THEPOWERGAME
Το κρυφό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για να «εξαγοράσει» το Παγκόσμιο Κύπελλο, αποκαλύπτει το Politico. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πρότεινε σε Ελλάδα και Αίγυπτο να πληρώσει την κατασκευή νέων γηπέδων στις δύο χώρες, με την προϋπόθεση να συμφωνήσουν συμμετέχουν μαζί με τη Σαουδική Αραβία στη διεκδίκηση του Μουντιάλ 2030.
Η απόφαση για το τουρνουά θα ψηφιστεί από το συνέδριο της FIFA το 2024, ενώ η επίσημη διαδικασία υποβολής προσφορών θα ξεκινήσει αργότερα φέτος.
Όπως μεταδίδουν Politico και Daily Mail, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Ελλάδα συνεργάζονται πάνω σε μια προσφορά για το Μουντιάλ του 2030, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό εξ Ευρώπης, καθώς έχουν υποβάλει κοινή προσφορά Ισπανία, Πορτογαλία και Ουκρανία, και εκ Νότιας Αμερικής, την προσφορά των Αργεντινής, Ουρουγουάης, Παραγουάης και Χιλής.
Σύμφωνα με το Politico, η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει τα έξοδα φιλοξενίας της Ελλάδας και της Αιγύπτου εάν συμμετείχαν στην προσφορά τους και σε αντάλλαγμα να φιλοξενήσουν τα τρία τέταρτα όλων των αγώνων του Μουντιάλ.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτό θα κόστιζε δισεκατομμύρια σε κόστος κατασκευής, αλλά η πρόταση συζητήθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία το καλοκαίρι του 2022 μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν – του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας – και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μάλιστα, η Σαουδική Αραβία έχει ουσιαστικά ενημερώσει Ελλάδα και Αίγυτπο ότι θα «αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας του Μουντιάλ, εάν καταφέρουν να φιλοξενήσουν το 75% των αγώνων. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το κίνητρο πίσω από τη γενναιόδωρη προσφορά, η οποία δεν έχει αποσαφηνιστεί αν έχει γίνει αποδεκτή από Ελλάδα και Αίγυπτο, φέρεται να είναι ότι έτσι το Μουντιάλ θα διεξαγόταν ταυτόχρονα σε τρεις ηπείρους.
Βέβαια, επισημαίνεται, ότι μόλις οκτώ χρόνια μετά το Μουντιάλ του Κατάρ το 2022, θα ήταν πολύ δύσκολο να ξαναταξιδέψει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η παρουσία χωρών από τρεις ηπείρους θα προσέλκυε επίσης ψήφους από το συνέδριο της FIFA – το οποίο αποτελείται από περισσότερα από 200 μέλη από όλο τον κόσμο. Όσον αφορά στην Αφρική, η κοινή προσφορά έχει ελπίδες ότι θα λάβει υποστήριξη λόγω της παρουσίας της Αιγύπτου, μαζί με τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή. Ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Ελλάδα, που συγκεντρώνει τις ελπίδες για ψήφους από την Ευρώπη, καθώς μόνο με τις ευρωπαϊκές ψήφους οι πιθανότητες να κερδίσουν είναι περισσότερες.
Παρόλα αυτά, σχολιάζει το Politico, αυτή η προσπάθεια είναι πιθανό να προκαλέσει νέες κατηγορίες για τη Σαουδική Αραβία ότι χρησιμοποιεί τον πλούτο και τη δύναμή της για να «αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο» και να συνεχίσει το αθλητικό ξέπλυμα, ενώ δημιουργεί επίσης έναν συνασπισμό χωρών από πολλές ηπείρους για να χειραγωγήσει το εκλογικό σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για να ξεπλύνει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.