THEPOWERGAME
Μεγάλα ερωτήματα προκύπτουν από την αποχώρηση των υπευθύνων του γραφείου του Twitter στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα ύστερα από ένα κύμα αιφνίδιων παραιτήσεων που υπέβαλαν υψηλά στελέχη από την Ινδία μέχρι τη Γαλλία. Την περασμένη Κυριακή, ο επικεφαλής του Twitter στη Γαλλία, Ντεμιέν Βιέλ, παραιτήθηκε ύστερα από μια επταετία σε αυτή τη θέση. Είχαν προηγηθεί μαζικές απολύσεις περίπου του ήμισυ από τους 3.700 εργαζόμενους του Twitter έναν μήνα αφού ο Έλον Μασκ αποφάσισε να προχωρήσει τελικά στην εξαγορά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη Οκτωβρίου.
Όμως, η αποχώρηση της Τζούλια Μόσερ και του Ντάριο Λα Νάσα από το γραφείο του Twitter στις Βρυξέλλες, χωρίς να διευκρινίζεται εάν παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν, προβληματίζει επενδυτές και χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης διότι λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που τίθεται σε εφαρμογή η επίμαχη οδηγία της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act, DSA), η οποία θέτει κριτήρια για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. H DSA τέθηκε σε εφαρμογή την περασμένη εβδομάδα και θεωρείται πως έτσι μπαίνουν κανόνες εντός της Ε.Ε για τη συμμόρφωση και την υπευθυνότητα των ψηφιακών κολοσσών ως «κηδεμόνες» του Διαδικτύου.
Ο Μασκ έχει δηλώσει πως σκοπός του είναι να «εκδημοκρατίσει» το Twitter, εννοώντας πως δεν επιθυμεί αυστηρούς ελέγχους στις αναρτήσεις των χρηστών, ανεξαρτήτως εάν είναι παραπληροφόρηση ή ρητορική μίσους. Μάλιστα ανήγγειλε στην άρση της απαγόρευσης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Twitter. Ο Τραμπ αποκλείστηκε από το Twitter ύστερα από τις αναρτήσεις που έκανε για την εισβολή φανατικών οπαδών στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Αν και ο Τραμπ δήλωσε πως δεν έχει σκοπό να επανέλθει στο Twitter, οι αποφάσεις του Μασκ μαζί με την αποχώρηση στελεχών με ενεργό ρόλο στην ποιότητα περιεχομένου αφήνουν απορίες για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.
Όπως δήλωσε η Βέρα Ζουροβά, αντιπρόεδρος της Ε.Ε στον τομέα του κώδικα παραπληροφόρησης, στους Financial Times, «με ανησυχεί το κύμα απολύσεων του Twitter στην Ευρώπη». Πρόσθεσε πως απαιτείται προσωπικό και πόροι για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. «Ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ρωσικής παραπληροφόρησης του πολέμου (στην Ουκρανία), αναμένω από το Twitter να σεβαστεί πλήρως την νομοθεσία της Ε.Ε και να τιμήσει τις δεσμεύσεις της». Η βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει, παράλληλα, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που καταδεικνύουν πως έχουν εξασθενίσει οι επιδόσεις του Twitter σε ό,τι αφορά στον κώδικα παραπληροφόρησης.
Ανησυχίες έχουν, επίσης, εκφράσει οι διαφημιζόμενοι για τα σχέδια του Μασκ. Εκτός από τις προθέσεις του να χαλαρώσει τους ελέγχους στις αναρτήσεις των χρηστών, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος εξετάζει την επιβολή συνδρομής στους χρήστες. Αναγνώρισε, πάντως, πως εδώ και έναν μήνα έχουν αποχωρήσει μεγάλοι όμιλοι όπως η General Motors, ενώ η Παγκόσμια Συμμαχία Υπεύθυνων ΜΜΕ (Global Alliance for Responsible Alliance, GARM), προειδοποίησε πως μια πλατφόρμα χωρίς κανέναν έλεγχο σε ακατάλληλο περιεχόμενο απλά δεν είναι προς διαπραγμάτευση.