THEPOWERGAME
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την πρώτη «μαύρη» επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει στηθεί ενα σκληρό πόκερ με την εικόνα ένος νέου διπολισμού στις παγκόσμιες υποθέσεις να είναι ευδιάκριτη. ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ομιλία-διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό από το βήμα της Δούμας πραγματοποίησε τρεις ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πρώτη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στο διάγγελμα Πούτιν – και ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται για τη δική του ομιλία από την Βαρσοβία – ήρθε από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Σημειώνεται πως λίγο μετά τις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στον απόηχο της αιφνιδφιαστικής επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο, μέσω της οποίας η Δύση επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατάσταση του έθνους στην πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Ρωσίας, ξετυλίγοντας τις απόψεις του για την εισβολή στη γειτονική χώρα και το όραμά του για το αύριο της Ρωσίας.
Watch live: President Vladimir Putin delivers his annual address to the Russian people ahead of the first-year anniversary of the Ukraine war https://t.co/X3flQUCiPZ https://t.co/dLxukRy37r
— Sky News (@SkyNews) February 21, 2023
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του η ιστοσελίδα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού καναλιού «έπεσε», με τον IT Army of Ukraine, μια ομάδα χάκερ να αναλαμβάνει την ευθύνη της κυβερνοεπίθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διάγγελμα έρχεται σχεδόν έναν χρόνο μετά την κήρυξη του πολέμου στο Κίεβο, αλλά και ακριβώς έναν χρόνο μετά την ομιλία του με την οποία προανήγγειλε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας, την οποία θέλησε να απαλλάξει από τους «ναζί» που την κυβερνούν.
Ενίσχυση στρατού ο επόμενος στόχος του Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώπιον των στενών συνεργατών του στις πρώτες σειρές (Πεσκόφ, Μεντβέντεφ, Λαβρόφ, Σοϊγκού) και του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κυρίλλου, ξεκίνησε μιλώντας για τις δύσκολες στιγμές που διάγει η χώρα, ακόμα και πριν από τα ιστορικά γεγονότα, όπως είπε. Ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ότι «εμείς, ως επόμενο βήμα, θα ενισχύσουμε τον Στρατό και το Ναυτικό, λαμβάνοντας υπόψη μας την εμπειρία από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Πρέπει να κατακτήσουμε τα ανώτατα επίπεδα στρατιωτικών μονάδων».
Παράλληλα, ανέφερε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία, θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί βήμα-βήμα. «Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να βρούμε ειρηνευτική λύση στο Ντονμπάς, αλλά η Δύση είχε άλλα σχέδια πίσω από την πλάτη μας, ενώ το Κίεβο, το οποίο η Δύση είχε ωθήσει στον αντιρωσισμό καιρό πριν, είχε ζητήσει δυτικά όπλα ακόμα και πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Δριμύ κατηγορώ στη Δύση
Παράλληλα, επισήμανε, η δυτική βοήθεια διοχετεύεται ακατάπαυστα στον πόλεμο, ενώ «ρισκάρονται τρισεκατομμύρια δολάρια, με τη Δύση να αποσπά την προσοχή των πολιτών από τα σκάνδαλα διαφθοράς», στρέφοντάς τη στην κατάσταση στην Ουκρανία.
«Είδαμε τις απειλές να αυξάνονται και τις αιματηρές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς να προετοιμάζονται», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Η Δύση ξεκίνησε τον πόλεμο, εμείς κάναμε τα πάντα για να τον σταματήσουμε. Εκείνοι θέλουν απεριόριστη ισχύ, και ο επόμενος στόχος τους είναι η Σεβαστούπολη στην Κριμαία. Γνωρίζουμε, εξάλλου, ότι η Δύση βρίσκεται πίσω από τις απόπειρες της Ουκρανίας να χτυπήσει τις βάσεις μας».
Για τα πυρηνικά
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας για το New START, την τελευταία μεγάλη συμφωνία ελέγχου πυρηνικών όπλων που έχει απομείνει μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, την απορρίπτει ως «θέατρο του παραλόγου», καθώς, όπως λέει, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επιθεωρήσουν τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ως μέρος της συνθήκης, επειδή «οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ λένε ευθέως ότι στόχος τους είναι μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας».
