THEPOWERGAME
Σχεδόν το 40% όλων των υπεράκτιων εταιρειών (offshore) που κατέχουν ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν δηλώσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους και θα μπορούσαν τώρα να αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα, αναστολή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας τους και φυλάκιση, σύμφωνα με το Δίκτυο Έρευνας, Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP).
Η νέα νομοθεσία της Μεγάλης Βρετανίας απαιτεί απ’ όλες τις ξένες οντότητες που κατέχουν ακίνητα στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών.
Οι ξένες εταιρείες υποχρεώθηκαν να καταχωρίσουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους στο Μητρώο Υπερπόντιων Οντοτήτων (ROE) έως τις 31 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των κανονισμών της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, με στόχο την εξάλειψη των διεφθαρμένων ελίτ.
Το μητρώο δημιουργήθηκε πέρυσι, ως μέρος μιας δέσμης αυστηρών οικονομικών μέτρων, που θεσπίστηκαν ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, στοχεύει στον παράνομο πλούτο των υποστηρικτών του σημερινού καθεστώτος του Κρεμλίνου.
Μόνο 19.510 από τις 32.440 αποκάλυψαν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες
Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, από τις 32.440 εγγεγραμμένες εταιρείες του εξωτερικού, μόνο 19.510 έχουν τηρήσει την προθεσμία και έχουν αποκαλύψει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους. Όσες δεν το έκαναν θα αντιμετωπίσουν τώρα τις συνέπειες.
«Οι ολιγάρχες και οι οργανισμοί που δεν συμμορφώθηκαν αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς στην ικανότητά τους να αγοράζουν και να πωλούν ακίνητα και θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν μελλοντικές πρόσθετες κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ποινές φυλάκισης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής της βρετανικής κυβέρνησης.
«Οι εγκληματίες και οι διεφθαρμένες ελίτ δεν μπορούν να κρυφτούν πουθενά. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων και των περιορισμών, για να πατάξουμε τις ξένες εταιρείες που δεν έχουν συμμορφωθεί», δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων, λόρδος Μάρτιν Κάλαναν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα γραφεία κτηματολογίου στο Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτουν πλέον αυτόματα τις μη εγγεγραμμένες εταιρείες από το να εγγράψουν την κυριότητα οποιασδήποτε νέας γης. Όσοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου αγοράζουν ακίνητα από μη συμμορφούμενες εταιρείες δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν τον τίτλο ιδιοκτησίας τους στην πράξη.
Διαφάνεια
Επαναλαμβάνοντας ότι «οι εγκληματίες αγοράζουν μια ασφαλή επένδυση, όπως η γη και τα ακίνητα, μέσω αδιαφανών εταιρικών δομών για να καθαρίσουν το βρόμικο χρήμα τους», η κυβέρνηση σημείωσε ότι η ROE πλέον «φέρνει διαφάνεια σε αυτές τις δομές με έδρα το εξωτερικό και οι περιορισμοί σταματούν τη ροή του χρήματος για όσους δεν συμμορφώνονται».
Αλλά ακόμη και μεταξύ εκείνων που τήρησαν την προθεσμία, υπήρχαν εταιρείες που ανήκαν σε εγκληματίες που χρησιμοποίησαν υπεράκτιες εταιρείες για να ξεπλύνουν χρήματα, συμπεριλαμβανομένης της απατεώνισσας Ρούζα Ιγκνάτοβα, της πλέον καταζητούμενης γυναίκας του FBI. Η Ιγκνάτοβα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατονομάστηκε δημοσίως ως πραγματικός δικαιούχος δύο ενδιάμεσων εταιρειών στο Γκέρνσεϊ ως αποτέλεσμα των νέων κανονισμών.
Άλλες υπεράκτιες εταιρείες έχουν δηλώσει ως ιδιοκτήτες τους αλλοδαπούς με πολιτικές διασυνδέσεις. Όπως μία που έχει δηλώσει τον γιο του Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, ο οποίος μέχρι πέρυσι ήταν επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, η οποία έχει επικριθεί ευρέως για διαφθορά και μυστικές οικονομικές συναλλαγές.
Ο Ρασάντ Αμπντουλάγιεφ ήταν 25 ετών όταν το 2019 απέκτησε μέσω της υπεράκτιας εταιρείας του ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Λονδίνο έναντι 17,3 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών (22,4 εκατομμύρια δολάρια).