THEPOWERGAME
Μια αστυνομική καμπάνια της Κίνας για τον επαναπατρισμό εμπλεκομένων σε τηλεπικοινωνιακές απάτες, που δρούσαν -κατά το Πεκίνο- και από το εξωτερικό, φέρεται να έχει μετατραπεί σε μυστικό παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης και εκφοβισμού αντιφρονούντων, προκειμένου να εκβιαστούν να επιστρέψουν στη «χώρα του κόκκινου δράκου».
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η ισπανική ΜΚΟ Safe Guard Defenders σε έκθεσή της με τον τίτλο «110 OVERSEAS, Chinese Transnational Policing Gone Wild» («Το 110 στο εξωτερικό, η κινεζική διεθνής αστυνόμευση εκτός ελέγχου» -όπου 110 είναι το αντίστοιχο «100», η Άμεση Δράση των Κινέζων). Η ΜΚΟ -την οποία το Πεκίνο κατηγορεί για τις σχέσεις της με δυτικές κυβερνήσεις- έχει δημοσιοποιήσει μία λίστα με διευθύνσεις γραφείων σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον 54.
Σε αντίθεση μάλιστα με τον αρχικό ισχυρισμό πως στόχος είναι οι εννέα «απαγορευμένες χώρες» όπου -κατά τις κινεζικές αρχές- είχε αναπτυχθεί παράνομη δράση «εξωχώριας» απάτης στις τηλεπικοινωνίες, μεταξύ των οποίων είναι και η Τουρκία, τα μυστικά αστυνομικά γραφεία που αποκαλύπτει η έρευνα δεν βρίσκονται στις χώρες αυτές, αλλά σε 21 χώρες στη Δύση. Και, στη συντριπτική πλειονότητά τους, στην Ευρώπη, εκ των οποίων εννέα στην Ισπανία, τέσσερα στην Ιταλία, τρία στη Βρετανία και ένα στην Αθήνα, στην οδό Αγησιλάου.
Οι καταγγελίες έχουν ήδη θορυβήσει τις αρχές στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Σύμφωνα με τη Handelsblatt, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για την υπόθεση των μυστικών αστυνομικών γραφείων, ενώ και το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δηλώσει πως προτίθεται να διερευνήσει την υπόθεση, καθώς δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από την Κίνα για τα δύο τέτοια γραφεία, που φέρονται να λειτουργούν στο Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ. Και τα οποία, ως εκ τούτου, είναι παράνομα.
To RTL News και η ερευνητική δημοσιογραφική πλατφόρμα Follow the Money μετέδωσαν την ιστορία του Γουάνγκ Ζινγκγιού, ενός Κινέζου αντιφρονούντα που καταγγέλλει πως παρακολουθήθηκε από την κινεζική μυστική αστυνομία στην Ολλανδία. Όπως είπε, μιλώντας σε Ολλανδούς δημοσιογράφους, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα στις αρχές του έτους από ένα τέτοιο γραφείο, κατά το οποίο του ζητήθηκε να επιστρέψει στην Κίνα «για να ξεκαθαρίσει τα προβλήματά του. Αλλά και να σκεφτεί τους γονείς του». Όπως αναφέρει το BBC, ακολούθησε αυτό που περιγράφει ως τον συστηματικό εκφοβισμό του, τον οποίο αποδίδει σε Κινέζους κυβερνητικούς παράγοντες. Από την άλλη, η κινεζική πρεσβεία στην Ολλανδία αρνείται την ύπαρξη ενός τέτοιου γραφείου.
Οι εννέα «απαγορευμένες χώρες»
Όπως αναφέρει η οργάνωση Safe Guard Defenders, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2018 το κινεζικό κρατικό συμβούλιο προχώρησε σε διυπουργική σύσκεψη, στην οποία όρισε την περιοχή Ανξί στην επαρχία Φουτζιάν ως «Βασική Περιοχή για τη Διόρθωση των Καταβολών των Εγκληματιών που διαφεύγουν στο εξωτερικό για απάτη». Στη συνέχεια, η Ανξί, έπειτα από συνέδριο, εγκαινίασε επιχείρηση για την καταπολέμηση των «γκάνγκστερ» και των απατεώνων όσον αφορά μια διεθνή απάτη στις τηλεπικοινωνίες. Οι τοπικές αρχές διατάχθηκαν να καταστρέφουν περιουσίες που δημιουργήθηκαν με παράνομο χρήμα, να στοχοποιούνται και να αποβάλλονται από το σχολείο τα παιδιά των υπόπτων, να κατασχεθούν διαβατήρια, ενώ στις κοινότητες όπου φέρονται να δρούσαν περισσότεροι από δύο απατεώνες, οι επικεφαλής των τοπικών αρχών θα έπρεπε να παραιτηθούν.
Στη συνέχεια, αυτή η «πιλοτική» τοπική εκστρατεία έγινε διεθνής. Τον Απρίλιο του 2021, μια σειρά από τοπικές κυβερνήσεις φέρονται να ανακοίνωσαν εκστρατείες για να «πείσουν για την επιστροφή τους» τους υπόπτους που φέρονται να δρούσαν στο εξωτερικό. Διερευνώντας αρχικά ομοεθνείς τους στη βόρεια Μιανμάρ και την Καμπότζη, τελικά τον Νοέμβριο του 2021 εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για εννέα χώρες όπου δρούσαν εγκληματίες των τηλεπικοινωνιών και του Διαδικτύου και στις οποίες οι Κινέζοι δεν θα πρέπει στο εξής να διαμένουν, εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι: Καμπότζη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Λάος, Μαλαισία, Ινδονησία και… Τουρκία.
Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, μεταξύ Απριλίου 2021 και Ιουλίου 2022 η κινεζική αστυνομία «έπεισε» 230.000 Κινέζους του εξωτερικού να επιστρέψουν «εθελοντικά», αναφέροντας πως δεν έχουν όλοι τελέσει εγκλήματα, αλλά είναι υπό διερεύνηση. Οι συγγενείς τους στην Κίνα φέρονται να δέχθηκαν πιέσεις να πείσουν τους «στόχους» να επιστρέψουν, ενώ όσοι δεν συνεργάζονταν με τη σειρά τους θα τελούσαν υπό έρευνα και θα τιμωρούνταν.
Όπως αναφέρει η ΜΚΟ, στις 22 Ιανουαρίου του 2022, ο διευθυντής για υπερπόντιες αστυνομικές υποθέσεις του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας στην πόλη Φουζού της επαρχίας Φουζιάν ανακοίνωσε πως η υπηρεσία άνοιξε τα πρώτα 30 υπερπόντια αστυνομικά τμήματα σε 25 πόλεις σε 21 χώρες. Η επιχείρηση ονομάστηκε «110 στο Εξωτερικό». Η λίστα που έχει στην κατοχή της η ΜΚΟ περιλαμβάνει τα υπερπόντια αστυνομικά τμήματα που ελέγχονται από την αστυνομία στις πόλεις Φουζού (στην οποία φέρεται να ανήκει και το κινεζικό τμήμα στην Αθήνα) και Κουινγκτιάν.
Τα υπερπόντια αστυνομικά τμήματα φέρονται να χρησιμοποιούν για τη δράση τους τα κινεζικά παραρτήματα του τμήματος United Front Work (Ενωμένο Μέτωπο Εργασίας), που διαθέτει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Κίνας για να διατηρεί πολιτικές, εμπορικές και οικονομικές διασυνδέσεις με τις κοινότητες των ομογενών στο εξωτερικό. Η ΜΚΟ αναφέρει, τέλος, πως στις 2 Σεπτεμβρίου του 2022 ένας νέος νόμος Εναντίον της Τηλεπικοινωνιακής και Διαδικτυακής Απάτης υιοθετήθηκε στην Κίνα, που φέρεται να κατοχυρώνει την «εξωχώρια» δικαιοδοσία των κινεζικών αρχών επί των Κινέζων που επιδίδονται σε διαδικτυακή και τηλεπικοινωνιακή απάτη.