THEPOWERGAME
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια προσπάθεια να επιβάλει ανώτατο όριο τιμής (πλαφόν) στο ρωσικό πετρέλαιο», δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Έχουμε θέσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν στην τηλεόραση του Bloomberg, σε συνέντευξή της από το Μπαλί, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (G20). «Είναι σημαντικό, όχι μόνο να στερέψει η πολεμική χρηματοδοτική μηχανή της Ρωσίας, αλλά και για πολλές ευάλωτες χώρες να έχουν ένα αποδεκτό επίπεδο τιμών». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το μέγεθος του πλαφόν δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να απαγορεύσουν στις εταιρείες τους να παρέχουν ναυτιλιακές υπηρεσίες, χρηματοδότηση και ασφάλιση για δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, εκτός εάν οι αποστολές τιμολογούνται κάτω από ένα ανώτατο όριο. Το ανώτατο όριο θα καθοριστεί από έναν συνασπισμό που περιλαμβάνει τις κυβερνήσεις της Ομάδας των Επτά και την ΕΕ.
Σημειώνεται πως η Κομισιόν κινείται στην ίδια γραμμή πλεύσης με την ομάδα των επτά πλουσιότερων χωρών (G7) και την Αυστραλία, που είχαν συμφωνήσει να ορίσουν ανώτατο όριο τιμής (πλαφόν) για το ρωσικό αργό πετρέλαιο σε σταθερό επίπεδο, αντί για κυμαινόμενο, που κινείται με τις τιμές αναφοράς του αργού.
Από την έναρξη του πολέμου, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης προσπάθησαν να περιορίσουν τη ροή των εσόδων από το πετρέλαιο στη Ρωσία, που τροφοδοτούσε την πολεμική της μηχανή. Ωστόσο, η Ρωσία αντέδρασε εξαπολύοντας απειλές έναντι της Γηραιάς Ηπείρου. Η Ρωσία, με όπλο της την ενέργεια και προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από το πλαφόν που επέβαλε η Δύση στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε πως θα μειώσει την παραγωγή.
«Πιστεύουμε ότι αυτό το εργαλείο παραβιάζει όλους τους μηχανισμούς της αγοράς. Θα μπορούσε να είναι πολύ ολέθριο για την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία. Θα είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε την παραγωγή (σκόπιμα)», δήλωσε ο Νόβακ σε τηλεοπτικά σχόλια.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Νόβακ ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία θα παράξει 530 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου (10,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) το 2022 και 490 εκατομμύρια τόνους το 2023.