THEPOWERGAME
Αναμονή για περίθαλψη που όλο και επιμηκύνεται, ελλείψεις προσωπικού, χρόνια υποχρηματοδότηση και τώρα πλέον και μία πρωτοφανής απεργιακή κινητοποίηση των νοσηλευτών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δημόσιο σύστημα υγείας πνέει τα λοίσθια.
Η απεργιακή κινητοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού από τις 15 έως τις 20 Δεκεμβρίου – για πρώτη φορά σε 106 χρόνια – ρίχνει ψυχρό φως στην κρίση που μαστίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), αγαπημένο θεσμό των Βρετανών, που έχει όμως γονατίσει έπειτα από πολλά χρόνια λιτότητας, μία πανδημία και τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ.
«Ο χειμώνας αναμένεται σκληρός», έχει ήδη προειδοποιήσει ο διευθυντής του NHS-Συνομοσπονδία, που εκπροσωπεί τα νοσοκομεία της Αγγλίας.
Οι δυσκολίες για την αντικατάσταση του προσωπικού που βρίσκεται πέρα από τα όρια της εξάντλησης έχουν κορυφώσει την χρόνια κρίση, την ώρα που ο πληθωρισμός ρεκόρ και η ύφεση είναι συνώνυμα περικοπών των δημοσίων δαπανών.
Ομως η οικονομική κρίση προστίθεται σε μία σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει επί σειρά ετών το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ένας θεσμός που δημιουργήθηκε το 1948 και χρηματοδότηκε από τους φόρους.
Διότι το σύστημα, που κοστίζει 190 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως (221 δισεκατομμύρια ευρώ) και απασχολεί 1,2 εκατομμύριο άτομα μόνο στην Αγγλία, είναι υποχρηματοδοτούμενο εδώ και πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Σάλιβαν, καθηγητή ειδικευμένο στον καρκίνο του King’s College του Λονδίνου, η κρίση του NHS λανθάνει «εδώ και χρόνια».
«Οταν αρχίζεις να υπερθερμαίνεις τον κινητήρα, τον εξαντλείς», λέει συνοψίζοντας την κατάσταση. «Πιστεύω ότι ακολουθούν πολύ δύσκολα χρόνια».
Σύμφωνα με τους ειδικούς του τομέα υγείας, η κρίση οξύνθηκε από 12 χρόνια δημοσιονομικών περιορισμών που επέβαλαν οι διαδοχικές συντηρητικές κυβερνήσεις, καθώς και από το Brexit (μεγάλο τμήμα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση) και την πανδημία, η οποία επέβαλε καθυστερήσεις στα μη επείγοντα περιστατικά.