THEPOWERGAME
Ακάθεκτες είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να εντοπίσουν και τον τελευταίο επιζώντα ήδη 133 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και την Συρία. Την ίδια ώρα που η οργή των Τούρκων ξεχειλίζει έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι νεκροί είναι πλέον πάνω από 25.000.
Επιχείρηση των Ελλήνων διασωστών στην Αντιόχεια
Στην προσπάθεια να σωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται, η ΕΜΑΚ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στα ισοπεδωμένα κτίρια της Αντιόχειας που σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκαν φωνές από τα συντρίμμια 133 και πλέον ώρες από την καταστροφή.
Οι αποστολές έκαναν κάθετη διείσδυση σε δύο διαφορετικά σημεία χρησιμοποιώντας γεώφωνα και διασωστικά σκυλιά. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, οι Έλληνες διασώστες πιθανότατα να έχουν εντοπίσει 24χρονη κοπέλα, που φέρεται να έστειλε μήνυμα στην Πολιτική Προστασία στην Τουρκία λέγοντας ότι βρίσκεται στο κενό κάτω από τη σκάλα του διαμερίσματος της πολυκατοικίας που έχει γίνει συντρίμμια. Η κοπέλα είναι αθλήτρια του βόλεϊ και ίσως να βρίσκεται στο σημείο που κάνει έρευνα η ΕΜΑΚ, 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αντιόχειας.
Διασώστες στην Τουρκία ανέσυραν ακόμη δύο γυναίκες ζωντανές από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων όπου παρέμειναν επί 122 ώρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, ανακοίνωσαν οι αρχές.
A 70-year-old woman, who was trapped under rubble in the earthquake in Kahramanmaraş, was rescued after 122 hours because of intense efforts of rescue teams
🔴LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvo2mE pic.twitter.com/7anYqLOVES
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 11, 2023
Μία από τις διασωθείσες, η 70χρονη Μενεκσέ Ταμπάκ, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένα κτίριο στην επαρχία Καχραμανμαράς και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Στο Ντιγιάρμπακιρ ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια κτιρίου η 55χρονη Μασαλάχ Τσιτσέκ, πρόσθεσε το πρακτορείο.
Την ίδια ώρα, μία γυναίκα κατέληξε μια ημέρα μετά τον απεγκλωβισμό της από τα συντρίμμια ενός σπιτιού στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν καταπλακωμένη επί 104 ώρες, είπαν διασώστες.
4-year-old Sengul Karabas and her father Sezai Karabas are rescued from rubble 132 hours after deadly quakes in Turkish province of Gaziantep
🔴 LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvoAcc pic.twitter.com/BtEkBDIRrb
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 11, 2023
Γερμανοί διασώστες ανέσυραν την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στην πόλη Κιριχάν της νότιας Τουρκίας χθες Παρασκευή. «Μόλις πληροφορηθήκαμε από τον αδελφό και την αδελφή της Ζεϊνέπ ότι δυστυχώς πέθανε στο νοσοκομείο» δήλωσε ο Στίβεν Μπάγερ, ο αρχηγός της γερμανικής Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης.
Με κάποιους διασώστες να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και να παρηγορεί ο ένας τον άλλον, ο γιατρός της ομάδας είπε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι κατά το πρώτο 48ωρο έπειτα από μια τόσο πολύπλοκη διάσωση.
Οι κούφιες υποσχέσεις του Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και άλλα εγκλήματα στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές. Ανέφερε επιπλέον ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια είναι μη κατοικήσιμα στη νότια Τουρκία και ότι οι Αρχές θα ξεκινήσουν σύντομα τη διαδικασία ανοικοδόμησης. «Έχουμε προγραμματίσει να ξαναχτίσουμε εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια», είπε και συμπλήρωσε: «Θα αρχίσουμε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες».
Των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου σε ό,τι αφορά τις λεηλασίες, προηγήθηκε η απόφαση της Αυστρίας να αναστείλει τις επιχειρήσεις διάσωσης λόγω της επιδείνωσης της «κατάστασης ασφαλείας», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της μονάδας. «Υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ ομάδων», είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
LIVE: Türkiye’s President Recep Tayyip Erdogan speaks in Sanliurfa on #TurkiyeQuakes
https://t.co/Rsb8D0xGOT— PresserWatch (@PresserWatch) February 11, 2023
Αποδοκιμάζουν υπουργούς και βουλευτές του Ερντογάν
Αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών που βιώνουν τις δραματικές συνέπειες του φονικού σεισμού της περασμένης Δευτέρας βρίσκονται υπουργοί και βουλευτές του Ερντογάν. Όπως φαίνεται και σε βίντεο που αναρτώνται στο Τwitter, οι πολίτες ξεσπούν σε αποδοκιμασίες βλέποντας τους αξιωματούχους να επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές, εκφράζοντας την αγανάκτηση και την απόγνωσή τους.
