THEPOWERGAME
Όσοι αναζητούν πίστωση και τραπεζικές επενδύσεις αυτές τις μέρες, το πιθανότερο είναι πως δεν θα τις αναζητήσουν στη Wall Street. Με δεδομένα την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και τους φόβους για ύφεση, οι επενδυτές σε ΗΠΑ, Ευρώπη αλλά και Κίνα είναι ιδιαίτερα φειδωλοί, την ώρα που τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής, ενισχυμένα με μετρητά από τα πετρελαϊκά κέρδη, αναζητούν να επεκτείνουν την οικονομία τους και να αυξήσουν τη γεωπολιτική τους επιρροή.
Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία από τον πάροχο δεδομένων Global SWF, που εξειδικεύεται στο αντικείμενο, δαπάνησαν περίπου 89 δισ. δολάρια το 2021, διπλάσια σε σχέση με το 2020, από τα οποία 51,6 δισ. δολάρια στις αγορές της Ευρώπης και της Β. Αμερικής. Συνολικά, δε, φέρονται να διαχειρίζονται περισσότερα από 3,5 τρισ. δολάρια, ένα ποσό που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου!
Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα από τον Όμιλο Credit Suisse Group AG μέχρι τον (όχι ακόμη χρεοκοπημένο τότε) Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ της FTX, ο προορισμός για την αναζήτηση κεφαλαίων ήταν οι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Κουβέιτ.
Από τον Σι Τζινπίνγκ στους Ινδούς δισεκατομμυριούχους
Κορωνίδα των συμφωνιών υπήρξε εκείνη της μεγαλύτερης τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Saudi National Bank, η οποία ανήκει μερικώς στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, Public Investment Fund (PIF), με την Credit Suisse. Ωστόσο, οι Σαουδάραβες προχωρούν σε έναν σχεδιασμό που σκοπό έχει να συμπεριλάβει στην εξίσωση την πολιτική επιρροή, τη δυναμική μιας αγοράς και άλλους παράγοντες, τους οποίους δεν ελάμβανε υπ’ όψιν παλιότερα. Με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι επενδύσεις δεν θα περιορίζονται στο εξής σε εξαγορές-τρόπαια, όπως είναι η ομάδα Manchester City Football Club ή το βρετανικό πολυκατάστημα Harrods.
Μεταξύ των πελατών που προσέγγισαν μεσανατολικά funds ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Γκοτάμ Αντάνι, ο οποίος αναζητεί περί τα 5 δισ. δολάρια, ενώ επενδύσεις για το ενεργειακό σκέλος των επιχειρήσεών του αναζητεί στη Μέση Ανατολή και ο έτερος Ινδός Κροίσος, Μουκές Αμπάνι.
Από την άλλη, τον Δεκέμβριο επισκέφθηκε το Ριάντ και το τεχνολογικό σύμπλεγμα Digital City της πόλης ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Η συγκεκριμένη επίσκεψη απέφερε 50 δισ. δολάρια σε επενδυτικές συμφωνίες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
H περιουσία των επενδυτικών ταμείων και η… πίεση για επενδύσεις
Σύμφωνα με το SWF, το 2022 το επενδυτικό ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Abu Dhabi Investment Authority επένδυσε συνολικά 26 δισ. δολάρια, τα Mubadala Investment Co και ADQ, επίσης των ΗΑΕ, 11 και 9 δισ. δολάρια, το PFI της Σαουδικής Αραβίας 21 δισ. δολάρια και η Qatar Investment Authority του Κατάρ 7 δισ. δολάρια.
Από αυτά, 32 δισ. δολάρια στη Β. Αμερική, 19 δισ. δολάρια στις αναδυόμενες αγορές, 16 δισ. δολάρια στην Ευρώπη και 7 δισ. δολάρια στην υπόλοιπη Ασία και Ωκεανία.
Ωστόσο, μεγάλα είναι τα ποσά που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Οι διαχειριστές του αξίας 620 δισ. δολαρίων PIF φέρονται να δέχονται πιέσεις από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, για να επιταχύνουν τις επενδύσεις, προκειμένου να επισπευσθούν τα σχέδια απεξάρτησης της οικονομίας από το πετρέλαιο.
Ταυτόχρονα, στην Ντόχα του Κατάρ η αξίας 450 δισ. δολαρίων Qatar Investment Authority βρίσκεται επίσης σε αναζήτηση συμφωνιών, σε συνέχεια του ανοίγματος που πραγματοποίησε με το Μουντιάλ του 2022.
Ένα δισ. δολάρια την ημέρα!
Υπολογίζεται πως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία αντλεί πετρέλαιο αξίας 1 δισ. δολαρίων την ημέρα. Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν φέρεται να έχει αναθέσει μία μελέτη για να αυξήσει τις επενδύσεις της χώρας του σε αναδυόμενες αγορές, όπως είναι το Πακιστάν, στα 10 δισ. δολάρια.
Από την άλλη, οι αξιολογητές των προτάσεων φέρονται να είναι πολύ επιφυλακτικοί, με αρκετές συμφωνίες, ακόμη και εξαιρετικά μεγάλες, να τινάζονται στον αέρα την τελευταία στιγμή, όπως φέρεται να έγινε με τη βρετανική Standard Chartered Plc, αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων, και την τράπεζα First Abu Dhabi Bank του ταμείου Mubadala Investment Co. των ΗΑΕ.
Το PIF επένδυσε στην Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc, στον όμιλο McLaren Group Ltd., στην ξενοδοχειακή αλυσίδα Aman Group, ενώ απέκτησε μερίδιο και στην εταιρεία ελέγχου πύργων τηλεπικοινωνιών Vantage Towers.
Κατάρ και Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βρετανία
Μετά την επίσκεψη στο Κατάρ του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς τον Σεπτέμβριο, το επενδυτικό ταμείο QIA επένδυσε στη γερμανική ενεργειακή RWE περί τα 2,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα απάντησε το ταμείο του Κατάρ σε σχετικό ερώτημα του Bloomberg, η στρατηγική του βασίζεται σε αναζήτηση μακροπρόθεσμης αξίας σε μία σειρά τομέων, από την τεχνολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενέργεια με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα έως τον κλάδο της υγείας.
Εν τω μεταξύ, το 2021 το κρατικό ταμείο Mubadala των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεσμεύθηκε στην επένδυση 10 δισ. λιρών Αγγλίας στη Βρετανία για την ενεργειακή μετάβαση, τις υποδομές και την τεχνολογία, σε μία συμφωνία που ανακοίνωσε ο ίδιος ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ, θέλοντας να δείξει την υποστήριξη της χώρας του στη Βρετανία μετά το Brexit.