THEPOWERGAME
Οι χώρες μέλη του NATO αναζητούν σήμερα τα μέσα προκειμένου να επιταχύνουν τις παραδόσεις τους εξοπλισμών και πυρομαχικών στην Ουκρανία σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί και το ευαίσθητο θέμα της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο, ώστε να του επιτραπεί να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή.
«Η προτεραιότητα, η επείγουσα ανάγκη, είναι να παραδοθούν στους Ουκρανούς οι υπεσχημένοι εξοπλισμοί για να διατηρήσουν την ικανότητά τους να αμυνθούν», επέμεινε σήμερα ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ενόψει διήμερης συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Πριν από αυτήν διεξάγεται σύνοδος της λεγόμενης «ομάδας του Ράμσταϊν» των συμμάχων της Ουκρανίας.
Όλες οι αποφάσεις για τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία λαμβάνονται από αυτό το όργανο, που συγκροτήθηκε και προεδρεύεται από τις ΗΠΑ και στο οποίο μετέχουν περίπου πενήντα χώρες. Η πλειονότητα των συνόδων του διεξάγεται στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία.
«Αυτός έχει γίνει ένας εξαντλητικός πόλεμος φθοράς, επομένως μια μάχη σε υλικοτεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι πέραν των παραδόσεων νέων όπλων στο Κίεβο υπάρχει ανάγκη να διατηρηθούν σε λειτουργία τα ήδη παραδοθέντα όπλα.
«Όσον αφορά το πυροβολικό, χρειαζόμαστε πυρομαχικά, χρειαζόμαστε ανταλλακτικά, χρειαζόμαστε συντήρηση, χρειαζόμαστε όλη την επιμελητεία για να διασφαλιστεί ότι μπορούμε να διατηρήσουμε αυτά τα οπλικά συστήματα», σημείωσε.
Οι συμμαχικές χώρες έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν στην Ουκρανία πυροβολικό, θωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ «θα υπάρξουν κι άλλες δεσμεύσεις», πρόσθεσε.
«Τα μαχητικά αεροσκάφη δεν είναι το πιο επείγον ζήτημα, αλλά μια συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ, ο οποίος είναι παρών στις Βρυξέλλες, επέμεινε σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter στην ανάγκη να διασφαλιστούν επαρκή αποθέματα πυρομαχικών και η συντήρηση υλικών, η προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου και η ενίσχυση του «συνασπισμού αρμάτων μάχης».
«Δεν βλέπουμε κάποια ένδειξη ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη, αυτό που βλέπουμε είναι το αντίθετο, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο, για νέες επιθέσεις», υπογράμμισε ο ΓΓ του NATO, λίγες μέρες πριν από την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
«Οφείλουμε ως εκ τούτου να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία αυτό που έχει ανάγκη για να νικήσει», εξήγησε.
Δια στόματος του προέδρου της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μετέβη την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, η Ουκρανία ζητεί μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
«Βιομηχανίες υπό πίεση»
Ωστόσο ο φόβος εμπλοκής στην σύγκρουση εμποδίζει πολλούς σύμμαχους. «Καμία απόφαση δεν αναμένεται σήμερα για τα μαχητικά αεροσκάφη», διαβεβαίωσαν πολλές αντιπροσωπείες.
«Η υποστήριξη της Ουκρανίας έχει εξελιχθεί από τότε που άρχισε η σύγκρουση. Η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών θα συζητηθεί», διαβεβαίωσε ωστόσο ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτό θα πάρει χρόνο και οι προτεραιότητες βραχυπρόθεσμα είναι τα υπεσχημένα πυρομαχικά και όπλα με καύσιμα και ανταλλακτικά», πρόσθεσε αμέσως.
«Ο σημερινός ρυθμός χρήσης πυρομαχικών από την Ουκρανία είναι πολύ πιο αυξημένος από τον δικό μας ρυθμό παραγωγής», προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτό εξαντλεί τα αποθέματά μας και θέτει τις αμυντικές μας βιομηχανίες υπό πίεση», πρόσθεσε, ζητώντας να αυξηθούν αφενός τα ποσοστά παραγωγής και αφετέρου οι επενδύσεις σε παραγωγικές ικανότητες.
Κατά την σύνοδο κορυφής των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας πρότεινε οι χώρες μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν παρόμοιο μηχανισμό με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε για την αγορά εμβολίων για να ωθηθεί η αμυντική βιομηχανία να παράγει περισσότερο.
«Τα κράτη μέλη καταβάλλουν πόρους, η Επιτροπή επιφορτίζεται με τις αγορές και η βοήθεια πάει απευθείας στην Ουκρανία», σημείωσε. «Αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει την διαδικασία», κατέληξε.