THEPOWERGAME
Την ώρα που οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται αδιάκοπα, μικρά θαύματα γίνονται συνεχώς, αφού μετά από έκτη ημέρα υπάρχουν επιζώντες. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ένας ο αγώνας για να μπει «φρένο» στο πλιάτσικο που κάνουν επιτήδειοι στα ερειπωμένα σπίτια.
Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 48 άτομα συνελήφθησαν το Σάββατο (11/2) για λεηλασίες σε οκτώ επαρχίες πληγείσες από τον σεισμό που συγκλόνισε τη νότια Τουρκία τη Δευτέρα, μετέδωσε σήμερα το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών για τις λεηλασίες που διαπράχθηκαν μετά τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που άφησε πίσω του περισσότερους από 25.000 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία, μετέδωσε το Anadolu, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας.
Σαράντα δύο μεταξύ των υπόπτων αυτών συνελήφθησαν μόνο στην επαρχία Χατάι, στον νότο της χώρας, και βρέθηκαν στην κατοχή τους σημαντικά χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, όπως και κοσμήματα και τραπεζικές κάρτες.
Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι εισαγγελείς μπορούν στο εξής να κρατούν άτομα που κατηγορούνται για λεηλασίες για επτά ημέρες αντί για τέσσερις, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αντιμετώπιση της καταστροφής.
Do you believe in miracles?
‼️ After 42 hours #TurkeyQuake #Turkey_earthquake #Turkiye pic.twitter.com/dTq7XHlul4
— ♔ 𝐏𝐫𝐨𝐤𝐚𝐥𝐢𝐩𝐭𝐢𝐤𝐚 🪐™️ (@prokaliptika1) February 9, 2023
Συλλήψεις και εργολάβων
Με την οργή να διογκώνεται στην Τουρκία για την ολιγωρία της κυβέρνησης στον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας και για τις κακές κατασκευές, όπως αναφέρουν οι επικριτές, η κυβέρνηση άρχισε να συλλαμβάνει εργολάβους οικοδομών σε όλη τη χώρα, τους οποίους κατηγορεί για ορισμένες από τις καταρρεύσεις που συνέβαλαν στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των νεκρών σε πάνω από 25.000.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Ερντογαν για το πλιάτσικο
«Κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ που επλήγη από τον σεισμό. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής, τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή σε απαγωγές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν αυστηρά από το κράτος, προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά την Αυστρία, και η Γερμανία αναστέλλει τις επιχειρήσεις διάσωσης
Δύο γερμανικές οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας ανέστειλαν το απόγευμα του Σαββάτου τις επιχειρήσεις διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας επικαλούμενες προβλήματα και καταγγελίες για συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδα ατόμων και πυροβολισμούς.
Η Γερμανική Διεθνής Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (ISAR) και η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου το έργο τους όταν η τουρκική υπηρεσία πολιτικής προστασίας χαρακτηρίσει ασφαλή την κατάσταση.
Spanish Marines save 7-year-old boy from under rubble https://t.co/sp77fGJxNq pic.twitter.com/TWpKJTzHdU
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 11, 2023
«Μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η θλίψη σιγά-σιγά μετατρέπεται σε οργή. Επομένως θα παραμείνουμε στην κοινή βάση με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας για την ώρα», είπε στο Reuters ο υπεύθυνος των επιχειρήσεων της ISAR Στέφαν Μπάγερ προσθέτοντας ωστόσο ότι οι οργανώσεις θα είναι έτοιμες να βοηθήσουν άμεσα αν υπάρξουν ενδείξεις για επιζώντες.
Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν αναφέρει συγκρούσεις στην περιοχή που έχει πληγεί από τον σεισμό, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν σχολίασε σήμερα την κατάσταση ασφαλείας επισημαίνοντας ότι έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι έχουν παρατηρηθεί κρούσματα λεηλασιών.
Η Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών των αυστριακών δυνάμεων επίσης ανέστειλε για λόγο σήμερα τις επιχειρήσεις της, αλλά έπειτα ξεκίνησε εκ νέου με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Μίχαελ Μπάουερ να γράφει στο Twitter ότι ο τουρκικός στρατός έχει αναλάβει την προστασία της αυστριακής δύναμης.
Περίπου 82 διασώστες από τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστρίας βρίσκονται από τις 7 Φεβρουαρίου στην Αντάκια (Αντιόχεια) της Τουρκίας και έχουν ήδη απεγκλωβίσει 9 ανθρώπους από τα συντρίμμια.
Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας στην Χατάι και ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί αναλόγως. Η Ελβετία έχει στείλει 87 ειδικούς και οκτώ σκύλους διασώστες για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση και μέχρι στιγμής έχει απεγκλωβίσει 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο βρέφη, από την Τρίτη που μετέβη στην περιοχή. Χθες (Παρασκευή 10/2) εστάλη μια ακόμη ομάδα από 12 ελβετούς διασώστες.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι και ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης στη σεισμόπληκτη Τουρκία εξαιτίας της «όλο και πιο επικίνδυνης κατάστασης ασφαλείας», ανέφερε σήμερα στο Twitter ο εκπρόσωπός του. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μίχαελ Μπάουερ έγραψε στο Twitter ότι η Μονάδα Διαχείρισης Καταστροφών των Αυστριακών Δυνάμεων (AFDRU) θα είναι και πάλι διαθέσιμη για περαιτέρω επιχειρήσεις διάσωσης όταν το περιβάλλον όπου επιχειρούν θα γίνει ασφαλές.
Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες και ανέφερε ότι οι αυστριακοί στρατιώτες έχουν βρει καταφύγιο σε έναν καταυλισμό μαζί με άλλες διεθνείς οργανώσεις και αναμένουν οδηγίες. Περίπου 80 διασώστες από τις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην Αντάκια (Αντιόχεια) της Τουρκίας από τις 7 Φεβρουαρίου και έχουν ήδη απεγκλωβίσει 9 άτομα από τα χαλάσματα.
ΠΟΥ: 26 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν πληγεί από τον σεισμό
Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πληγεί από τους σεισμούς που συγκλόνισαν αυτή την εβδομάδα την Τουρκία και τη Συρία, όπου δεκάδες μονάδες υγείας υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνοντας έκκληση για χρηματοδότηση.
Ο ΠΟΥ ζητεί έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 42,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των άμεσων υγειονομικών αναγκών.
Νωρίτερα την εβδομάδα αυτή, ο ΠΟΥ, ο οποίος αποδέσμευσε ήδη 16 εκατομμύρια δολάρια από το ταμείο του έκτακτης ανάγκης, είχε υπολογίσει σε 23 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι εκτεθειμένοι μετά τους σεισμούς και την καταστροφή που προκάλεσαν.
Σήμερα, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 26 εκατομμύρια — 15 εκατομμύρια στην Τουρκία και σχεδόν 11 εκατομμύρια στη Συρία.
Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούνται ιδιαίτερα “ευάλωτοι”, από τους οποίους σχεδόν 350.000 ηλικιωμένοι και περισσότερα από 1,4 εκατομμύριο παιδιά.
Στην Τουρκία, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περισσότερα από 4.000 κτίρια κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια των σεισμών και ότι 15 νοσοκομεία υπέστησαν μερικές ή μεγάλες ζημιές.
Στη Συρία, όπου το σύστημα υγείας έχει ήδη γονατίσει από τα 12 χρόνια πολέμου, τουλάχιστον 20 μονάδες υγείας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νοσοκομείων, υπέστησαν ζημιές.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έστειλε την Πέμπτη 37 τόνους ιατρικού υλικού για τη φροντίδα τραυμάτων και για έκτακτα χειρουργεία στην Τουρκία, ενώ 35 τόνοι έφθασαν στη Συρία την Παρασκευή.
“Θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και την περίθαλψη 100.000 ανθρώπων όπως και για να πραγματοποιηθούν 120.000 επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις στις δύο χώρες”, διευκρίνισε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι μια τρίτη πτήση με παρόμοιο φορτίο αναμένεται να φτάσει τη Δευτέρα στη Συρία.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έφτασε σήμερα στο Χαλέπι, στη Συρία, που επλήγη σκληρά από τον σεισμό.