THEPOWERGAME
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών διαμορφώθηκε ο βασικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από 3% τον Σεπτέμβριο, και υψηλότερα από το 3,5% που περίμεναν οι οικονομολόγοι.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 1982, όταν η κρίση στη Μέση Ανατολή που προήλθε από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ διέκοψε την προσφορά αργού πετρελαίου και προκάλεσε άνοδο στις τιμές της ενέργειας.
Ωστόσο, οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι η BοJ θα ακολουθήσει την παγκόσμια τάση αύξησης των επιτοκίων, επειδή βλέπει τη φετινή επιτάχυνση του πληθωρισμού ως ένα μεμονωμένο γεγονός ώθησης του κόστους που θα εξασθενίσει καθώς το κόστος των εισαγωγών θα σταματήσει να πιέζει.
«Δεν έχω αλλάξει την άποψή μου ότι η άνοδος θα αρχίσει να επιβραδύνεται σύντομα», δήλωσε ο Τακέσι Μινάμι, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Norinchukin, σημειώνοντας την πτώση στις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών. «Περιμένω ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί μέχρι το τέλος του έτους και η άνοδος των τιμών θα αρχίσει να μειώνεται το νέο έτος».
Ο διοικητής της BοJ Χαρουχίκο Κουρόντα επανέλαβε την Πέμπτη τη δέσμευσή του για διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για την επίτευξη αύξησης των μισθών και βιώσιμο και σταθερό πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα διατηρεί τα μακροπρόθεσμα επιτόκια γύρω στο μηδέν και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο μείον 0,1%.
Η οικονομία παραμένει εύθραυστη καθώς ανακάμπτει από την ύφεση της COVID-19. Επίσης, ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας παραμένει συγκρατημένος σε σχέση με τα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών.