THEPOWERGAME
«Βουτιά» σημείωσε η τουρκική λίρα για τέταρτη μέρα έναντι του δολαρίου, συγκεκριμένα η λίρα απώλεσε 1,9% στα 7,47 ανά δολάριο, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική της γείτονος και τις αμερικανικές αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.
διαγράφοντας όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει φέτος μέχρι τώρα, πριν διορθώσει ελάχιστα στα 7,33 έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ.
Είχε φτάσει να διαπραγματεύεται στο 6,88 ανά δολάριο την προηγούμενη εβδομάδα.
Η αύξηση των αποδόσεων του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου -η μεγαλύτερη από το 2016- εξωθεί τους επενδυτές να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών υψηλής απόδοσης.
Ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αποφύγει περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια, έχουν συνδράμει στην πίεση προς τη λίρα.
Υπόσχεση Ερντογάν για φιλικές πολιτικές προς τις αγορές
Η λίρα είχε κερδίσει 20% από το χαμηλό ρεκόρ των 8,58 ανά δολάριο από τις αρχές Νοεμβρίου. Γεγονός που αποδίδεται στις φιλικές προς τις αγορές πολιτικές που είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το σκηνικό οικονομικής αναταραχής στην Τουρκία ανακινήθηκε και με την παραίτηση προ ημερών από τη θέση του υπουργού Οικονομικών του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στη διάρκεια της θητείας του οποίου, το τουρκικό νόμισμα έπεσε τουλάχιστον κατά 40% συνολικά.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν και ο νέος υπουργός Οικονομικών του υπερασπίστηκαν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος πιστώνεται για τις απώλειες του προηγούμενου έτους.
Όμως αυτή η θέση δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές, υπό τον φόβο επιστροφής του στην πολιτική σκηνή.
Την Τετάρτη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Νατζί Αγμπάλ, αύξησε τις απαιτήσεις αποθεματικού λίρας για τις τράπεζες και τις μείωσε για δολάρια και χρυσό για να υπερασπιστεί τη λίρα.
Ορισμένοι επενδυτές ερμήνευσαν την απόφαση ως απροθυμία εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.