THEPOWERGAME
Της Μυρτώς Μπούτση
Πρώτα ήταν το Brexit, τώρα το εμβόλιο κατά της Covid-19. Συνέχεια φαίνεται πως δίνουν τόσο η Βρετανία όσο και οι Βρυξέλλες, δια στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην κόντρα που ανέκυψε εξαιτίας αφ’ ενός της επάρκειας εμβολίων στη Βρετανία, αφ’ ετέρου των συνεχιζόμενων Ευρωπαϊκών προβλημάτων στην παραλαβή και χορήγηση των δόσεων κατά της Covid-19 στον ευρωπαϊκό πληθυσμό.
Σε ένα τελευταίο επεισόδιο της κόντρας, ο Υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς σχολίασε πως λιγότεροι Βρετανοί έκαναν το εμβόλιο της Astrazeneca μετά τις δηλώσεις αμφιβολιών από Ευρωπαίους.
Μία αναφορά στις σχετικές επιφυλάξεις που είχε εκφράσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με την αποτελεσματικότητά του στους άνω των 65.
Η Γαλλία πρόσφατα, αδειοδότησε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας και για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, όπως έπραξαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα.
Την απάντηση του Σαπς είχε πυροδοτήσει εμπρηστικό σχόλιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε σοκαρισμένος που η Βρετανία κατηγορεί την ΕΕ για «εθνικισμό των εμβολίων» (μετά την απόφαση της Ένωσης πως κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να αδειοδοτεί τις φαρμακευτικές, προκειμένου να μπορούν να κάνουν εξαγωγές εμβολίων από τα εδάφη τους).
Όπως είπε ο κ. Μισέλ σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, «τα γεγονότα δεν ψεύδονται. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει πλήρη απαγόρευση στις εξαγωγές ακόμη και ενός εμβολίου ή συστατικών των εμβολίων».
Στη συνέχεια, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ χαρακτήρισε «εντελώς ψευδείς» τις κατηγορίες του Μισέλ, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο Ευρωπαίος διπλωμάτης κλήθηκε την Τρίτη σε εξηγήσεις από το Foreign Office.
Τα tweets του Μισέλ
Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Σαρλ Μισέλ επανήλθε μέσω twitter.
«Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να επιβάλλει κανείς απαγορεύσεις ή περιορισμούς σε εμβόλια/φάρμακα» έγραψε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε πάντως πως «Χαίρεται που η βρετανική αντίδραση οδηγεί σε περισσότερη διαφάνεια και αυξημένες εξαγωγές, προς την ΕΕ και τρίτες χώρες».
Glad if the UK reaction leads to more transparency & increased exports, to EU and third countries.
Different ways of imposing bans or restrictions on vaccines/medicines.
EU is providing vaccines for its citizens and rest of the world.
No one is safe until everyone is safe.
— Charles Michel (@eucopresident) March 9, 2021
Τί προκάλεσε την κόντρα;
Μεγάλο μέρος της διαφωνίας οφείλεται στο γεγονός πως η βρετανοσουηδική Astrazeneca, με την οποία είχε δεσμευθεί η ΕΕ για τις παραλαβές εμβολίων, καθυστερώντας να εξασφαλίσει εναλλακτικές παρτίδες από άλλες εταιρείες, ανακοίνωσε πως δεν θα καταφέρει να παραδώσει τις προγραμματισμένες προς την ΕΕ το α’ τρίμηνο του 2021 και πως θα μειωθούν κατά 50% και οι προγραμματισμένες παραδόσεις του β’ τριμήνου.
Η εταιρεία κατηγόρησε τη μονάδα παραγωγής της στις Βρυξέλλες, για την αδυναμία στην παραγωγή.
Η εταιρεία Thermo Fisher, που εξαγόρασε τη συγκεκριμένη μονάδα τον Ιανουάριο από Novasep, άδειασε την Astrazeneca, λέγοντας πως δεν ευθύνεται η μονάδα για τις καθυστερήσεις.
Από την άλλη, η παραγωγή της εταιρείας στις βρετανικές εγκαταστάσεις δεν είχε πρόβλημα, με τους Βρετανούς να έχουν εμβολιάσει ήδη το 1/3 του πληθυσμού τους. Την ώρα που για τους Ευρωπαίους, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 6%, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.
Η ΕΕ επιχείρησε να επιβάλλει κανονισμούς με βάσει το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, που θα της έδινε τη δυνατότητα να ελέγξει τη ροή των εμβολίων προς τη χώρα (που παραμένει κράτος-μέλος της ΕΕ).
Υποχώρησε όμως προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις.