THEPOWERGAME
Ο 29χρόνος Πίτερ Τέιλορ επέστρεψε μαζί με τον πατέρα του, Μάικλ, στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα αφού εξέτισε την 14μήνη ποινή του σε φυλακή της Ιαπωνίας. Καταδικάστηκαν και δυο από τις εισαγγελικές αρχές του Τόκιο διότι βοήθησαν τον πρώην επικεφαλής της συμμαχίας Nissan-Renault-Mitsubishi, Κάρλος Γκοσν, να δραπετεύσει στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 από την Ιαπωνία, κρύβοντάς τον σε ένα κουτί ακουστικών συστημάτων και μεταφέροντας τον με ιδιωτικό τζετ από το Διεθνές Αεροδρόμιο Κανσάι της Οσάκα στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στο Λίβανο.
Πατέρας και γιος πέρασαν μια μεγάλη περιπέτεια στην Ιαπωνία, η οποία περιλάμβανε οκτάωρες ανακρίσεις επί καθημερινής βάσης και μεγάλες περιόδους σε απομόνωση, μαρτυρούν οι ίδιοι στον αμερικανικό Τύπο. Ο Πίτερ Τέιλορ αποκάλυψε πως έχασε 20 κιλά και βρέθηκε λιγότερο από 15 ώρες σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του. Μέσα σε αυτό το διάστημα η μακρά πορεία και η κινηματογραφική απόδραση του Κάρλος Γκοσν έχουν αναπαραχθεί σε ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή τον ίδιο και γυρίσματα στην κατοικία του στο Λίβανο.
Μιλώντας στην Wall Street Journal, ο Πίτερ Τέιλορ είπε σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε στην απόδραση του Γκοσν πως «θα το έκανα ξανά κάθε ημέρα της εβδομάδας και δυο φορές την Κυριακή». Πρόσθεσε πως «ειλικρινά αρμόζει μια απόδραση στον οποιοσδήποτε αναγκάζεται να υποβληθεί σε αυτές τις συνθήκες για ένα αδίκημα που δεν περιλαμβάνει τη χρήση βίας».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Τέιλορ, αλλά αξιωματούχος των σωφρονιστικών υπηρεσιών της χώρας παραδέχτηκε στην αμερικανική εφημερίδα πως οι φυλακές της χώρας ίσως να είναι αυστηρότερες στη μεταχείριση κρατουμένων συγκριτικά με άλλες χώρες.
Το ιστορικό μιας κινηματογραφικής απόδρασης
Το αμφιλεγόμενο κεφάλαιο στην πλούσια σταδιοδρομία του 68χρόνου Κάρλος Γκοσν -ο οποίος έχει γαλλική, βραζιλιάνικη και λιβανέζικη υπηκοότητα- ξεκίνησε το 2018. Προ πενταετίας γκρεμίστηκε το προφίλ που είχε κτίσει ο Γκοσν από τη δεκαετία του ΄90 ως ένας από τους πιο οξυδερκείς managers στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ενώ είχε κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για την αναβίωση και την συμμαχία των Renault-Nissan-Mitsubishi, οι αρχές του Τόκιο τον συνέλαβαν Νοέμβριο του 2018 με την κατηγορία οικονομικής απάτης και της κατάχρησης εταιρικών κονδυλίων για την κάλυψη προσωπικών και οικογενειακών δαπανών.
Μετά την τρίτη αίτηση αποφυλάκισης, οι αρχές του Τόκιο τον άφησαν ελεύθερο υπό αυστηρούς όρους τον Μάρτιο του 2019 και αφού κατέβαλε εγγύηση περίπου 9 εκατ. δολαρίων. Μετά την απόδρασή του διαμένει στο Λίβανο, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ο Λίβανος δεν εκδίδει υπηκόους του, θωρακίζοντας τον Γκοσν από το ένταλμα σύλληψης της Interpol.
Τέιλορ: «Ένα δωμάτιο από τσιμεντόλιθους με τίποτα απολύτως»
Από την άλλη πλευρά, ο Πίτερ Τέιλορ και ο πατέρας του, Μάικλ που ήταν μέλος των ειδικών δυνάμεων στις ΗΠΑ, εκδόθηκαν από τις αμερικανικές αρχές στην Ιαπωνία όπου ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στην ενορχήστρωση της απόδρασης του Γκοσν και απολογήθηκαν δημόσια. Σήμερα ο Πίτερ Τέιλορ δηλώνει πως η ομολογία του ήταν μέρος μιας διαδικασίας για να αποσπάσει τη βέλτιστη ποινή. Όμως κατέληξε στο πάτωμα «ενός δωματίου από τσιμεντόλιθους με τίποτα απολύτως», χωρίς να έχει πρόσβαση ούτε σε βιβλία, ούτε καν σε σεντόνια για το κρεβάτι του. Οι συνθήκες κράτησης ήταν συναφείς με βασανιστήρια, «δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», δήλωσε στην Wall Street Journal.
Μετά την απόδραση του Γκοσν πάγωσε η εκδίκαση της υπόθεσής του στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος των Nissan, Renault και Mitsubishi κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών. Από την απαγγελία των κατηγοριών στην Ιαπωνία έχουν ανακύψει έρευνες και σε άλλες χώρες για τον Γκοσν από το ενδεχόμενο κατάχρησης της θέσης του ως διευθύνων σύμβουλος της Renault όταν διοργάνωσε δυο πάρτι στις Βερσαλλίες μέχρι την απαίτηση των ολλανδικών δικαστικών αρχών να επιστρέψει μισθούς 6 εκατ. δολαρίων που είχε λάβει από κοινοπραξία των Nissan-Mitsubishi Motors με έδρα του Άμστερνταμ. Έχει επίσης εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στη Γαλλία εις βάρος του.
Ο Μάικλ Τέιλορ, στο μεταξύ, επιδιώκει την αποζημίωση του για το τίμημα που πλήρωσε ο ίδιος και ο γιός του για να εξασφαλίσουν την ελευθερία του, επωμιζόμενοι ανάμεσα σε άλλα νομικές δαπάνες της τάξεως των 3 εκατ. δολαρίων. Δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg πως ο Γκοσν τους υποσχέθηκε πως εάν υπάρξουν νομικές επιπλοκές εις βάρος τους τότε θα τους συμπαραστέκονταν οικονομικά. Η απόδραση του Γκοσν εξέθεσε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η οποία δέχτηκε έντονη κριτική για τη μεταχείριση ενός CEO που διέσωσε προ 20ετίας τη Nissan. Οπότε το κυνήγι στράφηκε στους Τέιλορ, πείθοντας την Ουάσιγκτον να τους παραδώσει επί διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν. «Και οι δυο μας πρόδωσαν», δήλωσε ο Μάικλ Τέιλορ στο αμερικανικό πρακτορείο.