THEPOWERGAME
Στα κύρια σημεία της κυβερνητικής της δράσης αναφέρθηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με αντικείμενο τον πολιτικό απολογισμό της χρονιάς στην Ιταλία.
«Προτεραιότητά μας είναι η μείωση των φόρων, ιδίως για τους εργαζόμενους και με καθοριστικό στοιχείο τον αριθμό των παιδιών κάθε οικογένειας. Θέλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις με την λογική “όσες περισσότερες προσλήψεις κάνεις, τόσο λιγότερους φόρους πληρώνεις”», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της «σεβάστηκε και πέτυχε τους 55 στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης, για το εξάμηνο που λήγει στο τέλος του χρόνου, ώστε να μπορέσουν να εκταμιευθούν τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για την συγκεκριμένη περίοδο».
«Οι θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται με νομοθετικά διατάγματα, αλλά βοηθώντας τις επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν εργαζόμενους», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. «Θέλουμε να πούμε στον κόσμο να καταβάλει προσπάθεια και να αξιοποιήσει τις ικανότητές του, όχι να θεωρεί ότι δεν υπάρχει ελπίδα και να κάθεται στον καναπέ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κορονοϊός, το Qatar Gate και ο ΕΜΣ
Σχετικά με τον κορονοϊό και τις εξελίξεις στην Κίνα, η Μελόνι δήλωσε: «Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που αφορά την Κίνα, αποφασίσαμε την πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, στους επιβάτες που φθάνουν από το Πεκίνο και όλες τις άλλες κινεζικές πόλεις. Ζητάμε όμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ισχύσει το μέτρο αυτό σε όλη την Ένωση. Πάντως τα πρώτα 15 τεστ που κάναμε μας δείχνουν ότι πρόκειται για την παραλλαγή Όμικρον. Θεωρώ πάντα κύριας σημασίας την χρήση της μάσκας και τα τεστ, όχι τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών».
Ερωτηθείσα για το αποκαλούμενο σκάνδαλο Qatar Gate, η Τζόρτζια Μελόνι απάντησε: «οι έρευνες πρέπει να πάνε σε βάθος. Κάποιοι θεσμοί δεν πρέπει να είναι ευάλωτοι και για τον λόγο αυτό είναι βασικής σημασίας η αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών και του κάθε πολίτη, διότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε εμπορικές συμφωνίες και στην άσκηση επιρροής». Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι «δεν πρόκειται για σκάνδαλο που αφορά μόνον την Ιταλία». «Ίσως μόνον ένα κόμμα, αλλά όχι μόνον την Ιταλία», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη, επίσης, στη θέση της Ιταλίας και στο αν θα επικυρώσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι «όσο η ίδια βρίσκεται στην κυβέρνηση, δεν θα ενεργοποιήσει ποτέ τον μηχανισμό αυτό» και ότι «πιστεύει ότι δεν θα το κάνουν ούτε άλλες χώρες, διότι οι όροι του είναι υπερβολικά πιεστικοί». Όσο για το Σύμφωνο Σταθερότητας και την διαδικασία μεταρρύθμισής του, η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας και πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας, υπογράμμισε: «όλοι συμφωνούμε στο ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους κανόνες του παρελθόντος, οι οποίοι προσωπικά δεν μου άρεσαν. Στο παρελθόν το Σύμφωνο αυτό επικεντρώθηκε πάρα πολύ στην σταθερότητα και πολύ λίγο στην ανάπτυξη. Τώρα, όμως, πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως στην ανάπτυξη. Για παράδειγμα πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις δεν μπορούν να συνυπολογίζονται στην σχέση ελλείμματος- AΕΠ».