THEPOWERGAME
Η Γαλλία και η Γερμανία επισπεύδουν την κατασκευή νέου μαχητικού αεροσκάφους, αφού η κοινή πρωτοβουλία που είχαν λάβει προ πενταετίας τέθηκε στο περιθώριο λόγω διαφωνιών. Όμως, η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού project δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το 2050, δίνοντας το προβάδισμα σε άλλες συμμαχίες στην Ευρώπη για την ανάπτυξη αμυντικού εξοπλισμού.
Ανεξάρτητες εκτιμήσεις προσδιορίζουν το κόστος ανάπτυξης του Μελλοντικού Συστήματος Εναέριας Μάχης ή Future Combat Air System (FCAS), του μεγαλύτερου αμυντικού προγράμματος που έχει ανακοινωθεί ποτέ στην Ευρώπη, στα 80 δισ ευρώ αντί των 8 δισ ευρώ που αναφέρονται σε προπέρσινη έκθεση του γαλλικού κοινοβουλίου. Το FCAS ανακοινώθηκε πρώτη φορά από την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, το 2017.
Έπειτα, όμως, το φιλόδοξο αμυντικό πρόγραμμα με βασικούς αναδόχους την Airbus και την Dassault Aviation σκόνταψε σε ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και στον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων. Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο σε κρίσιμα ζητήματα -από το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και την κατασκευή νέων αγωγών ή τα μέτρα στήριξης για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης στην Ε.Ε- δεν βοήθησαν για να γεφυρωθεί το χάσμα.
Όμως, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να διανύει τον δέκατο μήνα της και το σαμποτάζ των δυο αγωγών Nord Stream τον Οκτώβριο να θέτει σε νέα εγρήγορση τις δυνάμεις ασφαλείας των χωρών της Ευρώπης, το Παρίσι και το Βερολίνο αποφάσισαν να επαναφέρουν το FCAS στις προτεραιότητες τους. Μόλις αυτήν την εβδομάδα, ο θάνατος δυο αγροτών στην Πολωνία από πυραύλους ή θραύσματα πυραύλων στα σύνορα με την Ουκρανία έθεσαν σε συναγερμό τη διεθνή κοινότητα. Φαίνεται πως το συμβάν προκλήθηκε από την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας που προσπαθούσε να αντισταθεί σε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας.
Phase 1b: Kατασκευή νέου μαχητικού αεροσκάφους
Πληροφορίες των Financial Times θέλουν τη Γαλλία και τη Γερμανία, τις δυο ισχυρότερες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, να επισπεύδουν την επόμενη φάση του μεγαλόπνοου αμυντικού προγράμματος, γνωστή ως «Phase 1b», η ολοκλήρωση της οποίας κοστολογείται στα 3,8 δισ ευρώ. Η βρετανική εφημερίδα τόνισε πως ενδεχομένως να ανακοινωθεί μια συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες για την έναρξη της Phase 1b, η οποία αφορά ουσιαστικά την κατασκευή νέου μαχητικού αεροσκάφους. Ήδη η Airbus, η οποία σε αυτό το project εκπροσωπεί τη Γερμανία, και η Dassault συμφώνησαν στα βασικά σημεία της συμφωνίας, με την κάθε πλευρά να έχει κάνει συμβιβασμούς.
Ενδεχομένως το νέο μαχητικό αεροσκάφος να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα πολεμικά αεροσκάφη της Ευρώπης όπως το Eurofighter, το γερμανικό Tornado και το γαλλικό Rafale. Το νέο αεροσκάφος θα ενσωματώνει προηγμένα συστήματα επικοινωνιών και θα μπορεί να λειτουργεί ανεμπόδιστα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Βέβαια, η τελική παράδοση ενός τέτοιου αεροσκάφους δεν θα μπορεί να είναι έτοιμη πριν το 2040, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dassault να προειδοποιεί πως μια ρεαλιστική προθεσμία θα ήταν το 2050.
Αυτό σημαίνει πως το ανταγωνιστικό πρόγραμμα Tempest, το οποίο αναπτύσσει η Βρετανία σε συνεργασία με την Ιταλία και πιθανότατα την Ιαπωνία θα έχει το προβάδισμα. To πρωτότυπο υπερηχητικό της νέας γενιάς πολεμικών αεροσκαφών που αναπτύσσει η βρετανική BAE Systems με τη μονάδα της ιταλικής Leonardo στην Ιταλία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός πενταετίας.