THEPOWERGAME
Θα γίνει τελικά η πανδημία του COVID-19 ο καταλυτικός παράγοντας για να αντιστραφεί μία τάση τουλάχιστον εικοσαετίας για τη Βρετανία και τις αγγλοσαξωνικές (και όχι μόνο) οικονομίες: αυτή της μείωσης των εταιρικών φόρων;
Αυτό υποστηρίζουν πάντως οι αναλυτές, οι οποίοι αναμένουν να δουν αν και κατά πόσο θα αυξήσει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, τον φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων κατά τη σημερινή παρουσίαση του νομοσχεδίου για τον βρετανικό προϋπολογισμό.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο εταιρικός φόρος βρίσκεται στο 19%, ένας από τους χαμηλότερους μεταξύ των 37 αναπτυγμένων κρατών του ΟΟΣΑ. Πληροφορίες σχετικά με τις ειλημμένες αποφάσεις του εκλεκτού του Μπόρις Τζόνσον υπουργού, αναφέρουν πως ο σχετικός φόρος θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που κυμαίνεται στο 23,27%.
Η δήλωση του Σουνάκ στη Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να παρουσιάσει την κατάσταση της οικονομίας και τα φορολογικά σχέδια της κυβέρνησης.
Επίσης, τις αποφάσεις για τις δαπάνες και εκτιμήσεις για την απόδοση της βρετανικής οικονομίας μέσα στο επόμενο διάστημα. Να θυμίσουμε ότι το Brexit και η πανδημία έχουν δοκιμάσει τα βρετανικά ταμεία.
Μάργκαρετ Θάτσερ και Ρόναλντ Ρίγκαν
Από την εποχή της Θάτσερ και του Ρίγκαν τη δεκαετία του 1980, γράφει το Ρόιτερς, οι οικονομίες του πλανήτη ανταγωνίζονται για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Μόνο από το 2000, που ξεκίνησε η συλλογή των σχετικών δεδομένων από τον ΟΟΣΑ, ο μέσος όρος του εταιρικού φόρου έχει πέσει κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες.
Στις χώρες με την πιο χαμηλή φορολογία βρίσκεται και η γειτονική Ιρλανδία, με 12,5%, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για να τα βάλει η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τότε Επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν με την Apple, χαρακτηρίζοντας παράνομο το φορολογικό καθεστώς που απολάμβανε στην Ιρλανδία.
Η κόντρα Βεστάγκερ με τις Big Tech
Ο απόηχος της διαμάχης εκείνης για την απόδοση φόρων στους τεχνολογικούς κολοσσούς, που είχε γίνει από την Κομισιόν, με αποδέκτες επίσης την Amazon και την Alphabet (μητρική της Google), ζωντανεύει άλλωστε και σήμερα.
Με τα κέρδη των Big Tech να είναι μεγαλύτερα από ποτέ, ο ΟΟΣΑ αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία για έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο για τις πολυεθνικές ως το καλοκαίρι.
Ο εταιρικός φόρος επί Ντόναλντ Τραμπ
Στο μεταξύ και η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ, υπό τον Τζο Μπάιντεν, που προετοιμάζεται να περάσει αυτές τις μέρες το πακέτο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. Δολαρίων, εξετάζει την αύξηση του εταιρικού φόρου, από το 21% στο 28%.
Να σημειωθεί πως το 2017, με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η εταιρική φορολογία μειώθηκε από το 35% στο 21%.