THEPOWERGAME
Στη σύγκρουση της Ρωσίας με τη Δύση παγιδεύτηκε προς στιγμήν ο επαναδιορισμός της Ίνγκερ Άντερσεν ως επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) για δεύτερη θητεία ύστερα από έκθεση του οργανισμού για τις σαρωτικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Από τη μια πλευρά, οι εκπρόσωποι 136 χωρών έδωσαν το πράσινο φως για μια νέα θητεία της Άντερσεν – από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2027 – σε μυστική ψηφοφορία που έλαβε χώρα στις 18 Ιανουαρίου. Τριάντα μια χώρες απείχαν από τη διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία πρότεινε πρόσθετο ψήφισμα για να αποφασίσουν τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ εάν επιθυμούν να παρουσιάσουν υποψηφίους για τη συγκεκριμένη θέση, τονίζοντας τον παράγοντα της πολυπολιτισμικότητας στην ηγεσία του οργανισμού.
Τη ρωσική πρόταση υποστήριξαν 13 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων η Λευκορωσία, η Κίνα και το Ιράν, που διατηρούν στενές επαφές με τη Μόσχα. Απορρίφθηκε από 77 χώρες-μέλη και ακόμη 62 απείχαν από το ψήφισμα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από τον παγκόσμιο Νότο όπως η Αλγερία, το Πακιστάν και η Νιγηρία. Η απόπειρα της Ρωσίας να διαταράξει τη διαδικασία καταδεικνύει το γεωπολιτικό ρήγμα που επικρατεί στον οργανισμό, δήλωσε ανώνυμα ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ στους Financial Times.
Η Ρωσία ανέφερε σε ανακοίνωση προς τη βρετανική εφημερίδα πως για πρώτη φορά ο ΟΗΕ θα ηγείται από ένα στέλεχος που δεν είναι κοινής αποδοχής, με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην διεθνή συνεργασία για το περιβάλλον. Παράλληλα, όμως, η γενική γραμματεία του ΟΗΕ τόνισε πως είχε συμβουλευτεί προ ενός τριμήνου τις χώρες-μέλη για τον επαναδιορισμό της Άντερσεν και δεν προτάθηκε κανένας εναλλακτικός υποψήφιος.
Η Άντερσεν ως επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) έδωσε τον περσινό Ιούλιο στη δημοσιότητα έκθεση όπου αναφέρεται πως «οι προκαταρκτικές αναφορές της σύγκρουσης στην Ουκρανία καταδεικνύουν σημαντικές επιπτώσεις στο αγροτικό και αστικό περιβάλλον που μπορεί να αφήσουν τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή με ένα τοξικό κληροδότημα για τις επόμενες γενιές». Υπογραμμίζεται δε πως «απαιτείται εξακρίβωση και αξιολόγηση για το πλήρες μέγεθος και τη σοβαρότητα των επιπτώσεων, αν και χιλιάδες από πιθανά συμβάντα μολύνσεων του αέρα, του νερού και της γης μαζί με τον υποβιβασμό των οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών, έχουν ήδη εντοπιστεί». Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στην ισοπέδωση ολόκληρων πόλεων και μεγάλων εκτάσεων αγροτικής γης από αδιάκοπους βομβαρδισμούς και έχει επαναφέρει τη ρητορική των απειλών με πυρηνικά όπλα, ενώ η κατάληψη πυρηνικών εργοστασίων στο Τσερνόμπιλ και τη Ζαπορίζια δημιούργησε φόβους για τον κίνδυνο ατυχημάτων.
H 64χρόνη Άντερσεν είναι δανέζικης καταγωγής. Πριν αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση στον ΟΗΕ εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα, αναλαμβάνοντας ανάμεσα σε άλλα καθήκοντα αντιπροέδρου για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Έχει συσσωρεύσει μια 30ετή εμπειρία στην οικονομία της ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.