THEPOWERGAME
Μπορεί τα τελευταία χρόνια να κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες, όμως ο Μπιλ Γκέιτς αρχίζει να βλέπει… φως στην άκρη του τούνελ. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της ανθρωπότητας», δηλώνει πλέον ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και συνιδρυτής της Microsoft. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζει ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν από την επόμενη 20ετία και μετά θα είναι «τα πιο τυχερά» στην ανθρώπινη ιστορία!
«Εξακολουθώ να είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να γεννηθείς σε 20 χρόνια από τώρα, 40 χρόνια από τώρα, 60 χρόνια από τώρα, παρά σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Ινστιτούτο Lowy, ένα think – tankστο Σίδνεϋ της Αυστραλίας.
Υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση οι ενδείξεις είναι αποκαρδιωτικές, από την «ανεπαρκή» παγκόσμια απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, οι αποτυχημένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αυξημένη πολιτική πόλωση.
Ο ίδιος ο κόσμος μοιάζει να έχει χάσει πια την ελπίδα του. Τον Οκτώβριο, δημοσκόπηση της Gallup έδειξε ότι μόνο το 42% των Αμερικανών πιστεύει ότι η σημερινή νεολαία θα έχει «καλύτερο βιοτικό επίπεδο» από τους γονείς της. Το ποσοστό αυτό είναι 18% χαμηλότερο από το 2019 και ισοδυναμεί με το χαμηλότερο επίπεδο αισιοδοξίας εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες.
Ο Γκέιτς εκτιμά ότι οι απαισιόδοξοι χάνουν την πλήρη εικόνα: «Είναι εύκολο να έχεις μια πιο αρνητική άποψη για ορισμένες από αυτές τις τάσεις από ό,τι πραγματικά ισχύει, κατά την άποψή μου».
Ανάμεσα στα θετικά που απαρίθμησε ήταν η πρόοδος στη δημόσια υγεία, σημειώνοντας ότι τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας για παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν μειωθεί στο μισό τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
«Ο όγκος της καινοτομίας για τη βελτίωση της ανθρώπινης κατάστασης θα είναι ακόμα δραματικός. Θα θεραπεύσουμε την παχυσαρκία, θα θεραπεύσουμε τον καρκίνο, θα εξαλείψουμε την πολιομυελίτιδα», είπε χαρακτηριστικά.
Επαίνεσε ακόμη τις δυνατότητες για φθηνή και αποτελεσματική τεχνολογία πράσινης ενέργειας τα τελευταία χρόνια και τις τεχνολογικές προόδους που επιτρέπουν στους εργαζόμενους στην εκπαίδευση και την υγεία να έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια σε όλο τον κόσμο.
Κοιτάξτε πίσω στην ανθρώπινη ιστορία και αναρωτηθείτε: «Εντάξει, πού ήμασταν πριν από 300 χρόνια;» είπε, σημειώνοντας ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους τρεις αιώνες. Το 1700, ο μέσος άνθρωπος πέθαινε πριν συμπληρώσει την ηλικία των 40. Το προσδόκιμο ζωής σήμερα στις ΗΠΑ είναι 76,1 χρόνια.
«Δεν είχε σημασία αν ήσουν βασιλιάς ή φτωχός, υποβλήθηκες σε τεράστια βρεφική θνησιμότητα και εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αλφαβητισμού», όπως τόνισε. «Το εύρος της ανθρώπινης καινοτομίας με την πάροδο του χρόνου… είναι μια φανταστική ιστορία», είπε με νόημα.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η καινοτομία δεν είναι εγγυημένο ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα… Η τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει και σε επικίνδυνα μονοπάτια, σε τομείς όπως τα πυρηνικά όπλα ή η βιοτρομοκρατία. «Η νεωτερικότητα συνοδεύεται από κάποιους κινδύνους, επίσης», ανέφερε, για να κλείσει λέγοντας: «Συνολικά, είμαι απίστευτα αισιόδοξος».