THEPOWERGAME
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε, νωρίτερα σήμερα, νέες κυρώσεις στο Ιράν για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ μπαίνουν 4 πρόσωπα και 4 εταιρικές οντότητες που είχαν ρόλο στην αποστολή στρατιωτικών drone στη Ρωσία, που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι 4 εταιρείες συμμετείχαν στην έρευνα, την ανάπτυξη και την κατασκευή των drones που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο.
Παράλληλα, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε 20 πρόσωπα και 1 εταιρική οντότητα που «συμμετείχαν στην καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων που έγιναν στο Ιράν τους προηγούμενους μήνες κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης».
Η ΕΕ επικρίνει σφοδρά την κυβέρνηση του Ιράν για την καταστολή των διαδηλώσεων.
Η απάντηση του Ιράν στις κυρώσεις
Τη δική του απάντηση έδωσε Ιράν επιβάλλοντας κυρώσεις στην MI5, σε Βρετανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους καθώς και σε πολιτικές προσωπικότητες της Γερμανίας «σε αντίποινα για τις “παράνομες κυρώσεις” που έλαβαν οι Ευρωπαίοι», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου ο Νάσερ Κανάνι κατηγόρησε τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς για «ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας» προτού διευκρινίσει πως οι ιρανικές κυρώσεις τίθενται σε ισχύ σήμερα.
Η Βρετανία και η Γερμανία ήταν ιδιαίτερα επικριτικές απέναντι στο Ιράν μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν λόγω του θανάτου στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Το Ιράν επέβαλε κυρώσεις σε 32 άτομα και οντότητες πριν από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, οι οποίοι αναμένεται να επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις στο Ιράν για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παροχή στη Ρωσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) τα οποία χρησιμοποιεί εναντίον της Ουκρανίας.
Στον κατάλογο των ιρανικών κυρώσεων περιλαμβάνονται ο Κεν ΜακΚάλουμ, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας κατασκοπείας MI5 και ο επικεφαλής του επιτελείου άμυνας σερ Τόνι Ράντακιν.
Περιλαμβάνονται επίσης πρώην και νυν μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου και το Tony Blair Institute for Global Change.
Στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης πολιτικές προσωπικότητες και επιχειρήσεις της Γερμανίας, ανάμεσά τους η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, πρώην επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και η Κλαούντια Ροτ, επίτροπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ.
Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και το περσικό τμήμα του Radio Free Europe. Τα άτομα σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο Ιράν και τα περιουσιακά τους στοιχεία θα παγώσουν.
Τον περασμένο μήνα, η Βρετανία και η ΕΕ διεύρυναν τις κυρώσεις εναντίον Ιρανών αξιωματούχων και ιρανικών οργανισμών λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν.
Την Παρασκευή, η Βρετανία είχε ανακοινώσει νέες κυρώσεις αφού το Ιράν προχώρησε στην πρώτη αναγγελθείσα εκτέλεση που συνδέεται με τις διαδηλώσεις.