THEPOWERGAME
Την άμεση στήριξή του στους σεισμόπληκτους αλλά και την τιμωρία όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα εγκλήματα στις πληγείσες περιοχές ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ντιγιαρμπακίρ, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει το κύμα οργής προς το πρόσωπό του που μέρα με τη μέρα αυξάνεται.
📌Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem için gittiği Diyarbakır'da yurttaşlar tarafından yuhalandı. pic.twitter.com/ZXzSDzu6lB
— 23 DERECE (@yirmiucderece) February 10, 2023
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Εμινέ, είπε ότι ο σεισμός της Δευτέρας είναι «τρεις φορές μεγαλύτερος και τρεις φορές πιο καταστροφικός από τον σεισμό του 1999, που είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στη μνήμη της χώρας μας. Αυτός ο σεισμός, που περιγράφεται ως η καταστροφή του αιώνα, προκάλεσε καταστροφή σε μια περιοχή 500 χιλιομέτρων, αν και έγινε αισθητή σε μια περιοχή σχεδόν χιλίων χιλιομέτρων».
Ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στην Τουρκία έχουν φτάσει τους 21.043 και πρόσθεσε ότι οι ομάδες διάσωσης μεταφέρονται σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες καταστροφές.
«Έχουμε κινητοποιήσει όλα τα μέσα του κράτους μας» είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το Anadolu και συμπλήρωσε:
«Εμπιστευτείτε μας, πιστέψτε μας. Δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε τους πολίτες μας στο δρόμο, σε κακουχίες ή στη φτώχεια. Κάνουμε σχέδια για την ανοικοδόμηση εκατοντάδων χιλιάδων σπιτιών και για την επανίδρυση των πόλεων μας που καταστράφηκαν στον σεισμό».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι 160.000 άτομα εργάζονται αυτή τη στιγμή σε 10 επαρχίες, μαζί με τις ομάδες που έρχονται από το εξωτερικό.
«Γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπάρχει ανταμοιβή για αυτούς τους ήρωες που δεν αναζητούν διαφήμιση, φήμη ή τα φώτα της δημοσιότητας» είπε για τους διασώστες.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική λέγοντας: «Κάποια κέντρα, πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ είναι ανήθικα, άσεμνα. Κάνουν επίθεση σε μια περίοδο που η ενότητα θα έπρεπε να είναι στο αποκορύφωμά της».
Επίσης είπε ότι οι σεισμόπληκτοι θα βρουν στέγη στις φοιτητικές εστίες όλων των πανεπιστημίων, καθώς μέχρι το καλοκαίρι διακόπτοται όλα τα δια ζώσης μαθήματα και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα συνεχιστεί μόνο εξ αποστάσεως.
Τέλος ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστούν στον στρατό τον Μάιο 13.000 άτομα που έπρεπε να στρατευτούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
7-year-old girl Belen, who was trapped under rubble in the earthquake in Hatay, was rescued after 131 hours
🔴LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvoAcc pic.twitter.com/YtTBmuVXtq
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 11, 2023
ΟΗΕ: Το χειρότερο συμβάν στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς έκανε σήμερα έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα να μην ξεχνάει τους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μια στέγη και τρόφιμα, την ώρα που οι διασώστες αναζητούν τυχόν επιζώντες του σεισμού της Δευτέρας που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.
Μιλώντας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στην τουρκική επαρχία Καχραμανμαράς καθώς οι διασώστες εργάζονταν, ο Γκρίφιθς είπε ότι συνομίλησε με οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί και έχουν μείνει μες στο κρύο χωρίς τροφή μετά τον σεισμό.
«Βρίσκομαι εδώ για να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα ξεχαστούν», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Γκρίφιθς εξήρε την ανταπόκριση της Τουρκίας στην καταστροφή χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετική» και χαιρέτισε το «κουράγιο των μελών των υπηρεσιών διάσωσης που εργάζονται όλο το 24ωρο ελπίζοντας σε έναν ακόμα ήχο, σε έναν ακόμα επιζώντα».
«Είναι η αρχή και η εμπειρία μου λέει ότι ο κόσμος είναι πάντα απογοητευμένος στην αρχή», είπε σε μια προφανή αναφορά στην κριτική σχετικά με την ανταπόκριση των αρχών μετά τον σεισμό.
Οπως είπε ο ίδιος, αυτό που συνέβη στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι «το χειρότερο συμβάν των τελευταίων 100 ετών στην περιοχή».
Προφανώς εννοούσε τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην περιοχή: ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο χειρότερος που πλήττει την Τουρκία μετά το 1939.
Ο 11ετής εμφύλιος στη Συρία, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι έχουν μείνει άστεγοι, παραμένει το πιο φονικό συμβάν που έχει σημειωθεί στην περιοχή στην πρόσφατη ιστορία.
Οπως είπε ο Γκρίφιθς, ξεκινάει μια τρίμηνη επιχείρηση τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Συρία με στόχο να υπάρξει βοήθεια για την κάλυψη του κόστους των εκεί επιχειρήσεων.
Ο ίδιος είπε στο Reuters ότι ελπίζει η βοήθεια στη Συρία να κατανεμηθεί τόσο στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων όσο και εκείνες της αντιπολίτευσης, αλλά επισήμανε ότι σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα «δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα».
Οι διασώστες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει κριτική στα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα για τη μη έγκαιρη ανταπόκρισή τους μετά τον σεισμό.
Ανοίγουν τα σύνορα με την Αρμενία έπειτα από 35 χρόνια
Τα σύνορα Τουρκίας – Αρμενίας άνοιξαν ξανά το Σάββατο για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια, σύμφωνα με τα πρακτορεία AFP και Anadolu, για να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τους τεράστιους σεισμούς της Δευτέρας στη νότια Τουρκία.
Πέντε φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια από την Αρμενία πέρασαν τα σύνορα μέσω της συνοριακής διέλευσης Αλικάν της επαρχίας Ιγκντίρ της ανατολικής Τουρκίας.
#BREAKING Armenia-Turkey crossing opened for first time in 35 years after quake: Turkish state media pic.twitter.com/GfWKbFm5CX
— AFP News Agency (@AFP) February 11, 2023
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαχάν Κοστανιάν μοιράστηκε ένα βίντεο που δείχνει φορτηγά να περνούν μια γέφυρα για να φτάσουν στην Τουρκία.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αρμενία διέσχισε τη γέφυρα Μαργαρά στα σύνορα Αρμενίας – Τουρκίας με κατεύθυνση προς την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό», έγραψε ο Κοστανιάν στο Twitter.
Ο Σερντάρ Κιλίτς, ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας με αντικείμενο τα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία, ευχαρίστησε μέσω Twitter την Αρμενία για τη βοήθεια.
«Ευχαριστώ, αγαπητέ Βαχάν Κοστανιάν, ευχαριστώ, αγαπητέ Ρούμπεν Ρουμπινιάν, για τις ευγενικές προσπάθειες», είπε ο Κιλίτς. «Θα θυμάμαι πάντα τη γενναιόδωρη βοήθεια που έστειλε ο λαός της Αρμενίας για την ανακούφιση των δεινών του λαού μας στη σεισμόπληκτη περιοχή στην Τουρκία».
Το συνοριακό πέρασμα του Αλικάν χρησιμοποιήθηκε επίσης το 1988 όταν ένας μεγάλος σεισμός έπληξε την Αρμενία για να σταλεί βοήθεια που συγκέντρωσε η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος στις πληγείσες περιοχές.
Πέρυσι, Τούρκοι και Αρμένιοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα για πολίτες τρίτων χωρών που επισκέπτονται και τις δύο χώρες το συντομότερο δυνατό, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών, η Τουρκία και η Αρμενία ξεκίνησαν επίσης τις εμπορικές πτήσεις από τον Φεβρουάριο του 2022 έπειτα από διακοπή δύο ετών.
Ελπίδα φωτός 128 ώρες μετά τον σεισμό
Παρότι έχουν περάσει πάνω από πέντε ημέρες από τους καταστροφικούς σεισμούς, οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα μωράκι δύο μηνών, το οποίο βρισκόταν στα χαλάσματα για 128 ολόκληρες ώρες, σύμφωνα με το Anadolu.
