THEPOWERGAME
Ένα ανείπωτο ανθρωπιστικό δράμα εκτυλίσσεται το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία και τη Συρία μετά από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 5.000 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και ολόκληρες πόλεις ισοπεδωμένες.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στον κόσμο» και κήρυξε τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε δέκα επαρχίες. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο της ιστορίας της Δημοκρατίας μας αλλά και της γεωγραφίας μας και του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Κέντρο Συντονισμού.
President @RTErdogan made statements about Kahramanmaraş-centered earthquakes at the State Information Coordination Center:
"We are facing one of the biggest disasters not only of the history of the Republic but also of our geography and the world."
— Republic of Türkiye Directorate of Communications (@Communications) February 7, 2023
Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, στην Τουρκία ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 3.419. Πάνω από 20.534 έχουν τραυματιστεί. Στη Συρία οι επίσημες αρχές έχουν ανακοινώσει 812 νεκρούς, ενώ οι ομάδες διάσωσης στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές είχαμε επιπλέον 790 νεκρούς. Χιλιάδες ακόμη είναι τραυματισμένοι ή εγκλωβισμένοι. Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι οι επιχειρήσεις διάσωσης, με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τους κατεστραμμένους δρόμους και τη μετασεισμική δραστηριότητα να δημιουργούν εμπόδια στα συνεργεία που δίνουν μάχη με το χρόνο.
Rescue efforts are continuing at frantic pace in Türkiye’s southern provinces after Monday’s deadly earthquakes pic.twitter.com/yfJ4WKdhpv
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 7, 2023
Ήδη ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η ροή της κρίσιμης βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία προς τη βορειοδυτική Συρία έχει διακοπεί προσωρινά λόγω ζημιών στους δρόμους και άλλων προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής. «Οι υποδομές είναι κατεστραμμένες, οι δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για ανθρωπιστική εργασία έχουν υποστεί ζημιά, πρέπει να είμαστε δημιουργικοί στο πώς θα φτάσουμε στους ανθρώπους… αλλά εργαζόμαστε σκληρά», δήλωσε στο Reuters ο συντονιστής του ΟΗΕ Ελ-Μοστάφα Μπενλαμλίχ.
A small child was saved in the rescue operation.#syriaearthquake #Syrie #PrayForTurkey #deprem #hataydepremi #Kahramanmarasafad #TurkeyQuake #TurkeyEarthquake #Turquia #Hatay pic.twitter.com/4OQg1KIphY
— Chaudhary Parvez (@ChaudharyParvez) February 7, 2023
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι ο στρατός άρχισε να απομακρύνει μερικούς από τους τραυματίες μέσω πλοίων του πολεμικού ναυτικού, ενώ εργάζεται για τη δημιουργία νοσοκομείων πεδίου στη ζώνη του σεισμού. Περισσότερα από 330.000 θύματα του σεισμού έχουν μεταφερθεί σε ξενώνες και πανεπιστημιουπόλεις, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.
Σύμφωνα πάντως με την Μαρσάνγκ, η Τουρκία έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στην κρίση, και οι βασικές ανάγκες άμεσα και μεσοπρόθεσμα είναι πέρα από τα σύνορα, στη Συρία, καθώς η χώρα ήδη αντιμετωπίζει μια χρόνια ανθρωπιστική κρίση λόγω του εμφυλίου πολέμου και της επιδημίας χολέρας.
13,5 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έχουν επηρεαστεί άμεσα από τον σεισμό
Ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη νότια Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας έχει επηρεάσει άμεσα περίπου 13,5 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, διατύπωσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ.
Σύμφωνα με τον Kurum, ο «σεισμός αυτός αποτελεί τη «μεγαλύτερη σεισμική καταστροφή του τελευταίου αιώνα μετά τον σεισμό του Ερζίντζαν» το 1939. Όπως είπε έχουν πληγεί 10 επαρχίες.
«Μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό, ορισμένα κτήρια είχαν υποστεί φθορές, και με τον δεύτερο μεγάλο σεισμό, κατέρρευσαν ή είναι έτοιμα να καταρρεύσουν» σημείωσε ο Κουρούμ, αναγνωρίζοντας πως υπάρχει δυσκολία στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, καθώς τα οδικά δίκτυα είναι κατεστραμμένα και είναι δύσκολο να υπάρξει βοήθεια σε αρκετές περιοχές.
Το BBC αναφέρει ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας είπε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 3.400 άνθρωποι κατέφυγαν σε τρένα που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.
Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα και οι επιχειρήσεις διάσωσης. Ειδικότερα, οι άνδρες της ελληνικής ΕΜΑΚ προσπαθούν να απεγκλωβίσουν από τα συντρίμμια ένα μικρό κορίτσι, που βρίσκεται σε βάθος επτά μέτρων κάτω από τόνους συντρίμμια στην πόλη Αλεξανδρέτα, στην επαρχία Χατάι της Τουρκία.
Στην προσπάθεια διάσωσης της μικρής συμμετέχουν 4 άνδρες της ΕΜΑΚ ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να απεγκλωβίσουν μια τετραμελή οικογένεια που είναι παγιδευμένη κάτω από κλιμακοστάσιο. Ο πατέρας ανασύρεται αυτήν την ώρα και οι προσπάθειες εστιάζονται στο να σωθεί το 6χρονο κοριτσάκι που φέρεται βρίσκεται αγκαλιά με το αδερφάκι του που δεν τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, ενώ κοντά τους είναι και η μητέρα που είναι επίσης νεκρή.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο διασώστες από την ελληνική ομάδα που βρίσκεται εκεί έχουν χωθεί κυριολεκτικά στα χαλάσματα προσπαθώντας να ανασύρουν την επτάχρονη Φατμέ που έχει παγιδευτεί κάτω από τόνους μπάζα. Μίλησαν μαζί της και τους περιέγραψε την κατάστασή της. «Η τύχη ήταν με το μέρος μας. Εντοπίσαμε το κοριτσάκι το οποίο άκουγε στο όνομα του. Δεν μπορεί να κινηθεί αλλά έχει τις αισθήσεις του. Οι διασώστες της ΕΜΑΚ του πρόσφεραν μια πρωτη βοήθεια. Είναι σε βάθος επτά μέτρων» είπε ο Ευθύμης Λέκκας ο οποίος είναι μαζί με την αποστολή. Σημείωσε πως το κτίριο το οποίο είναι νέο, υπέστη ζημιά σε δύο υποστηλώματα όμως στην κατάρρευση διατηρήθηκε ζωτικός χώρος που επέτρεψε στο παιδί να μείνει ζωντανό. Ο ίδιος απέδωσε την κατάρρευση στις εδαφικές συνθήκες.
Αντιστοίχως, ομάδες διάσωσης από τη Ρουμανία, την Ελβετία, το Αζερμπαϊτζάν και τον Λίβανο έχουν σταλεί στη ζώνη του σεισμού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι. Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι ο στρατός της Τουρκίας άρχισε να απομακρύνει μερικούς από τους τραυματίες μέσω πλοίων του πολεμικού ναυτικού από το λιμάνι Iskenderun στην ανατολικότερη γωνία της Μεσογείου, ενώ εργάζεται για τη δημιουργία νοσοκομείων πεδίου στη ζώνη του σεισμού. Περισσότερα από 330.000 θύματα του σεισμού έχουν μεταφερθεί σε ξενώνες και πανεπιστημιουπόλεις, σύμφωνα με τον Οκτάι.
(VIDEO) A baby and her mother are rescued from under the rubble of a collapsed building in Hatay, Türkiye, 29 hours after the first of two powerful earthquakes that hit the region https://t.co/Ea9ZHpdUwg pic.twitter.com/2TRavDT6Dc
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 7, 2023
«Περιμένουμε απεγνωσμένα βοήθεια από τις γειτονικές επαρχίες, αλλά δεν έρχεται γιατί έχουν επίσης χτυπηθεί άσχημα», είπε στο Bloomberg τηλεφωνικά ο 48χρονος Μουράτ Γκενκογκουλάρι από τη συνοριακή επαρχία Χατάι. Πολλά κτίρια είχαν καταρρεύσει στην περιοχή, θάβοντας ανθρώπους κάτω από τόνους σκυροδέματος και στριφτών μετάλλων, είπε. «Οι τοπικές αρχές αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν, αλλά η ζημιά είναι τόσο εκτεταμένη και βαριά».
Umudun adı oldular! Depremin mucize çocukları https://t.co/whOhKNwGr7 pic.twitter.com/zMs3xvj8SG
— CNN TÜRK (@cnnturk) February 7, 2023
Αλλεπάλληλες δονήσεις
Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται: χθες καταγράφηκαν 185 μετασεισμοί. Ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό, 7,8 βαθμών, που σημειώθηκε μέσα στη νύχτα, στις 04:17 (τοπική ώρα, 03:17 ώρα Ελλάδας), και άλλον έναν εξαιρετικά ισχυρό, 7,5 βαθμών, χθες το μεσημέρι.
Οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν πως άνοιξαν γυμναστήρια, κολέγια, ακόμη και τζαμιά, για να φιλοξενηθούν σεισμοπαθείς στους κοιτώνες τους. Όμως, λόγω του φόβου πως θα γίνουν κι άλλοι ισχυροί σεισμοί, πολλοί κάτοικοι προτιμούν να περνούν τις νύχτες έξω, όπως στη Σανλιούρφα. Ο χθεσινός σεισμός είναι ο πιο πολύνεκρος στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε αφήσει πίσω του τουλάχιστον 17.000 νεκρούς, ανάμεσά τους περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.
A woman is rescued from the rubble of a collapsed building in southeastern province of Sanliurfa after 22 hours https://t.co/9XuWtuDWGi pic.twitter.com/A7kpzGEkhd
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 7, 2023
Δραματικές εικόνες και στη Συρία
Διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το βρετανικό BBC, μεταδίδουν πως η κατάσταση στη Συρία είναι ακόμη πιο δραματική, καθώς διεθνής βοήθεια δεν υπάρχει.
Δεν υπάρχουν βαρέα μηχανήματα που μπορούν να μετακινήσουν τις βαριές πλάκες τσιμέντου που έχουν καταπλακώσει τους ανθρώπους ενώ οι διασώστες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να ανασύρουν ανθρώπους από τα χαλάσματα.
Οι περίπου 1,7 εκατ. εκτοπισμένοι που ζούσαν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία ίσως να πίστευαν ότι η ζωή τους δεν θα μπορούσε να γίνει χειρότερη –χτύπησε, όμως, ο Εγκέλαδος γκρεμίζοντας τα πάντα.
Στη Γίνδαρο, το Χαλέπι, τη Μπανιγιάς και την Ιντλίμπ οι πόλεις κατέρρευσαν σχεδόν ολοκληρωτικά.Οι άνθρωποι φωνάζουν από πόνο και απόγνωση, ωστόσο δεν υπάρχει κανένας να τους βοηθήσει. Στο Χαλέπι, μια μητέρα γέννησε μέσα στα χαλάσματα το υγιέστατο μωρό της, ωστόσο η ίδια κατέληξε. Στην Ιντλίμπ, ο δημοσιογράφος Mohamad Kazmooz είπε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι εγκατέλειψε το σπίτι του μετά από τον σεισμό.
The moment a child was born 👶 His mother was under the rubble of the earthquake in Aleppo, Syria, and she died after he was born , The earthquake.
May God give patience to the people of #Syria and #Turkey and have mercy on the victims of the #earthquake#الهزه_الارضيه #زلزال pic.twitter.com/eBFr6IoWaW— Talha Ch (@Talhaofficial01) February 6, 2023
«Βλέπαμε το κτήριο να πέφτει με όλο τον κόσμο μέσα, στο παρελθόν είχε βομβαρδιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, από ρωσικές και συριακές δυνάμεις» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:
«Γύρω μας έβγαινε και άλλος κόσμος στους δρόμους, τρομοκρατημένος, φορώντας μόνο τα ρούχα τους. Άφηναν τα πάντα πίσω τους».
Ανησυχία για τις περιοχές που δεν υπάρχει ενημέρωση
«Πρόκειται για μια κρίση στην κορυφή πολλαπλών κρίσεων στην πληγείσα περιοχή», είπε μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού στη Γενεύη. «Σε όλη τη Συρία, οι ανάγκες είναι οι υψηλότερες μετά από σχεδόν 12 χρόνια παρατεταμένης, περίπλοκης κρίσης, ενώ η ανθρωπιστική χρηματοδότηση συνεχίζει να μειώνεται».
Ο ΠΟΥ αποστέλλει προμήθειες έκτακτης ανάγκης, και ενεργοποιεί ένα δίκτυο ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης. «Είναι πλέον ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες ζωντανοί».
Unicef: Ο σεισμός ίσως έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά δήλωσε σήμερα ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί που έχουν καταστρέψει τεράστιο αριθμό κτιρίων στην Τουρκία και τη Συρία ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά.
«Οι σεισμοί που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία νωρίς χθες ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση στη Γενεύη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβή απολογισμό των νεκρών παιδιών.