THEPOWERGAME
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, σε σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρεται στην διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού και στις σχετικές πρόσφατες εξελίξεις.
«Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, θέσαμε ένα πολιτικό θέμα, δεν θέλαμε να προκαλέσουμε καμία λεκτική σύγκρουση. Από μέρους της Γαλλίας υπήρξε μια δυσανάλογη αντίδραση, εξαιτίας και προβλημάτων εσωτερικής τους πολιτικής», τόνισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας. «Θέλουμε μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή δράση, διότι τα επτά χιλιάδες χιλιόμετρα ιταλικών ακτών αποτελούν σύνορα της νότιας Ευρώπης. Και ο Μάνφερντ Βέμπερ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, μας έδωσε δίκιο», πρόσθεσε.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ετοιμάσει ένα σχέδιο» και ότι «χρειάζεται μια ενιαία απόφαση σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις». «Το μεταναστευτικό συνεχίζει να υφίσταται εδώ και πολύ καιρό και πρέπει να λυθεί. Θα ζητήσω να μάθω ποια συμφωνία λέει ότι τα ιταλικά λιμάνια είναι εκείνα στα οποία πρέπει να αποβιβάζονται όλοι οι μετανάστες. Δεν μου προκύπτει να υπάρχει», τόνισε ο Ταγιάνι.
Η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά ότι πρέπει να εγκριθεί ένα «πραγματικό, ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική» και ότι, παράλληλα, «όταν κατάσχονται τα πλεούμενα των δουλεμπόρων, θα πρέπει να καταστρέφεται η μηχανή τους».
Σε σχέση, δε, με την στάση των υπόλοιπων χωρών, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε:
«Είμαστε κάθε άλλο παρά απομονωμένοι. Γερμανία και Λουξεμβούργο θα σεβαστούν τις συμφωνίες, όπως και εμείς. Και είναι αλληλέγγυες, επίσης, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κύπρος, οι οποίες υπέγραψαν με την Ιταλία κοινή δήλωση των υπουργών Εσωτερικών, διότι έχουν το ίδιο πρόβλημα».
Αναφερόμενος, δε, στην έντονη διάσταση απόψεων με την Γαλλία, ο Ιταλός πολιτικός διερωτήθηκε: «πώς μπορεί να πει κανείς στην Ιταλία –μια χώρα η οποία υποδέχθηκε ενενήντα χιλιάδες μετανάστες από την αρχή του χρόνου– ότι δεν φέρεται με ανθρωπιά;».
«Στην περίπτωση της Τουρκίας βρέθηκε λύση, τώρα ας βρεθεί και για την Ιταλία», λέει στην Corriere della Sera o Αντόνιο Ταγιάνι και καταλήγει: «Δεν μπορεί να υπερισχύσει η αρχή ότι οι ΜΚΟ κάνουν συμφωνίες και επιβιβάζουν μετανάστες. Δεν το λέει η ιταλική κυβέρνηση, αλλά έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, στην οποία αναφέρεται ότι οι ΜΚΟ δίνουν ραντεβού με τους δουλεμπόρους στην μέση της Μεσογείου. Δεν σώζουν ναυαγούς, τους επιβιβάζουν και τους ξεμπαρκάρουν σε εμάς, με στόχους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει δεξιά, κέντρο ή αριστερά, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τύχουν σεβασμού. Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φτιάξει έναν κώδικα συμπεριφοράς για τις ΜΚΟ».