THEPOWERGAME
Η Σουηδή πρώην Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρεμ και ο Αυστραλός πρώην υπουργός Οικονομικών Ματίας Κόρμαν διαγωνίζονται στήθος με στήθος για την ηγεσία του ΟΟΣΑ.
Η μάχη, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, είναι αμφίρροπη, ενδεχομένως να κριθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ το αποτέλεσμα πιθανώς θα εξαρτηθεί από τις ΗΠΑ, μεγαλύτερο χρηματοδότη του ΟΟΣΑ.
Ο νικητής θα κληθεί να ηγηθεί της προσπάθειας του οργανισμού να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως ο ψηφιακός φόρος των πολυεθνικών και τα σχέδια ανάκαμψης από την πανδημία της νόσου Covid-19.
Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, τα κράτη-μέλη είναι μοιρασμένοι μεταξύ των δύο υποψηφίων. Μέχρι στιγμής, οι επαφές των απεσταλμένων δεν πέτυχαν να αναδείξουν την κυρίαρχη υποψηφιότητα.
Σεσίλια Μάλμστρεμ
H 52χρονη Μάλμστρεμ είχε διατελέσει Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ το διάστημα 2014-2019, προχωρώντας σε εμπορικές συμφωνίες με τον Καναδά, την Ιαπωνία και το νοτιοαμερικανικό μπλοκ κρατών Mercosur.
Αν προκριθεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του ΟΟΣΑ και ο πρώτος Ευρωπαίος σε αυτή τη θέση μετά από 25 χρόνια.
Όμως η σχέση της με τις ΗΠΑ έχει επηρεαστεί από τη δράση της ως Ευρωπαία επίτροπος. Αντιτάχθηκε στον προστατευτισμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπερασπιζόμενη το ελεύθερο εμπόριο.
Τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας ΗΠΑ-Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα την υποστηρίξει. Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, η ίδια είπε πως χαίρει της στήριξης ευρωπαϊκών και άλλων χωρών.
Ερωτηθείσα όμως σχετικά με τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, απάντησε: «Δεν γνωρίζω».
Στην ίδια συνέντευξη, έδωσε έμφαση στα περιβαλλοντικά θέματα ως δυνητική προτεραιότητα του ΟΟΣΑ.
Σημειώνοντας πως ο νέος Γενικός Γραμματέας του οργανισμού χρειάζεται να έχει αψεγάδιαστο ρεκόρ σε αυτόν τον τομέα. Κάτι που διαθέτει η ίδια.
Ματίας Κόρμαν
Ο 50χρονος Κόρμαν έχει προβληθεί ως ο υποψήφιος που θα γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Γεννήθηκε σε γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου και μεγάλωσε στην Ευρώπη, πριν μεταναστεύσει στην Αυστραλία.
Με προφορά που θυμίζει λίγο τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, θεωρείται πολιτικός με αντοχές και διπλωματία, καθώς διατήρησε την ισχύ του σε τρείς συντηρητικές κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς που είχαν αντικρουόμενα προφίλ.
Είναι Χριστιανοσυντηρητικός, υπέρμαχος των αγορών και του μικρού κράτους και αντιτάσσεται στους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου.
Όμως, ήταν η αντιστράτευσή του στα σχέδια των Εργατικών να πολεμήσουν την κλιματική αλλαγή με φόρο στον άνθρακα που θεωρείται πως τον στιγμάτισε πολιτικά.
Αυτό το μήνα, είδε το φως της δημοσιότητας μία επιστολή επιστημόνων, που υποστηρίζουν πως οι θέσεις του όσον αφορά την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να τον αποκλείσουν από την ηγεσία του ΟΟΣΑ.
Η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου
Στις αρχές του μήνα, η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε την απόφαση να αποσύρει τη δική της υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, προκειμένου όπως έγραψε σε ανάρτησή της να «διευκολύνει τη συναίνεση στη διαδικασία επιλογής».
Η κα Διαμαντοπούλου, που είχε βρεθεί μαζί με τους Μάλμστρεμ και Κόρμαν στην τελική τριάδα, σεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στον Κυριάκο Μητσοτάκη «για την εμπιστοσύνη και υποστήριξη» που της παρείχε, στην υποψηφιότητά της.