«Δεν αποχωρούμε από τη συμφωνία, αλλά αναστέλλουμε τη συμμετοχή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αν οι ΗΠΑ κάνουν πυρηνικές δοκιμές, θα κάνουμε το ίδιο κι εμείς. Παράλληλα, γνωρίζουμε ότι ορισμένα πυρηνικά όπλα των Αμερικανών φτάνουν στην ημερομηνία λήξης τους».
«Η χώρα μας, όμως, δεν μπορεί επ’ ουδενί να ηττηθεί στο πεδίο των μαχών, ούτε στον οικονομικό τομέα, όπου Δύση μάς έκλεψε τον χρυσό και το συνάλλαγμα, θέλοντας τον λαό μας να υποφέρει, αλλά η οικονομία μας έχει αποδειχθεί μακράν πιο ισχυρή απ’ ό,τι νόμιζε η Δύση», επισήμανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η οικονομία μας αντέχει»
«Πολλοί βασικοί μη στρατιωτικοί τομείς της εγχώριας οικονομίας, όχι μόνο δεν έχουν συρρικνωθεί, αλλά έχουν ουσιαστικά αυξήσει την παραγωγή. Οι Ρώσοι αγρότες συγκέντρωσαν σοδειά-ρεκόρ άνω των 150 εκατ. τόνων σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 100 εκατ. τόνων σιταριού. Μέχρι το τέλος του αγροτικού έτους, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, θα μπορέσουμε να φέρουμε τον συνολικό όγκο των εξαγωγών σιτηρών στους 55-60 εκατομμύρια τόνους. Ακόμα και πριν από 10-15 χρόνια αυτό φαινόταν σαν παραμύθι, ένα αδύνατο σχέδιο», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Αυτοί που επιβάλλουν κυρώσεις τιμωρούν τον εαυτό τους. Προκάλεσαν αυξήσεις τιμών, απώλειες θέσεων εργασίας, ενεργειακή κρίση. Και τους ακούμε να λένε στους δικούς τους ανθρώπους ότι οι Ρώσοι φταίνε», υπογράμμισε.
Το μήνυμα Μπλίνκεν και η επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία
Εν τω μεταξύ, χτες, ο Τζο Μπάιντεν περιόδευσε μαζί με τον οικοδεσπότη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κέντρο του Κιέβου. Οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ορισμένα από αυτά, κατεστραμμένα πλέον, βρίσκονταν κοντά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους, τον οποίο επισκέφθηκαν οι δύο ηγέτες – ο Αμερικανός πρόεδρος με γυαλιά ηλίου και ριγωτή γραβάτα, στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, και ο Ουκρανός ομόλογός του με τη συνηθισμένη στολή του εκστρατείας.
«Οταν ο Πούτιν εξαπέλυσε την εισβολή, σχεδόν ένα χρόνο πριν, νόμιζε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι μπορούσε να υπερισχύει, αλλά έκανε τρομερό λάθος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, βεβαιώνοντας τους Ουκρανούς ότι η Αμερική θα συνεχίσει να τους στηρίζει «για όσο διάστημα χρειαστεί».
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια βλημάτων πυροβολικού, ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας και άλλων συστημάτων. Επιπλέον, προανήγγειλε νέες κυρώσεις εναντίον ηγετών και επιχειρήσεων της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Ρωσία για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία «προκειμένου να αποφύγουμε οποιαδήποτε δυνητικά ατυχήματα και κινδύνους», ενημέρωσε επίσης ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ στο διάγγελμα Πούτιν
«Κανείς δεν επιτίθεται στη Ρωσία» ανέφερε ο Τζέικ Σάλιβαν, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «παράλογους» τους ισχυρισμούς του Πούτιν η εισβολή στην Ουκρανία υποκινήθηκε από τη Δύση – το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του.
«Υπάρχει ένα είδος παραλογισμού στην ιδέα ότι η Ρωσία βρισκόταν κάτω από κάποια μορφή στρατιωτικής απειλής από την Ουκρανία ή οποιονδήποτε άλλον» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.