THEPOWERGAME
Στην Ελλάδα θα προσγειωθεί σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 19:30, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και η κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προάσπιση της δημοκρατίας.
Την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Επίσης, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Όπως ανέφερε η αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, εκτίμησε ότι θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει ο κ. Μπλίνκεν στη χώρα μας.
Χορήγηση 100 εκατομμυρίων στην Τουρκία για τους σεισμοπαθείς
Την Κυριακή ο Μπλίνκεν μετέβη στην Τουρκία, προκειμένου να δείξει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό, που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία. «Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Χθες το απόγευμα οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν το τέλος των ερευνών, εκτός από δύο επαρχίες, όπου οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες παραμένουν ισχνές: στη Καχραμανμαράς, όπου ήταν το επίκεντρο, και στη Χατάι, όπου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπόρεσε να διαπιστώσει την έκταση της καταστροφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν από την επομένη του σεισμού πολλές ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, περίπου 200 άτομα, και αποδέσμευσαν μια πρώτη δόση 85 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια.
Διέθεσαν επίσης ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και Σινούκ για τη μεταφορά προμηθειών. Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια, προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία.
Υπέρ της ένταξης Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Νωρίτερα σήμερα ο Μπλίνκεν είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει ένθερμα τη γρήγορη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με δεδομένα τα βήματα που έχουν γίνει, αν και ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένα βήματα.
«Οι ΗΠΑ στηρίζουν θερμά την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών το συντομότερο δυνατόν (…), η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν είναι ένα διμερές ζήτημα», σχολίασε ο Μπλίνκεν.
Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, εκτίμησε ότι η Συμμαχία θα πρέπει να πείσει κυρίως τη Σουηδία να αναλάβει περαιτέρω δράση για να απαντήσει στις ανησυχίες της Άγκυρας.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι ανάγκη να περιμένει κανείς μια καταστροφή και δύσκολές στιγμές προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.
«Συμφέρουσα μια συμφωνία με Τουρκία για τα F-16»
Εξάλλου, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 με όρους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το θέμα μπορεί να διευθετηθεί, αν η αμερικανική κυβέρνηση τηρήσει μια αποφασιστική στάση.
Λίγο νωρίτερα, στη διάρκεια της ίδιας κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Τσαβούσογλου είχε επισημάνει ότι η Τουρκία αναμένει να λάβει τη στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό.
«Η συμφωνία για την πώληση των F-16 είναι συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές», τόνισε ο Μπλίνκεν.
Ο ίδιος, ωστόσο, είπε ότι δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα για το «ξεπάγωμα» της διαδικασίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μπλίνκεν είπε ότι έχει δεσμευθεί να μιλήσει στο Κογκρέσο για το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει την Τουρκία «για όσο χρειαστεί» μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Πρόσθεσε ότι η ξεκάθαρη φωνή της Τουρκίας υπέρ της κυριαρχίας της Ουκρανίας ήταν κρίσιμης σημασίας.
«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά έχουν μια σχέση που έχει αντέξει στις προκλήσεις», εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός.