THEPOWERGAME
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε σήμερα τη νίκη του Καζάκου ομολόγου του Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, ο οποίος επανεξελέγη στη χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας, παραδοσιακού συμμάχου της Μόσχας, ενώ οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ επέκριναν την απουσία «πραγματικού ανταγωνισμού» στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα.
«Έχετε λάβει μια πειστική απόδειξη εμπιστοσύνης των συμπατριωτών σας», ανέφερε ο Πούτιν σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, διαβεβαιώνοντας πως η «στρατηγική σύμπραξη» και η συμμαχία ανάμεσα στην Αστάνα και τη Μόσχα «προχωρεί με αξιοσημείωτη επιτυχία».
«Σας εύχομαι, αγαπητέ Κάσιμ-Γιομάρτ Κεμέλεβιτς, κάθε επιτυχία, ακλόνητη υγεία και ευημερία», πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχας, η κυβέρνηση του Καζακστάν έλαβε τη βοήθεια τον Ιανουάριο ενός ρωσικού στρατιωτικού αποσπάσματος που στάλθηκε στο Kαζακστάν ενώ η οικονομική πρωτεύουσα Αλμάτι συγκλονιζόταν από φονικές ταραχές.
Παρά την καθοριστική αυτή βοήθεια, ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ πήρε κάποιες αποστάσεις από τη Μόσχα μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Τον Ιούνιο, ο Τοκάγεφ επέκρινε δημόσια τον Ρώσο ομόλογό του στη διάρκεια ενός φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, όπου τάχθηκε κατά της αναγνώρισης των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.
Στο φόρουμ αυτό ο Βλατίμρι Πούτιν είχε κατ΄επανάληψη παραλείψει το πατρώνυμο του Καζάκου προέδρου, απευθυνόμενος σε αυτόν, μια ένδειξη , σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, της επιθυμίας του να αποσταθεροποιήσει αν όχι να γελοιοποιήσει τον Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ.
Οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ κατήγγειλαν σήμερα την «απουσία πραγματικού ανταγωνισμού» κατά τις προεδρικές εκλογές στο Καζακστάν την επομένη της επανεκλογής του Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ με ποσοστό 81,31% των ψήφων, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που είχε αναπτύξει μια αποστολή στην μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, κατήγγειλε επίσης σε μια ανακοίνωση πως κανείς από τους άλλους υποψηφίους «δεν αμφισβήτησε πραγματικά το πρόγραμμα του απερχόμενου προέδρου». Αποτέλεσμα, «οι επιλογές των εκλογέων ήταν περιορισμένες».
«Οι εκλογές υπογράμμισαν την ανάγκη να εφαρμοστούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις (…) προκειμένου να διασφαλιστεί ένας πραγματικός πλουραλισμός», πρόσθεσε ο ΟΑΣΕ.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εκλογική Επιτροπή, ο 69χρονος απερχόμενος πρόεδρος που ανήλθε στην εξουσία το 2019, εξασφάλισε το 81,31% των ψήφων και η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 69,44%.
Κανείς από τους πέντε αντίπαλους του Τοκάγεφ δεν ξεπέρασε το 3,42% και η επιλογή ψήφου «εναντίον όλων», μια καινοτομία αυτής της ψηφοφορίας, ήρθε δεύτερη, συγκεντρώνοντας το 5,8% των ψηφοφόρων.
Το γραφείο του ΟΑΣΕ για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα δικαιώματα του Ανθρώπου (ODIHR) στηλότευσε επίσης «τον περιορισμό των βασικών ελευθεριών, που περιόριζε τον χώρο των επικριτικών φωνών».
Αν και η ελευθερία της έκφρασης και η πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα του Καζακστάν, αυτές «εμποδίζονται από το περιοριστικό νομικό πλαίσιο», στο οποίο προστίθενται «περιπτώσεις εκφοβισμού και επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων».
Εξάλλου, «οι συνθήκες εκλογιμότητας των υποψηφίων στην προεδρία είναι υπερβολικά περιοριστικές» κάτι που «περιορίζει το δικαίωμα των πολιτών να υποβάλλουν υποψηφιότητα στις εκλογές», εκτιμά ο ΟΑΣΕ.
Ο οργανισμός χαιρετίζει εξάλλου το γεγονός πως «για πρώτη φορά, προκειμένου να αποτραπούν οι διπλοψηφίες, οι εκλογικές καταστάσεις των ψηφοφόρων έπρεπε να επαληθευτούν στη διαδικτυακή πύλη της προεδρικής διοίκησης».