THEPOWERGAME
Την επομένη της επανεκλογής του Σι Τζινπινγκ στο τιμόνι του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κίνας, πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα ήταν (σαν) έτοιμοι από καιρό για τη… μεγάλη φυγή. Με δεδομένη πλέον την κατά κράτος επικράτηση του απολυταρχικού ηγέτη και τη χαλύβδωση της εξουσίας του, οι ισχυροί του πλούτου ενεργοποιούν τα σχέδια διαφυγής που έχουν καταστρώσει εδώ και μήνες, ενίοτε εδώ και χρόνια, για απόδραση στο εξωτερικό, μέσω «οικογενειακών γραφείων». Δηλαδή επιχειρήσεων διαχείρισης του οικογενειακού τους πλούτου που έχουν δημιουργηθεί κυρίως σε ισχυρές καπιταλιστικές γειτονικές χώρες, όπως η Σιγκαπούρη.
«Τώρα που «ο πρόεδρος» έχει εδραιώσει τη θέση του… έλαβα ήδη τρείς εντολές «να προχωρήσω» από διαφορετικές εξαιρετικά υψηλής αξίας οικογένειες Κινέζων επιχειρηματιών, δηλαδή να εκτελέσω τα σχέδια εξόδου» αναφέρει στους Financial Times, o Ντέιβιντ Λεσπεράνς, δικηγόρος με έδρα στην Ευρώπη που συνεργάζεται με ευκατάστατες οικογένειες στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα. Ο δρόμος έχει ανοίξει εδώ και χρόνια, εξηγεί, με τους πελάτες του να μεταφέρουν κεφάλαια σε offshore προορισμούς και να προετοιμάζουν εναλλακτικές υπηκοότητες και ιθαγένειες για τις οικογένειές τους.
Οι ανησυχίες τους δεν περιορίζονται στις φήμες πως οι ανεπίσημες δωρεές που καταβάλλουν ήδη στο καθεστώς υπέρ της «κοινής ευημερίας» θα μεταβληθούν σε έναν φόρο για τους υπερπλουσίους. Αλλά επεκτείνονται και στο ζήτημα της προσωπικής τους ασφάλειας, ειδικά μετά από μία σειρά «εξαφανίσεων» διακεκριμένων Κινέζων από τη δημόσια ζωή τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ αυτών, του ιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα, της διάσημης παίκτριας του τένις, Πενγκ Σουάι, του χρηματιστή Σιάο Γιανχουά και της «πλουσιότερης γυναίκας της Κίνας» και ισχυρής του real estate, Γουίτνεϊ Ντουάν.
Οι νομικές εταιρείες της Σιγκαπούρης
Ο Κία Μενγκ Λο, εταίρος του παραρτήματος στη Σιγκαπούρη της νομικής εταιρείας Dentons Rodyk, εξηγεί πως οι εντολές και οι αιτήσεις για δημιουργία «οικογενειακών γραφείων» έχουν αυξηθεί εδώ και μήνες. Και όχι μόνο. Σύμφωνα με την Citi Private Bank, ήδη από το 2017 ως το 2019, οι σχετικές αιτήσεις πενταπλασιάστηκαν, φτάνοντας στις 400, ενώ ως το τέλος του 2020, ο αριθμός τους είχε ανέλθει στις 700.
Αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια του 20ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, την προπερασμένη εβδομάδα, αναφέρει ο Ράιαν Λιν, διευθυντής της Bayfront Law με έδρα τη Σιγκαπούρη, πέντε οικογένειες αιτήθηκαν την δημιουργία «οικογενειακών γραφείων». Ο Λιν δημιούργησε ήδη 30 τέτοια γραφεία στη Σιγκαπούρη πέρυσι, και αναφέρει πως οι περισσότεροι Κινέζοι που απευθύνονται σε αυτόν, πέρα από τη μεταφορά των χρημάτων τους, επιθυμούν να μετεγκατασταθούν και οι ίδιοι στη νησιωτική χώρα.
Την ίδια ώρα, εταιρείες που διαχειρίζονται έγγραφα μετανάστευσης στη Σαγκάη και το Πεκίνο, καταγράφουν απότομη αύξηση των αιτήσεων για «πράσινη κάρτα» με προορισμό τις ΗΠΑ. Όπως σημειώνουν, οι αιτήσεις γίνονται στην κατηγορία ατόμων «με εξαιρετικές ικανότητες», καθώς αυτή η κατηγορία έχει μικρότερο χρόνο αναμονής από τις πράσινες κάρτες με επενδυτικό πρόσημο για τους πολύ πλούσιους.
Όμως δεν είναι όλοι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ο ιδρυτής αμερικανικής πλατφόρμας real estate που απευθύνεται στους ευκατάστατους Κινέζους, αναφέρει πως δυσκολεύεται να διαχειριστεί το πλήθος των αιτήσεων από όσους αποφάσισαν, τελευταία στιγμή, να εγκαταλείψουν τη χώρα.