📌Adıyamanlı bir depremzede, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’a resmi ekiplerin arama kurtarmanın son aşamasında geldiğini söyleyerek, “Çıkartırken beni kenara koyuyorlar” dedi. pic.twitter.com/WwjO0dV8Lx
— 23 DERECE (@yirmiucderece) February 11, 2023
Μετά τους Αυστριακούς, και Γερμανοί αναστέλλουν τις επιχειρήσεις διάσωσης
Δύο γερμανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέστειλαν τις επιχειρήσεις διάσωσης στη σεισμόπληκτη Τουρκία το Σάββατο, επικαλούμενες προβλήματα ασφαλείας και αναφορές για συγκρούσεις και πυροβολισμούς.
Η Γερμανική Διεθνής Ερευνα και Διάσωση (ISAR) και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Αρωγής της Γερμανίας (THW) δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις εργασίες τους μόλις η τουρκική υπηρεσία πολιτικής προστασίας AFAD χαρακτηρίσει την κατάσταση ασφαλή.
«Μπορείτε να δείτε ότι η θλίψη υποχωρεί σιγά σιγά και δίνει τη θέση της στον θυμό. Ως εκ τούτου, θα παραμείνουμε στο κοινό στρατόπεδο με το THW προς το παρόν», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής επιχειρήσεων της ISAR, Στίβεν Μπάιερ, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι οργανώσεις θα είναι άμεσα έτοιμες να βοηθήσουν εάν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες.
📌Antakya'da depremzedeler, kente gönderilen ve rastgele bırakılan yardımlar içerisinde kendi ihtiyaçları olan malzemeleri seçiyor. (Sputnik) pic.twitter.com/OzZxMc4rJi
— 23 DERECE (@yirmiucderece) February 11, 2023
Και το πρακτορείο ειδήσεων AFP ανέφερε συγκρούσεις μεταξύ αγνώστων ομάδων. Οι τουρκικές αρχές, ωστόσο, δεν έχουν σχολιάσει καμία αναταραχή στην περιοχή, αλλά ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για τη γενική κατάσταση ασφαλείας το Σάββατο, σημειώνοντας ότι έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι σημειώθηκαν λεηλασίες.
«Από εδώ και πέρα, οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το σταθερό χέρι του κράτους θα τους εμποδίσει», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή.
Και ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης στην σεισμόπληκτη Τουρκία λόγω «μιας ολοένα και πιο δύσκολης κατάστασης ασφαλείας», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του σε tweet το Σάββατο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μίκαελ Μπάουερ έγραψε στο Twitter ότι η Μονάδα Αρωγής των Αυστριακών Δυνάμεων (AFDRU) θα είναι διαθέσιμη για περαιτέρω επιχειρήσεις διάσωσης, όταν το περιβάλλον καταστεί ασφαλές, συμπληρώνοντας ότι ο τουρκικός στρατός είχε αναλάβει την προστασία του AFDRU.
Περίπου 82 διασώστες από τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστρίας βρίσκονται στην Αντάκια της Τουρκίας από τις 7 Φεβρουαρίου και οι ειδικοί τους έχουν απεγκλωβίσει εννέα άτομα από τα ερείπια.
Η Ελβετία δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας στο Χατάι και ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί αναλόγως.
Η Ελβετία έστειλε 87 ειδικούς και 8 σκύλους για να βοηθήσουν στην επιχείρηση διάσωσης και μέχρι στιγμής έχει ανασύρει 11 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο μωρά από την άφιξή τους την Τρίτη. Μια επιπλέον ομάδα 12 ατόμων εστάλη την Παρασκευή.
Συνελήφθησαν 12 άτομα από τον κατασκευαστικό κλάδο
Δώδεκα άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων στα νότια της χώρας, μετέδωσαν το Σάββατο τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA.
Η ολική κατάρρευση των κτιρίων, η οποία προδίδει την κακή κατασκευή τους και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία, προκαλεί οργή στη χώρα, όπου περί τους 22.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 80.000 έχουν τραυματιστεί.
Αναμένονται περισσότερες συλλήψεις αφού ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, μιας από τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu.
Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ένας από τους συλληφθέντες είναι ένας επιχειρηματίας που έχτισε κτίρια στο Γκαζιαντέπ και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.
Αρκετές έρευνες έχουν ξεκινήσει από εισαγγελείς σε πληγείσες επαρχίες όπως η Καχραμάνμαράς, όπου η πόλη Πάζαρτζικ βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν «γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεισμό».
