THEPOWERGAME
Πράσινο φως για στρατιωτική βοήθεια ύψους 75 δισ. κορωνών (6,8 δισ. ευρώ) για πέντε χρόνια προς την Ουκρανία έδωσαν σχεδόν όλα τα νορβηγικά κόμματα, μια κίνηση που χαιρέτισε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο νορβηγικό κοινοβούλιο, εκτός του μικρού αριστερού κόμματος Rødt, ενέκριναν το σχέδιο που παρουσίασε η κεντροαριστερή κυβέρνηση στις 6 Φεβρουαρίου.
Αυτό προβλέπει τη χορήγηση στρατιωτικής και μη στρατιωτικής βοήθειας ύψους 15 δισ. κορωνών ετησίως για την περίοδο 2023-2027 – η σχεδόν πολιτική ομοφωνία θα επιτρέψει τη συνέχιση της προσπάθειας αυτής όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το 2025.
Ευχαριστίες Ζελένσκι
«Δημιουργείτε σήμερα ένα πολύ σημαντικό προηγούμενο για την οικονομική υποστήριξη μακροπρόθεσμα σε μια χώρα που υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της και το δικαίωμα κάθε χώρας να ζει σύμφωνα με τους γενικά αναγνωρισμένους διεθνούς κανόνες», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε παρέμβασή του μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Η πλειονότητα των νορβηγικών κομμάτων ενέκριναν επίσης την πρόταση της κυβέρνησης να αυξήσει κατά 5 δισ. κορώνες τη βοήθεια στις χώρες του Νότου που επηρεάστηκαν πιο πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων.
«Κερδοσκόπος του πολέμου»
Η Νορβηγία, που έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης πέρυσι στη θέση της Ρωσίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκμεταλλεύθηκε την εκτόξευση των τιμών με αποτέλεσμα μερικές φορές να χαρακτηρίζεται «κερδοσκόπος του πολέμου».
«Είναι μια ιδέα που απορρίπτω κατηγορηματικά», είχε δηλώσει ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε σε συνέντευξή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο στα τέλη Ιανουαρίου.
Το σχέδιό του πήρε το όνομα του Φρίντγιοφ Νάνσεν, διάσημου Νορβηγού εξερευνητή, επιστήμονα και διπλωμάτη (1861-1930), ο οποίος διηύθυνε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 την ανθρωπιστική βοήθεια για τον λιμό στην ΕΣΣΔ.
Οι προσπάθειές του για τους εκτοπισμένους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χάρισαν στον Νάνσεν το Νόμπελ Ειρήνης το 1922.