THEPOWERGAME
Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστούν ριζικά έως το 2024, σημειώνει δημοσίευμα της, το οποίο αναμεταδίδει η Deutsche Welle.
Μετά τη μεγάλη πτώση που σημείωσε η αγοραστική δύναμη του ευρώ, με τη συναλλαγματική ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο να φτάνει σε ιστορικό χαμηλό, προσφάτως φαίνεται να ανακάμπτει εκ νέου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Handelsblatt, «η αισιοδοξία των χρηματοπιστωτικών αγορών για τη μείωση του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν επαρκούν για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της αγοραστικής δύναμης του ευρώ», καθώς η δημοσιονομική πολιτική είναι αυτή που «διασφαλίζει ότι τα δημόσια οικονομικά θα παραμείνουν βιώσιμα μακροπρόθεσμα, ακόμη και με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια. Και εδώ είναι που, δικαιολογημένα, υπάρχουν αμφιβολίες».
Με απώτερο σκοπό τη συμμόρφωση των κρατών-μελών στις δημοσιονομικές επιταγές, η οικονομική εφημερίδα προτείνει πως «οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να μεταρρυθμιστούν ριζικά έως το 2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντί να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στις παραβιάσεις, ερμηνεύει τους κανόνες πολύ ελαστικά υπέρ των κρατών.
Πάνω απ’ όλα, μια μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξασφαλίζει καλύτερη συμμόρφωση με τους κανόνες και αποτελεσματικότερο περιορισμό του δημόσιου χρέους. Ωστόσο, απειλείται να συμβεί το αντίθετο. Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις υπάρχουν πολιτικές πιέσεις προκειμένου να δοθούν περισσότερα περιθώρια στα κράτη-μέλη για την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής τους.
Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος είναι προβλέψιμο ότι η νέα διαπραγματευτική προσέγγιση θα έχει ακόμη λιγότερη επιτυχία στο να φέρει τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη σε πορεία λιτότητας. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ισχυρότερη δεσμευτική ισχύς απλών και διαφανών κανόνων – με λιγότερη και όχι μεγαλύτερη επιρροή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.
Πηγή: Deutsche Welle