Την Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έναν επιχειρηματία από την επαρχία Χατάι, του οποίου η πολυτελής κατοικία κατέρρευσε ολοσχερώς καταπλακώνοντας τους ενοίκους της.
ΟΗΕ: Είναι το χειρότερο συμβάν στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς έκανε σήμερα έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα να μην ξεχνάει τους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μια στέγη και τρόφιμα, την ώρα που οι διασώστες αναζητούν τυχόν επιζώντες του σεισμού της Δευτέρας που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.
Μιλώντας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στην τουρκική επαρχία Καχραμανμαράς καθώς οι διασώστες εργάζονταν, ο Γκρίφιθς είπε ότι συνομίλησε με οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί και έχουν μείνει μες στο κρύο χωρίς τροφή μετά τον σεισμό.
«Βρίσκομαι εδώ για να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα ξεχαστούν», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Γκρίφιθς εξήρε την ανταπόκριση της Τουρκίας στην καταστροφή χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετική» και χαιρέτισε το «κουράγιο των μελών των υπηρεσιών διάσωσης που εργάζονται όλο το 24ωρο ελπίζοντας σε έναν ακόμα ήχο, σε έναν ακόμα επιζώντα».
📌Paylaşıldıktan sonra silinen bu videoda, Bilal Erdoğan'ın da yönetiminde bulunduğu iktidara yakın vakıf TÜGVA tarafından deprem bölgesinde görevlendirilen kişilerin, küçük boy meyve suyunu 10 kişi elden ele taşıması dikkat çekti. pic.twitter.com/394bAYRLiP
— 23 DERECE (@yirmiucderece) February 11, 2023
«Είναι η αρχή και η εμπειρία μου λέει ότι ο κόσμος είναι πάντα απογοητευμένος στην αρχή», είπε σε μια προφανή αναφορά στην κριτική σχετικά με την ανταπόκριση των αρχών μετά τον σεισμό.
Οπως είπε ο ίδιος, αυτό που συνέβη στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι «το χειρότερο συμβάν των τελευταίων 100 ετών στην περιοχή». Ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο χειρότερος που πλήττει την Τουρκία μετά το 1939.
Ο 11ετής εμφύλιος στη Συρία, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι έχουν μείνει άστεγοι, παραμένει το πιο φονικό συμβάν που έχει σημειωθεί στην περιοχή στην πρόσφατη ιστορία.
Οπως είπε ο Γκρίφιθς, ξεκινάει μια τρίμηνη επιχείρηση τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Συρία με στόχο να υπάρξει βοήθεια για την κάλυψη του κόστους των εκεί επιχειρήσεων.
Ο ίδιος είπε στο Reuters ότι ελπίζει η βοήθεια στη Συρία να κατανεμηθεί τόσο στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων όσο και εκείνες της αντιπολίτευσης, αλλά επισήμανε ότι σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα «δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα».
Οι διασώστες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει κριτική στα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα για τη μη έγκαιρη ανταπόκρισή τους μετά τον σεισμό.
Ανοίγουν τα σύνορα με την Αρμενία έπειτα από 35 χρόνια
Τα σύνορα Τουρκίας – Αρμενίας άνοιξαν σήμερα, για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια, σύμφωνα με τα πρακτορεία AFP και Anadolu, για να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τους τεράστιους σεισμούς της Δευτέρας στη νότια Τουρκία.
Πέντε φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια από την Αρμενία πέρασαν τα σύνορα μέσω της συνοριακής διέλευσης Αλικάν της επαρχίας Ιγκντίρ της ανατολικής Τουρκίας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαχάν Κοστανιάν μοιράστηκε ένα βίντεο που δείχνει φορτηγά να περνούν μια γέφυρα για να φτάσουν στην Τουρκία.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αρμενία διέσχισε τη γέφυρα Μαργαρά στα σύνορα Αρμενίας – Τουρκίας με κατεύθυνση προς την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό», έγραψε ο Κοστανιάν στο Twitter.
Ο Σερντάρ Κιλίτς, ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας με αντικείμενο τα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία, ευχαρίστησε μέσω Twitter την Αρμενία για τη βοήθεια.
«Ευχαριστώ, αγαπητέ Βαχάν Κοστανιάν, ευχαριστώ, αγαπητέ Ρούμπεν Ρουμπινιάν, για τις ευγενικές προσπάθειες», είπε ο Κιλίτς. «Θα θυμάμαι πάντα τη γενναιόδωρη βοήθεια που έστειλε ο λαός της Αρμενίας για την ανακούφιση των δεινών του λαού μας στη σεισμόπληκτη περιοχή στην Τουρκία».