THEPOWERGAME
Νεκρό εντοπίστηκε το ζευγάρι των Ελλήνων αγνοουμένων στην Αντιόχεια της Τουρκίας μετά από τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας, που κόστισαν τη ζωή σε πάνω από 23.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, το ζευγάρι εντοπίστηκε νεκρό από Τούρκους διασώστες, ενώ νωρίτερα είχε ξεκινήσει τιτάνια επιχείρηση και από την ελληνική αποστολή διάσωσης.
Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια για τον εντοπισμό του ζεύγους των Ελλήνων, του 65χρονου Γιώργου Αντύπα και της 62χρονης Νίδα Οντούρ, είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Η ομάδα της ΕΜΑΚ κατάφερε να κατεβάσει κάμερα, που έδωσε εικόνα από το υπνοδωμάτιο του ζευγαριού, αλλά δεν υπήρχε κανένα ίχνος, με αποτέλεσμα οι έρευνες να διακοπούν προσωρινά.
Στην 6οροφη πολυκατοικία επιχειρούσαν 23 άνδρες της ΕΜΑΚ, τρεις διασώστες, 2 ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι τρία άτομα ιατρικό προσωπικό και δύο ειδικού τύπου οχήματα.
Αναπηδούσε το έδαφος επί 70 δευτερόλεπτα
Ο απόλυτος τρόμος αποτυπώνεται σε ένα νέο βίντεο που βλέπει τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας, από τη στιγμή που ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ χτυπάει την Τουρκία.
Στο βίντεο φαίνονται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η ένταση αλλά και η διάρκεια του πρώτου μεγάλου σεισμού που συγκλόνισε τη γειτονική χώρα. Το βίντεο καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας σπιτιού και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σείστηκε για 70 δευτερόλεπτα η γη.
Το έδαφος αναπηδούσε, τα αυτοκίνητα που ήταν στον δρόμο σχεδόν «χοροπηδούσαν», ενώ ένα κτίριο μοιάζει να μετακινείται.
Ανατριχίλα προκαλούν και τα δορυφορικά δεδομένα που ανέλυσε η NASA στον απόηχο του φονικού σεισμού.
«Ήταν πολύ μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί, που έφθασαν μέχρι την επιφάνεια μέσα από μια μακρά σειρά ρηγμάτων. Κι αυτό προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρές δονήσεις σε μια πολύ μεγάλη περιοχή, που έπληξαν πολλές πυκνοκατοικημένες πόλεις και κωμοπόλεις. Το μήκος των ρηγμάτων και η ένταση του σεισμού ήταν παρόμοια με εκείνη του 1906, που ισοπέδωσε το Σαν Φρανσίσκο» δήλωσε ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.
NASA and other agencies are using satellites to map damage caused by the 7.8 and 7.5 earthquakes in southern Türkiye and western Syria on Feb. 6. https://t.co/C7jWcow5Gn
— NASA Earth (@NASAEarth) February 10, 2023
Ερντογάν: Η ανταπόκριση δεν είναι τόσο γρήγορη όσο θα θέλαμε…
Η βοήθεια «δεν φτάνει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν», αναγνώρισε για πρώτη φορά σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέντε ημέρες μετά τον σεισμό.
«Η καταστροφή επηρέασε τόσα πολλά κτίρια (…) που δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να παράσχουμε την έκτακτη βοήθεια όσο γρήγορα ελπίζαμε», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε επίσκεψή του στην πόλη Αντιγιαμάν (νότια), που έχει πληγεί σοβαρά από την καταστροφή.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό των θυμάτων που ανέρχεται σε τουλάχιστον 19.388 νεκρούς στην Τουρκία, από τους δύο πιο ισχυρούς σεισμούς εδώ και έναν αιώνα στη χώρα.
Ο Ερντογάν είχε ήδη αναγνωρίσει την Τετάρτη «κενά» στην ανταπόκριση των αρχών στο σεισμό, λέγοντας ότι είναι «αδύνατον να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή».
Ο πανταχού παρών Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί 20 χρόνια και επιθυμεί να παραμείνει μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, επικρίνεται έντονα από τους επιζώντες για τη βραδύτητα της άφιξης της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.
Στην επαρχία Αντιγιαμάν, μια από τις πληγείσες από τους σεισμούς, ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες «δεν είδα κανέναν πριν τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», δηλαδή 34 ώρες μετά την πρώτη δόνηση. «Ούτε το κράτος ούτε την αστυνομία ούτε στρατιώτες. Ντροπή σας! Μας αφήσατε στην τύχη μας».
Πολλοί άνθρωποι καταγγέλλουν ελλείψεις σε διαθέσιμα μέσα, ιδίως σε προμήθειες. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε την Πέμπτη την ανάπτυξη περισσότερων ανυψωτικών μηχανημάτων και διασωστών – ειδικά ξένων – στην πόλη.
«Μπορεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να υπήρξαν ελλείψεις, τεχνικά προβλήματα, αλλά είμαστε στο πλευρό του λαού μας με όλα μας τα μέσα», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει «πιθανόν τη μεγαλύτερη ομάδα διάσωσης στον κόσμο, με 141.000 διασώστες.
