THEPOWERGAME
O Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ χαιρέτισε κάθε «θετική τοποθέτηση» προερχόμενη από τις αραβικές χώρες, αρκετές από τις οποίες πλησίασαν τη Δαμασκό μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία.
Ο Άσαντ έκανε τις δηλώσεις αυτές υποδεχόμενος τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, τον δεύτερο Άραβα υπουργό Εξωτερικών που μεταβαίνει στη Δαμασκό μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, έπειτα από τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Μετά τον σεισμό στον οποίο σχεδόν 40.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους τουλάχιστον 3.600 στη Συρία, αρκετές αραβικές χώρες ήρθαν σε επαφή και έστειλαν βοήθεια στη Δαμασκό, επιτρέποντας στον Άσαντ να μειώσει τη διπλωματική του απομόνωση.
Τα Εμιράτα δημιούργησαν μια αερογέφυρα βοήθειας με τη Συρία και η Σαουδική Αραβία έστειλε αυτή την εβδομάδα ένα αεροπλάνο γεμάτο με ανθρωπιστική βοήθεια.
«Ο συριακός λαός δέχεται ευνοϊκά κάθε θετική θέση προς αυτόν, κυρίως εκ μέρους των Αράβων αδελφών», δήλωσε ο Άσαντ υπογραμμίζοντας «τη σημασία της συνεργασίας» με την Ιορδανία.
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκντάντ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η Συρία και η Ιορδανία «συνεργάζονται εδώ και καιρό» αλλά ο ίδιος δηλώνει «ευγνώμων για τη γενναιόδωρη βοήθεια» που στάλθηκε στο χασεμιτικό βασίλειο.
Μετά τον σεισμό, τουλάχιστον τρία αεροσκάφη με ιορδανική βοήθεια προσγειώθηκαν στα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, εκτός από τα δεκάδες φορτηγά που εστάλησαν οδικώς.
Η Ιορδανία δεν μπορεί παρά να σταθεί στο πλευρό της Συρίας μετά τον σεισμό, δήλωσε από την πλευρά του ο Σαφάντι.
Η Ιορδανία διατήρησε άτονες σχέσεις με τη Συρία παρά τον πόλεμο στη χώρα αυτή, σε αντίθεση με πολλές άλλες αραβικές χώρες.
Οι επίσημες επισκέψεις είχαν ανασταλεί ωστόσο για χρόνια μέχρι την επίσκεψη μιας συριακής υπουργικής αντιπροσωπείας στο Αμάν τον Ιούνιο του 2021.
Τον Οκτώβριο του 2021, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Άσαντ για πρώτη φορά μετά το 2011.
Ο Ιορδανός μονάρχης τηλεφώνησε στον Άσαντ μετά τον σεισμό.
Η Συρία είχε αποκλειστεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο στα τέλη του 2011, μετά την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος, η οποία εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο.
Μετά τον σεισμό, αρκετές αραβικές χώρες σχεδίασαν ένα άνοιγμα προς τη Δαμασκό.