THEPOWERGAME
Σε κλοιό διαδηλώσεων βρίσκεται η Κίνα με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για τους υγειονομικούς περιορισμούς, σχεδόν τρία χρόνια αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της Covid-19 παγκοσμίως.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένα ελαττωματικό καλώδιο σε διαμέρισμα στον 15ο όροφο πολυκατοικίας στη δυτική Κίνα και σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους. Η φωτία εκείνη απειλεί τώρα, όπως σημειώνουν οι NWT, να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα υπό τη μορφή διαδηλώσεων και διαμαρτυριών κατά της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό και να προκαλέσει το μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων κατά του καθεστώτος επί Σι Τζινπίνγκ.
武汉 汉正街 此刻现场画面 pic.twitter.com/cEtEhejECI
— 李老师不是你老师 (@whyyoutouzhele) November 27, 2022
Οι πυροσβέστες άργησαν χαρακτηριστικά να αντιδράσουν στην πυρκαγιά στην Ουρούμτσι, στην επαρχία Σιντζιάνγκ και πολλοί πολίτες θεωρούν ότι το υπερβολικό έως αναίτιο κατά την άποψή τους λόκνταουν κατά της εξάπλωσης της Covid-19 εμπόδισε τα σωστικά συνεργεία ή παγίδευσε τα θύματα στα διαμερίσματά τους. Οι σχετικές διαψεύσεις των αρχών δεν έχουν πείσει, με αποτέλεσμα οι δρόμοι τόσο στη Σιντζιάνγκ όσο και σε πολλές μεγαλουπόλεις της κομμουνιστικής χώρας.
#China BREAKING: hundreds of protesters have gathered on Zhongshan avenue in the city of #Wuhan tonight.
China is witnessing the largest protests in years. pic.twitter.com/5VexVQkcAd
— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) November 27, 2022
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο
Σημειώνεται πως για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού, που έφθασαν τα 40.347, από τα οποία 3.822 με συμπτώματα της COVID-19 και 36.525 ασυμπτωματικά, που το Πεκίνο μετράει χωριστά. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, έναντι ενός την προηγουμένη.
Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας παρέμεινε στους 5.233 νεκρούς, επί συνόλου 311.624 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ.: του υπουργείου Υγείας).
«Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου»
Διαμαρτυρίες κατά των λοκντάουν είχαν ξεσπάσει και σε άλλες πόλεις της Κίνας, όπου αυξάνεται η οργή κατά της αυστηρής πολιτικής για «μηδενική COVID» που εφαρμόζουν οι αρχές της χώρας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
Βίντεο, που κυκλοφόρησε ευρέως στο ίντερνετ δείχνει κάποιους διαδηλωτές να φωνάζουν «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου!» και να καταφέρονται επίσης κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε μια πολύ σπάνια δημόσια αποδοκιμασία του προέδρου και του κόμματος στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η οποία είχε τεθεί στις αρχές της χρονιάς σε λοκντάουν για δύο μήνες.
Την Κυριακή, εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Τσιγκχουά, στο βορειοδυτικό Πεκίνο, όπου τους έχει απαγορευτεί σε μεγάλο βαθμό να φύγουν εδώ και εβδομάδες λόγω των περιορισμών για τον Covid. «Δημοκρατία και κράτος δικαίου. Ελευθερία έκφρασης», φώναζε το πλήθος.
Σε άλλη διαδήλωση στη Σαγκάη, ακούστηκαν φωνές όπως «δεν θέλουμε ψέματα, θέλουμε σεβασμό. Δεν θέλουμε έναν ηγέτη, θέλουμε να ψηφίζουμε».
Στη Γουχάν, τη φερόμενη ως πηγή της πανδημίας, το πλήθος εξαγριωμένο γκρέμισε τα εμπόδια που έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους για να εφαρμόσουν τα τοπικά λόκνταουν.
Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα, στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, διαμαρτυρόμενοι για τους υγειονομικούς περιορισμούς, σχεδόν τρία χρόνια αφότου εντοπίστηκε στην πόλη αυτή το πρώτο κρούσμα της Covid-19 παγκοσμίως.
Σύλληψη δημοσιογράφου του BBC
Ένας δημοσιογράφος του BBC, ο Εντ Λόρενς, συνελήφθη από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Σε δήλωσή του, το BBC ανέφερε αργότερα ότι «κατά τη σύλληψή του, ξυλοκοπήθηκε και κλωτσήθηκε από την αστυνομία» προτού αφεθεί ελεύθερος. Δεν ήταν σαφές εάν κατηγορήθηκε για κάτι. Ο βρετανικός τηλεοπτικός οργανισμός είπε ότι οι αξιωματούχοι εξήγησαν ότι είχε συλληφθεί… «για το καλό του σε περίπτωση που κολλούσε Covid από το πλήθος». «Δεν το θεωρούμε αξιόπιστη εξήγηση», ανέφερε το BBC.
H απάντηση της κυβέρνησης
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι «η μάχη της κατά της Covid-19 θα είναι επιτυχής», μία ημέρα μετά τις πρωτοφανούς εύρους διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της δρακόντειας πολιτικής «μηδενικής covid».
Ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτίμησε ότι «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν δυνάμεις με κρυφά κίνητρα, που συνέδεσαν αυτήν την πυρκαγιά με τη διαχείριση της Cοvid από τις τοπικές αρχές».
«Υπό τη διαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και με τη στήριξη του κινεζικού λαού, η μάχη μας κατά της Covid-19 θα είναι επιτυχής», διαβεβαίωσε.
Και ο υπόλοιπος κόσμος αντιδρά
Οι διαμαρτυρίες των Κινέζων κατά της αυστηρής πολιτικής μηδενικών μολύνσεων και των περιορισμών στις ελευθερίες που έχει επιβάλει το Πεκίνο επεκτάθηκαν σε τουλάχιστον δώδεκα πόλεις εκτός κινεζικών συνόρων, ως έκφραση αλληλεγγύης στις διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται στην Κίνα από το Σαββατοκύριακο.
Μικρής κλίμακας αγρυπνίες και διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Τόκιο και το Σίδνεϊ, σύμφωνα με το Reuters, που οργανώθηκαν από ομογενείς αντιφρονούντες και φοιτητές.
Στις περισσότερες διαδηλώσεις συμμετείχαν δεκάδες άνθρωποι, ενώ σε μερικές συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 100.
Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της έκρηξης της λαϊκής οργής, η οποία δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες στην Κίνα, τη μοναδική μεγάλη παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής covid», με απανωτά lockdowns και σχεδόν καθημερινά μοριακά τεστ για τον πληθυσμό.