THEPOWERGAME
Δισεκατομμυριούχος και στενός συνεργάτης του Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι πρώτος που προσφεύγει στα δικαστήρια εναντίον του βρετανικού κράτους για τις κυρώσεις, οι οποίες του επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πρόκειται για τον Γιουτζίν Σβίντλερ, ο οποίος έχει χρόνιες σχέσεις με τον Αμπράμοβιτς. Ο Σβίντλερ υπέβαλε τη σχετική αγωγή στα τέλη Φεβρουαρίου, επικαλούμενος «σημαντικά σφάλματα» από την πλευρά της Βρετανίας σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της σχέσης του με τον πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι. Στο πλαίσιο αυτό ο Σβίντλερ, ο οποίος είναι Βρετανός πολίτης και ως αποτέλεσμα των κυρώσεων είδε κατάσχεση των ιδιωτικών του τζετ, δήλωσε ότι έχει έρθει αντιμέτωπος με σοβαρές δυσκολίες από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και συμπεριελήφθη στη λίστα κυρώσεων.
Θα πρόκειται για την πρώτη υπόθεση τέτοιου είδους που θα εξεταστεί στα βρετανικά δικαστήρια από την έναρξη του πολέμου. Σημειώνεται πως ο Σβίντλερ ήταν ανάμεσα στους πρώτους που δέχθηκαν πλήρες «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Τώρα ζητά από το δικαστήριο να αναιρέσει αυτή την «παράνομη» διαταγή, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, το οποίο υπεβλήθη ακριβώς έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή.
Στο μεταξύ, η Βρετανία, η οποία έχει μεγαλύτερη λίστα κυρώσεων σε σχέση με τις ΗΠΑ ή με την ΕΕ, προσπαθεί να διευρύνει περαιτέρω την εφαρμογή τους.
Ποιος είναι ο Σβίντλερ;
Στο μεταξύ, ο Σβίτνλερ είναι ένας από τους ελάχιστους δισεκατομμυριούχους, ο οποίος έχει δεχθεί κυρώσεις αλλά υποστηρίζει πως δεν είχε ποτέ ρωσικό διαβατήριο. Έχτισε την περιουσία του από τον πετρελαϊκό κολοσσό Sibneft, έπειτα από την ιδιωτικοποίηση των ρωσικών βιομηχανιών στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο ίδιος έχει επίσης στενές σχέσεις με τον Αμπράμοβιτς. Ενδεικτικά, πριν την επιβολή των κυρώσεων, οι δυο τους διακρατούσαν μερίδιο στην χαλυβουργία Evraz.
Στις 10 Μαρτίου του 2022, ο Αμπράμοβιτς μπήκε στη βρετανική λίστα κυρώσεων, ενώ ύστερα από μερικές ημέρες και στην αντίστοιχη λίστα της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 7 δισ. δολαρίων που σχετίζονταν με το όνομά του «πάγωσαν». Δεδομένου ότι ο Σβίντλερ και ο Αμπράμοβιτς είχαν «στενή σχέση επί δεκαετίες», από την οποία αποκόμιζαν αμφότεροι οικονομικό όφελος, μπήκε επίσης στη λίστα των κυρώσεων.
«Η βρετανική κυβέρνηση κακώς μου επέβαλε κυρώσεις. Ελπίζω ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα συμφωνήσουν και θα με δικαιώσουν», δήλωσε ο Σβίντλερ.