THEPOWERGAME
Της Μυρτώς Μπούτση
Ο κορονοϊός πλήττει και τις θέσεις εργασίας των γυναικών τραπεζικών στη Βρετανία! Ως και 10.000 απολύθηκαν λόγω κρίσης ή αποχώρησαν για να στηρίξουν την τηλεκπαίδευση και την ανατροφή των παιδιών τους.
Περισσότερες είναι οι γυναίκες από τους άντρες τραπεζικούς που έχασαν μία θέση από τις Βρετανικές τράπεζες στη διάρκεια της πανδημίας, παρατηρεί το πρακτορείο Bloomberg.
Υπολογίζεται ότι οι θέσεις εργασίας γένους θηλυκού συρρικνώθηκαν κατά 3% το 2020 στον βρετανικό τραπεζικό τομέα. Η αντίστοιχη μείωση στους άντρες κινήθηκε στο 2,1%, στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων που έγιναν εντός της πανδημίας και για την προσαρμογή στα δεδομένα του κορονοϊού.
Στον όμιλο NatWest Group Plc, οι γυναίκες τραπεζικοί περιορίστηκαν κατά 9% και οι άντρες κατά 5,2%. Στην Standard Chartered Plc, μόνο το γυναικείο προσωπικό περιορίστηκε, σε ποσοστό 2,2%.
Οι βρετανικές τράπεζες απασχολούν περί το μισό εκατομμύριο εργαζόμενους παγκοσμίως και επιδιώκουν να τηρούν μία πολιτική ίσης εκπροσώπησης των δύο φύλων.
Για ποιούς λόγους φεύγουν οι γυναίκες
Ο περιορισμός των τραπεζικών θέσεων εργασίας οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην ανάπτυξη του web banking, που οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων.
Στα υποκαταστήματα οι περισσότεροι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι είναι γυναίκες.
Αυτή η τάση επιταχύνθηκε λόγω του lockdown.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι γυναίκες «επιλέγουν» να αποχωρήσουν, δεδομένων των οικογενειακών αναγκών που, συνήθως, επωμίζονται εκείνες.
Η κατ’οίκον εκπαίδευση
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Standard Chartered, Μπιλ Γουίντερς, το κενό μεταξύ γυναικείας και ανδρικής απασχόλησης «πιθανώς σχετίζεται με το γεγονός ότι τα παιδιά παρέμειναν σπίτι για να κάνει κατ’ οίκον εκπαίδευση και αυτό το βάρος εντός των οικογενειών έπεσε δυσανάλογα στις γυναίκες».
Ο Ντόμινικ Χουκ του σωματείου Unite τονίζει πως υπάρχει μεγάλος αριθμός στο γυναικείο προσωπικό των χρηματοπιστωτικών επαγγελμάτων που παλεύουν να συνδυάσουν την εργασία, την διδασκαλία των παιδιών και τη γενικότερη φροντίδα της οικογένειας.
«Δυστυχώς δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα» λέει η Τζέιν-Αν Γκάντια, πρώην επικεφαλής της Virgin Money Ltd, η οποία ηγήθηκε της κυβερνητικής πρωτοβουλίας στη Βρετανία για τις υψηλόβαθμες θέσεις των γυναικών στον χρηματοπιστωτικό τομέα. «Κάπου κάτι θα σπάσει».
Παγκόσμιο πρόβλημα
Το πρόβλημα πάντως, δεν είναι αποκλειστικά βρετανικό. Η Deloitte διαπίστωσε πως το 70% των εργαζόμενων γυναικών σε εννέα από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, πιστεύουν πως η καριέρα τους θα επιβραδυνθεί εξαιτίας της πανδημίας.
Εκατομμύρια γυναίκες έχουν εγκαταλείψει την ενεργό επαγγελματική δράση στις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό των γυναικών traders στην Wall Street παραμένει χαμηλό.
«Αν συνεχίσουμε να χάνουμε γυναικείες θέσεις εργασίας, ο τομέας θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τη δυνατότητα να καλύψει το κενό (μεταξύ ανδρών και γυναικών)» αναφέρει η Τζέσικα Κλέμπνερ, διευθύντρια στη συμβουλευτική Oliver Wyman.