THEPOWERGAME
Ξεκινά η τρίτη φάση δοκιμών για το εμβόλιο κατά του καρκίνου των Moderna και Merck, που στηρίζεται σε τεχνολογία mRNA και φέρεται να αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Ειδικότερα, το πειραματικό εμβόλιο που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με τα εμβόλια κατά της Covid-19, μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου σε ασθενείς με μελάνωμα, της πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος, κατά 44% στις πρώτες κλινικές δοκιμές.
Οι δύο φαρμακευτικοί κολοσσοί χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα «θεαματικά» και ένα «τεράστιο βήμα προς τα μπροστά. Το νέο εμβόλιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για ασθενείς υψηλού κινδύνου με μελάνωμα, αξιοποιεί την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιεί κομμάτια γενετικού κώδικα από τους όγκους των ασθενών για να μάθει στον οργανισμό να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Πρόκειται για ένα εξατομικευμένο φάρμακο που χορηγείται σε άτομα μετά από χειρουργική επέμβαση για να αποτρέψει την επιστροφή του όγκου.
Οι 157 ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο σε συνδυασμό με το φάρμακο Keytruda της Merck στην τελευταία κλινική δοκιμή της δεύτερης φάσης, είχαν διαγνωσθεί με μελάνωμα σταδίου 3 ή 4 και έλαβαν τη θεραπεία μετά από χειρουργική αφαίρεση των όγκων. Το συνδυαστικό εμβόλιο μείωσε κατά 44% την πιθανότητα επανεμφάνισης μελανώματος, σε σχέση με την αποκλειστική λήψη του Keytruda.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην ανοσοθεραπεία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ελιάφ Μπαρ, επικεφαλής της Merck για την παγκόσμια κλινική ανάπτυξη.
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί DNA που λαμβάνεται από τον όγκο κάθε ασθενούς. Αυτό το γενετικό κομμάτι εισάγεται στη συνέχεια στο αγγελιοφόρο RNA – το μόριο που μεταφέρει τις οδηγίες ενός κυττάρου για την παραγωγή πρωτεϊνών. Μόλις εισέλθει στο σώμα, το mRNA παραδίδει αυτό το κομμάτι κώδικα στα ανθρώπινα κύτταρα, διδάσκοντάς τα να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθενται. Το εμβόλιο χορηγείται σε εννέα δόσεις οι οποίες απέχουν μεταξύ τους τρεις εβδομάδες, μαζί με μία αγωγή Keytruda η οποία επίσης λαμβάνεται κάθε τρεις εβδομάδες.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με άλλες δοκιμές που έγιναν, το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά ήταν ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα για καρκίνο στο κεφάλι και τον τράχηλο.