👶2-month-old baby rescued from quake rubble after 128 hours in debris
🚑The baby survived the deadly disaster and was immediately taken to the hospital for medical checks
🔴LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvo2mE https://t.co/t7yLEhhhwL pic.twitter.com/65ZpKXbkhx
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 11, 2023
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι Διασώστες στην Τουρκία ανέσυραν δύο γυναίκες ζωντανές από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων όπου παρέμειναν επί 122 ώρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Old woman Umit Gulcicek is miraculously rescued alive from the rubbles of a collapsed building in Antakya district 130 hours after earthquakes
🔴LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvo2mE pic.twitter.com/d63u7yHsOB
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 11, 2023
Μία από τις διασωθείσες, η 70χρονη Μενεκσέ Ταμπάκ, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένα κτίριο στην επαρχία Καχραμανμαράς και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Στο Ντιγιάρμπακιρ ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια κτιρίου η 55χρονη Μασαλάχ Τσιτσέκ, πρόσθεσε το πρακτορείο.
Κατέληξε 40χρονη που είχε απεγκλωβιστεί χθες
Την ίδια ώρα, μία γυναίκα κατέληξε μια ημέρα μετά τον απεγκλωβισμό της από τα συντρίμμια ενός σπιτιού που κατέρρευσε από τον σεισμό στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν καταπλακωμένη επί 104 ώρες, είπαν διασώστες.
Γερμανοί διασώστες ανέσυραν την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στην πόλη Κιριχάν της νότιας Τουρκίας χθες Παρασκευή. «Μόλις πληροφορηθήκαμε από τον αδελφό και την αδελφή της Ζεϊνέπ ότι δυστυχώς πέθανε στο νοσοκομείο» δήλωσε ο Στίβεν Μπάγερ, ο αρχηγός της γερμανικής Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης.
Με κάποιους διασώστες να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και να παρηγορεί ο ένας τον άλλον, ο γιατρός της ομάδας είπε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι κατά το πρώτο 48ωρο έπειτα από μια τόσο πολύπλοκη διάσωση.
Ειδικά πλοία για αστέγους
Ακόμη, τουρκική ενεργειακή εταιρεία Karadeniz Holding ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει δύο ειδικά κατασκευασμένα πλοία, τα οποία μπορούν έκαστο να φιλοξενήσουν 1.500 άτομα, για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους στην επαρχία της νότιας Τουρκίας, την Χατάι, η οποία επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω του πάνω από 20.000 νεκρούς.
«Η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρχές για να στείλει τα σωστικά πλοία Suheyla Sultan και Rauf Bey στην πόλη Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) της επαρχίας Χατάι», αναφέρει η εταιρεία και προσθέτει ότι αυτή θα είναι η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή της.
Τα πλοία αυτά είναι ειδικά κατασκευασμένα για αποστολές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουν δωμάτια, ψυγεία, τηλεοράσεις και σύστημα θέρμανσης, ενώ παρέχουν και υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και σίτισης, όπως ανέφερε η εταιρεία.
«Επικεντρώσαμε όλη την ενέργειά μας σε αυτό το έργο για να εξυπηρετήσουμε τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές. Στοχεύουμε να τους παράσχουμε ένα ασφαλές καταφύγιο το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο σεισμός άφησε πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους σε δέκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας με πολλούς από αυτούς να κοιμούνται σε σκηνές και σε αυτοκίνητα σε πολικές θερμοκρασίες.
Η Karadeniz Holding είναι γνωστή για τα 36 πλωτά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αποσύρεται ο αυστριακός στρατός
Πάντως, ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης στη σεισμόπληκτη Τουρκία εξαιτίας της “όλο και πιο επικίνδυνης κατάστασης ασφαλείας”, ανέφερε σήμερα στο Twitter ο εκπρόσωπός του.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μίχαελ Μπάουερ έγραψε στο Twitter ότι η Μονάδα Διαχείρισης Καταστροφών των Αυστριακών Δυνάμεων (AFDRU) θα είναι και πάλι διαθέσιμη για περαιτέρω επιχειρήσεις διάσωσης όταν το περιβάλλον όπου επιχειρούν θα γίνει ασφαλές.
Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες και ανέφερε ότι οι αυστριακοί στρατιώτες έχουν βρει καταφύγιο σε έναν καταυλισμό μαζί με άλλες διεθνείς οργανώσεις και αναμένουν οδηγίες.
Περίπου 80 διασώστες από τις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην Αντάκια (Αντιόχεια) της Τουρκίας από τις 7 Φεβρουαρίου και έχουν ήδη απεγκλωβίσει 9 άτομα από τα χαλάσματα.