Παράλληλα ανέφερε ότι κάποιοι άνθρωποι λεηλατούν καταστήματα και επιτίθενται σε επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην επαρχία θα επιτρέψει στο κράτος να επιβάλει τα αναγκαία τιμωρητικά μέτρα.
Τουλάχιστον 19.388 νεκροί έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια κατά τις πρώτες πέντε ημέρες ερευνών, μετά τον σεισμό που είναι ήδη ο πιο φονικός σεισμός που έπληξε την Τουρκία μετά το 1939, όταν έχασαν τη ζωή τους 33.000 άνθρωποι.
Συρία: Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας
Ο επικεφαλής των «Λευκών Κρανών», της οργάνωσης πολιτικής προστασίας που δραστηριοποιείται στις ελεγχόμενες από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες περιοχές της Συρίας, κατηγόρησε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν παρείχαν την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτές τις επαρχίες, οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από τους σεισμούς της Δευτέρας.
Ο Ράεντ αλ Σάλεχ είπε ότι η περιοχή αυτή δεν έχει λάβει καμία βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη από την Δευτέρα. Εξήγησε ότι τα έξι φορτηγά που πέρασαν στη Συρία χθες Πέμπτη ήταν ο τακτικός ανεφοδιασμός της περιοχής, που είχε καθυστερήσει. «Τα φορτηγά που μπήκαν χθες είναι το κομβόι που ήταν προγραμματισμένο για την Δευτέρα αλλά καθυστέρησε λόγω του σεισμού», είπε στους δημοσιογράφους, μέσω βιντεοσύνδεσης από το Ιντλίμπ. «Μέχρι τώρα δεν έχει φτάσει βοήθεια από τον ΟΗΕ στη βορειοδυτική Συρία ως ανταπόκριση στον σεισμό», πρόσθεσε.
Ο Σάλεχ χαρακτήρισε «καταστροφική» την αντίδραση του ΟΗΕ και είπε ότι ο Οργανισμός θα πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη από τον συριακό λαό για την έλλειψη βοήθειας».
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς αυτούς.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που είναι επίσης υπηρεσία του ΟΗΕ, ανέφερε ότι 14 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησαν από την τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ και πέρασαν στη Συρία, νωρίτερα σήμερα. Τα φορτηγά έχουν προορισμό την πόλη Ιντλίμπ (ελέγχεται από τους αντάρτες) και μεταφέρουν θερμάστρες, σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη.
Κατάπαυση πυρός ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στη Συρία, για να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας στα θύματα των σεισμών, από τους οποίους έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές ένα μεγάλο μέρος της χώρας.
Ο Φόλκερ Τουρκ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, έκανε επίσης έκκληση να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το ανθρωπιστικό δίκαιο, ώστε η βοήθεια να φτάσει σε όλους.
«Σε αυτήν την φρικτή εποχή για την Τουρκία και τη Συρία, ζητάμε να παραδοθεί κατεπειγόντως βοήθεια σε ΟΛΟΥΣ όσοι έχουν ανάγκη» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία περιπλέκει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, ιδίως στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες, στα βορειοδυτικά. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για αυτή τη ζώνη προέρχεται από την Τουρκία και περνάει από την Μπαμπ αλ Χάουα, το μοναδικό εγκεκριμένο σημείο διέλευσης στα σύνορα των δύο χωρών. Οι ζημίες που προκλήθηκαν στο τουρκικό οδικό δίκτυο από τους σεισμούς καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την αποστολή βοήθειας.
Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ανοίξει και άλλα σημεία διέλευσης για να επιταχυνθεί η αποστολή βοήθειας στα εκατομμύρια που επλήγησαν από τους σεισμούς. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ζούσαν ήδη σε επισφαλείς συνθήκες, ακόμη και πριν από τη φυσική καταστροφή.
Η Δαμασκός εγκρίνει αποστολή βοήθειας στις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες
Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι δέχεται να αποσταλεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, στη βορειοδυτική Συρία, η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους φονικούς σεισμούς.
Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Sana, η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνει «υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου της Συρίας», με τη βοήθεια και του ΟΗΕ. Με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει «σε εκείνους που την χρειάζονται».
«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποδέχτηκε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο σύνολο» του συριακού εδάφους «και στις ζώνες που είναι εκτός ελέγχου του κράτους», αναφέρεται σε αυτήν την ανακοίνωση.
Σύμφωνα πάντα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση χαρακτήρισε «πληγείσες ζώνες» τις περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές (Λαττάκεια, Χάμα, Χαλέπι και Ιντλίμπ) και πρόκειται να ιδρύσει ένα Ταμείο που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών.
Ο ΟΗΕ ζητούσε να διευκολυνθεί η αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στη βορειοδυτική Συρία, όπου εκτιμάται ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονταν ήδη βοήθεια και πριν από τους σεισμούς. Δεκάδες αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια (κυρίως από τη Ρωσία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έχουν προσγειωθεί από την Δευτέρα στη Δαμασκό, το Χαλέπι και τη Λαττάκεια, περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Όμως η βοήθεια προς τις βορειοδυτικές ζώνες φτάνει με το σταγονόμετρο, από ένα μεθοριακό πέρασμα από την Τουρκία.
Περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία από τον σεισμό και πολλές χιλιάδες τραυματίστηκαν. Στη γειτονική Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι νεκροί αυξήθηκαν σε 19.388.