THEPOWERGAME
Στη μάχη κατά του πληθωρισμού, η ΕΚΤ προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις του βασικού επιτοκίου. «Από την αλλαγή αυτή, κερδισμένες βγαίνουν οι τράπεζες, οι οποίες βλέπουν αύξηση 8% στα πλεονάσματα από τόκους, μετά από χρόνια συρρίκνωσης», γράφει η Stuttgarter Nachrichten.
«Ο λόγος είναι ότι τα πιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν και πάλι τόκους για τις καταθέσεις τους στην ΕΚ, από την πιο πρόσφατη αύξηση του βασικού επιτοκίου στις αρχές Φεβρουαρίου, και εν συνεχεία μεταβιβάζουν μόνο ένα κλάσμα αυτού του ποσού στους πελάτες τους, διατηρώντας ταυτοχρόνως σχεδόν μηδενικά επιτόκια στους λογαριασμούς όψεως», εξηγεί το γερμανικό μέσο.
Πάνω από 4 τρισ. ευρώ έχουν στην ΕΚΤ οι εμπορικές τράπεζες
«Αυτό που είναι ασυνήθιστο, είναι το τεράστιο ποσό που οι εμπορικές τράπεζες έχουν σήμερα στην ΕΚΤ: πάνω από τέσσερα τρισεκατομμύρια ευρώ. Εάν το ποσό των καταθέσεων στην ΕΚΤ παρέμενε σταθερό και το επιτόκιο στο 2,5%, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ετήσιο εισόδημα από τόκους ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ποσό μεγαλύτερο από αυτό που χρειάστηκε να πληρώσουν οι τράπεζες σε αρνητικό επιτόκιο προς την ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια. Η ιδέα πίσω από την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων είναι ότι όσο περισσότερο χρήμα υπάρχει στην Κεντρική Τράπεζα, τόσο λιγότερο κυκλοφορεί και, με αυτόν τον τρόπο, καταπολεμάται ο πληθωρισμός».
Ωστόσο, οικονομολόγοι θεωρούν πως «η περαιτέρω αύξηση του βασικού επιτοκίου θα ισοδυναμούσε με επιδότηση του τραπεζικού τομέα και ταυτοχρόνως βλάπτει το δημόσιο. Για την Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη εξάλλου θα κόστιζε ακριβά, διότι οι υψηλές πληρωμές τόκων προς τις τράπεζες μειώνουν τα κέρδη της Ευρωζώνης και, ως αποτέλεσμα, τα διανεμόμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία επίσης θα συρρικνώνονταν».
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle