THEPOWERGAME
Τα success stories πλούσιων ανθρώπων απ’ όλον τον κόσμο αποτελούν συχνά πηγή έμπνευσης για ταινίες και βιβλία, αλλά και για όσους θέλουν να καταφέρουν το κάτι παραπάνω στη ζωή τους. Αυτοί οι άνθρωποι μας δείχνουν πώς είναι να βγαίνεις από το comfort zone σου, να ρισκάρεις και τελικά να πετυχαίνεις σε αυτό που επέλεξες.
Ας δούμε τρία success stories αυτοδημιούργητων ανθρώπων που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να γίνουν δισεκατομμυριούχοι.
Χάουαρντ Σουλτς: Ο CEO των Starbucks… πούλησε και το αίμα του για να σπουδάσει
Γιος μεταναστών, ο Χάουαρντ Σουλτς και τα δύο αδέρφια του γεννήθηκαν στις εργατικές συνοικίες του Μπρούκλιν. Ο πατέρας του ήταν εργάτης με οικονομικές δυσκολίες, που πήγαινε σε πάνω από μία δουλειά για να συντηρήσει την οικογένειά του, μετά την επιστροφή του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Χάουαρντ ανέφερε μάλιστα στον ιστότοπό του ότι η πιο αξιομνημόνευτη εικόνα του πατέρα του ήταν να τον παρακολουθεί να σωριάζεται στον καναπέ με γύψο, απογοητευμένος από μία απόλυση, αφού έσπασε το ισχίο και τον αστράγαλό του ενώ παρέδιδε υφασμάτινες πάνες. Εκείνος, όπως πολλοί Αμερικανοί εκείνη την εποχή, δεν είχε καν ασφάλεια υγείας. Αυτό ήταν και το πρόβλημα που πυροδότησε τη θέληση στον Χάουαρντ για να ζήσει μια καλύτερη ζωή.
Κανένας από τους γονείς του Χάουαρντ Σουλτς δεν αποφοίτησε από το γυμνάσιο, οπότε ήξερε ότι ήταν περήφανοι όταν αποφοίτησε από το κολέγιο, όμως οι ίδιοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να παρευρεθούν στην τελετή. Δούλεψε σκληρά για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Μίσιγκαν μέσω μιας αθλητικής υποτροφίας, αλλά απέτυχε. Αντί να τα παρατήσει, όμως, στράφηκε στα φοιτητικά δάνεια, έκανε πολλές δουλειές και… πούλησε ακόμη και το αίμα του όταν τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Αφού αποφοίτησε με πτυχίο στην Επικοινωνία, ξεκίνησε να ασχολείται με τις πωλήσεις, μέχρι το 1982, όταν συναντήθηκε με πελάτες που είχαν μια καφετέρια που ονομαζόταν Starbucks. Γοητεύτηκε αμέσως από τον καφέ και δεν άργησε να ενταχθεί στην ομάδα μάρκετινγκ των Starbucks.
Σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Ιταλία διαπίστωσε ότι τα ιταλικά καφέ ήταν γεμάτα ρομαντισμό και μια αίσθηση κοινότητας, όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να καθίσουν και να συνομιλήσουν. Δεν έμοιαζαν με τα Starbucks τότε στην Αμερική, όπου δεν υπήρχαν καν καθίσματα. Έτσι, άφησε την εταιρεία και ξεκίνησε τη δική του επωνυμία καφέ με το όνομα Il Giornale, που πήρε το όνομά της από μια μιλανέζικη εφημερίδα. Η Il Giornale συγχωνεύτηκε με τα Starbucks κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, εκτοξεύοντάς τα στην τεράστια πολυεθνική που γνωρίζουμε σήμερα.
Ενθυμούμενος τους αγώνες των γονιών του, η Starbucks ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που παρείχε ασφάλιση υγείας σε όλους τους υπαλλήλους της. Το 1991 η Starbucks ήταν η μόνη εταιρεία που πρόσφερε την ιδιοκτησία μετοχών σε όλους τους υπαλλήλους της, που ονομάστηκε Bean Stock. Η Bean Stock έχει δημιουργήσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε κέρδη προ φόρων για τους baristas και τους διευθυντές της εταιρείας, βοηθώντας τους εργαζόμενους να κερδίσουν αποταμιεύσεις. Το 2014 η εταιρεία συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα για την παροχή ενός προγράμματος κολεγιακής εκπαίδευσης χωρίς δίδακτρα για τους υπαλλήλους της. Όλα αυτά τα χρόνια τα Starbucks έγιναν δημοφιλή για τον καφέ τους και αναγνωρισμένα για τις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες τους
Σήμερα τα Starbucks έχουν περισσότερα από 21 χιλιάδες καταστήματα σε 65 χώρες. Η αξία του Χάουαρντ Σουλτς αποτιμάται στα 3,1 δισ. δολάρια.
Ίνγκβαρ Κάμπραντ: Ο ιδρυτής της ΙΚΕΑ πουλούσε σπίρτα από τα 5 του
Το success story του αυτοδημιούργητου δισεκατομμυριούχου Ίνγκβαρ Κάμπραντ δεν ξεκίνησε σε κάποια μεγάλη πόλη. Ο Κάμπραντ μεγάλωσε σε ένα μικρό αγρόκτημα στη Σουηδία. Γεννημένος επιχειρηματίας, πουλούσε σπίρτα χύμα σε ηλικία πέντε ετών. Αργότερα επεκτάθηκε στα ψάρια, τις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις και τα στυλό ως μικροπωλητής στην πόλη με το ποδήλατό του. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών, ο πατέρας του τού έδωσε μια χρηματική ανταμοιβή για την επιτυχία στις σπουδές του. Με αυτά τα χρήματα ίδρυσε την ΙΚΕΑ στο τραπέζι της κουζίνας του θείου του. Η ονομασία IKEA αντιπροσωπεύει τα αρχικά του (Ingvar Kamprad), το οικογενειακό του αγρόκτημα (Elmtaryd) και το χωριό στο οποίο μεγάλωσε (Agunnaryd).
Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν πως η ΙΚΕΑ δεν ξεκίνησε ως εταιρεία επίπλων. Ξεκίνησε ως μια μικρή επιχείρηση ταχυδρομικών παραδόσεων. Διαπιστώνοντας ότι οι εταιρείες επίπλων ήταν οι μεγαλύτεροι πελάτες του, αποφάσισε να αφοσιωθεί σε αυτές. Σήμερα η ΙΚΕΑ είναι ένας πολυεθνικός όμιλος που ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την πώληση συναρμολογούμενων επίπλων και όχι μόνο.
Σε αντίθεση με πολλούς δισεκατομμυριούχους που γνωρίζουμε, ο Κάμπραντ ήταν παγκοσμίως γνωστός για τη σεμνότητά του. Με καθαρή περιουσία 42,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη στιγμή του θανάτου του το 2018, είναι αξιοσημείωτο το ότι δεν έκανε σπατάλες, ενώ το προσωπικό του ανέφερε ότι επισκεπτόταν συχνά ένα κατάστημα ΙΚΕΑ για να απολαύσει ένα «φτηνό γεύμα». Ενθάρρυνε, επίσης, ιδιαίτερα τους υπαλλήλους του να ανακυκλώνουν και να χρησιμοποιούν και τις δύο όψεις του χαρτιού. Όπως είπε κάποτε σε συνέντευξή του: «Δεν αποφεύγουμε μόνο για λόγους κόστους τα πολυτελή ξενοδοχεία. Δεν χρειαζόμαστε εντυπωσιακά αυτοκίνητα, εντυπωσιακούς τίτλους ή άλλα σύμβολα πλούτου. Βασιζόμαστε στη δύναμή μας και στη θέλησή μας!».
Λάρι Έλισον: Ο συνιδρυτής της Oracle που παράτησε δύο κολέγια
Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, η Oracle, δεν θα ήταν η ίδια χωρίς το success story του Λάρι Έλισον. Γεννημένος το 1944 από μια Εβραία ανύπαντρη μητέρα στις φτωχότερες περιοχές της Αμερικής, υιοθετήθηκε από τη θεία και τον θείο του, αφού η ίδια δεν ήταν σε θέση να τον φροντίσει όταν εκείνος αρρώστησε με πνευμονία. Ο θετός πατέρας του ήταν ένας Ρώσος μετανάστης κρατικός υπάλληλος, που πάλευε να τα βγάλει πέρα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, όπου τιμήθηκε ως ο φοιτητής της χρονιάς στην Προϊατρική. Ωστόσο, τα παράτησε λόγω του θανάτου της θετής μητέρας του, με την οποία φέρονται να ήταν πολύ δεμένοι. Ύστερα από αυτό, έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, το οποίο εγκατέλειψε και πάλι λίγο μετά.
Ο Λάρι Έλισον μετακόμισε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας σε ηλικία 22 ετών. Βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στο μέρος που σύντομα θα ήταν το μέλλον της Silicon Valley. Εκεί, εργάστηκε για εταιρείες τεχνολογίας που του εξασφάλισαν δεξιότητες υπολογιστών και προγραμματισμού. Αργότερα κέρδισε αρκετά χρήματα για να ιδρύσει μια μικρή εταιρεία με τους συνεργάτες του, τη Software Development Laboratories. Έμπνευσή τους, οι θεωρίες του tech expert της IBM, Έντγκαρ Φ. Κοντ, για τη λεγόμενη «σχεσιακή βάση δεδομένων». Αυτή η βάση δεδομένων ήταν ένας τρόπος για τα συστήματα υπολογιστών να αποθηκεύουν και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες -μια θεωρία που ο Λάρι Έλισον έκανε πραγματικότητα. Εκείνη την εποχή μια τέτοια βάση δεδομένων ήταν επαναστατική. Η εταιρεία έγινε επίσημα Oracle Systems Corp. μετά το κορυφαίο προϊόν της το 1982.
Ωστόσο, όπως οι περισσότερες ιστορίες επιτυχίας, σίγουρα δεν είχε μια ομαλή πορεία. Το 1990 η εταιρεία ήταν κοντά στην πτώχευση, κάτι που την ανάγκασε να απολύσει το 10% των εργαζομένων της. Ο Λάρι βρισκόταν στο οριακό σημείο, ωστόσο αποφάσισε να προχωρήσει, αρκετά σίγουρος ότι ήταν σε θέση να ξαναχτίσει την εταιρεία. Άρχισε επίσης να επενδύει σε ανταγωνιστές του, όπως η Salesforce και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Tesla και, για λίγο, της Apple.
Ο Έλισον δεν έγινε δισεκατομμυριούχος μέχρι τα 49 του. Τώρα έχει καθαρή περιουσία που αγγίζει τα 84,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg’s Billionaires Index, καθιστώντας τον τον 10ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.
Έχει επίσης… μάτι για πολυτελή ακίνητα -όχι μόνο κατέχει πολυτελή αρχοντικά, αλλά και… ένα ολόκληρο νησί στη Χαβάη.