THEPOWERGAME
Νέο διάταγμα υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη, που επιτρέπει στις ρωσικές εταιρείες να αγνοούν τις ψήφους των μετόχων από «μη φιλικές» χώρες όταν λαμβάνουν εταιρικές αποφάσεις.
Μεταξύ των «μη φιλικών» χωρών περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις διατηρούν σήμερα θυγατρικές στη ρωσική ομοσπονδία, χωρίς να είναι γνωστό αν επηρεάζονται από το διάταγμα.
Το έγγραφο, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στην πύλη νομικών πληροφοριών της Ρωσίας, θα ισχύει για εταιρείες στους τομείς της ενέργειας, της μηχανολογίας και του εμπορίου με ετήσια έσοδα άνω των 100 δισεκατομμυρίων ρούβλια (1,46 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Το διάταγμα θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2023.
Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, η διοίκηση των εταιρειών θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να υπολογίζονται οι ψήφοι των μετόχων από «μη φιλικές» χώρες. Ωστόσο, για να πληρούν τις προϋποθέσεις, οι εταιρείες πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια. Ένα από αυτά είναι ότι οι άλλες χώρες ή διεθνείς οργανισμοί πρέπει να έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά των ιδιοκτητών ή των δικαιούχων τέτοιων εταιρειών. Ένα άλλο κριτήριο είναι τα ξένα πρόσωπα με δεσμούς με μη φιλικά κράτη να έχουν συμφέροντα 50% ή λιγότερο στο εγκεκριμένο κεφάλαιο ή μετοχές σε τέτοιες εταιρείες.
Σε περίπτωση που υπήκοοι από μη φιλικά κράτη είναι μέλη της αρχής διαχείρισης μιας εταιρείας, άλλοι μέτοχοι θα έχουν το δικαίωμα να εγκρίνουν ψήφισμα χωρίς να μετρήσουν τις ψήφους τους.
Ωστόσο, οι ξένοι μέτοχοι στις επιχειρήσεις θα έχουν λειτουργικές σχέσεις με τους Ρώσους ομολόγους τους και θα μπορούν να υπογράφουν πληρεξούσθιο που θα τους επιτρέπει να ψηφίζουν εκ μέρους τους.
Την ίδια στιγμή, μαζί με την Ελλάδα «μη φιλικές» χώρες και περιοχές θεωρούνται και οι: Αλβανία, Ανδόρα, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μικρονησία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.