THEPOWERGAME
Μέχρι το καλοκαίρι προσδοκά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική προετοιμασία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, μετά και τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών ως προς το πακέτο δεδομένων που θα χρησιμοποιεί το «διαβατήριο» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ένα «πρώτο βήμα» προς τη σύγκλιση χαρακτήρισε τη συμφωνία η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Έχουμε συμφωνήσει για το πακέτο των δεδομένων. Αυτό είναι σημαντικό. Αυτή η δουλειά έχει γίνει. Είναι το μίνιμουμ των δεδομένων», επεσήμανε η κυρία Φον Ντερ Λάιεν. «Είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκή λύση αλλιώς άλλοι θα μπουν σε αυτό το κενό. Όπως ξέρουμε η Apple και η Google προσφέρουν λύσεις στον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας)».
«Η προσδοκία είναι ότι αυτό (ενν. το πιστοποιητικό εμβολιασμού) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Δεν είμαι προγραμματίστρια τεχνικός, άρα δεν μπορώ να το εγγυηθώ, έτσι όπως δεν μπορώ να εγγυηθώ την παράδοση εμβολίων», ανέφερε από πλευράς της η κυρία Μέρκελ.
«Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες – έχω μιλήσει για τρεις μήνες – και για αυτό πιστεύω ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο», δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
Χαμηλά τα επίπεδα εμβολιασμού
Η κυρία Μέρκελ τόνισε πάντως «αυτή τη στιγμή, με το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού, δεν αποτελεί ζήτημα». Πρέπει ωστόσο οι Ευρωπαίοι να προετοιμαστούν, ενώ πρόσθεσε πως είναι σίγουρα σωστό για το μέλλον να έχουμε στη διάθεσή μας το πιστοποιητικό.
«Είπαμε ότι π.χ. τα παιδιά δεν έχουν καν πρόσβαση στο εμβόλιο αυτή τη στιγμή και αυτό σημαίνει ότι μπορεί, όπως συμβαίνει σήμερα, να ζητηθεί ένα τεστ, αλλά μπορεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί μια επιπρόσθετη πληροφορία», εξήγησε.
Δεν θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό
«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να ταξιδεύει μόνο όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για αυτό δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση», συνέχισε η Γερμανίδα Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση, εάν προηγουμένως δεν έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν, από πλευράς της, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα η χρήση του πιστοποιητικού. «Η απόφαση λοιπόν του τι μπορείς να κάνεις ενδεχομένως με ένα τέτοιο πιστοποιητικό εμβολιασμού μένει να αποφασιστεί ειδικότερα από την κάθε χώρα».
Εθνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού
Αυτό πρέπει τώρα να εφαρμοστεί, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια πύλη, μια πρόσβαση και μια συμβατότητα των διαφόρων εθνικών ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού, δήλωσε και, σε ό,τι αφορά την Γερμανία, αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη ενός εθνικού πιστοποιητικού εμβολιασμού.
«Τα βασικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να περιέχει έχουν προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη – μέλη. Και τώρα έχει γίνει η ανάθεση από το υπουργείο Υγείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται περίπου τρεις μήνες προκειμένου να δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις και αυτό είναι περίπου και το χρονικό διάστημα που και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει ορίσει για την ανάπτυξη ενός τέτοιου εγχειρήματος ώστε σε εύλογο χρόνο από πάρα πολλά κράτη – μέλη – θα έλεγα από όλα – να έχουν αναπτυχθεί εθνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού» τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Πρόσθεσε πως «μέσω της πύλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι μεταξύ τους συμβατά, προκειμένου να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός ΕΕ με περισσότερες πληροφορίες και ίσως αυτό να γίνει η βάση και για την είσοδο στην ΕΕ από τρίτες χώρες».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «από τώρα μέχρι τον Μάρτιο και το επόμενο Συμβούλιο αναμένουμε να έχουμε κάποια πρόοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα».
Ο κύριος Μισέλ υπογράμμισε πως λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες για τις οποίες ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο.
«Ασφαλώς θα κάνω το εμβόλιο» λέει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι μετά χαράς θα δεχόταν να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εφόσον του προταθεί, όταν έρθει η σειρά του.
«Με βάση τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έχει αποδειχθεί», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης.
«Θα έρθει η σειρά μου, αλλά έχω ακόμη καιρό. Αν μου προταθεί αυτό το εμβόλιο, ασφαλώς θα το κάνω», είπε.
Ο Μακρόν είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Βρετανία, όταν φέρεται να είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι «σχεδόν αναποτελεσματικό» για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών.