THEPOWERGAME
Μπορεί ο Στιβ Τζομπς να δημιούργησε προσωπικά την Apple, όμως ο Τιμ Κουκ, ένας «βαρετός» τεχνοκράτης, είναι ο άνθρωπος που την έφτασε να παρουσιάζει έσοδα 11,4 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2021, εν μέσω πανδημίας, και να αγοράζει μία εταιρεία κάθε τρείς με τέσσερις εβδομάδες.
Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζει εκτενές αφιέρωμα στον κολοσσό από την ενότητα Businessweek, του Bloomberg. Όταν ο διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού έκανε τις παραπάνω ανακοινώσεις για την κερδοφορία της εταιρείας και την επένδυσή της στην καινοτομία, οι άνθρωποι που γνωρίζουν την πορεία της Apple τα τελευταία χρόνια -και μετά το θάνατο του ιδρυτή της, Στιβ Τζομπς, το 2011, σίγουρα δεν έπεσαν απ’ τα σύννεφα.
Η IBM και η Compaq
Ο Κουκ προσελήφθη στην Apple το 1998, έχοντας προηγουμένως εργαστεί επί μία δωδεκαετία περίπου στην IBM και για ένα εξάμηνο στην Compaq. Άνθρωποι από το κοντινό περιβάλλον του, που μίλησαν στο μέσο ανώνυμα, τον χαρακτήρισαν «εξαιρετικά βαρετό», αλλά εργασιομανή.
Όμως κεφαλαιοποιώντας την εκκεντρική δημιουργικότητα του Τζομπς και την καινοτομία του, ο Κουκ είχε τελικά να συνεισφέρει μία πολύ καλή αίσθηση της λειτουργίας της γραμμής παραγωγής. Επίσης, κρίσιμο για την αλματώδη ανάπτυξή της φαίνεται πως υπήρξε το πολιτικό του ένστικτο και η προσωπική επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η παραγωγή της Foxconn στην Κίνα
Ο Κουκ έφερε μαζί του από το διάστημα που εργάστηκε στην Compaq, τη φιλία και συνεργασία του με τον ιδρυτή της Foxconn, Τέρι Γκου. Σε αυτή τη σχέση μπορεί να πιστωθεί σε κάποιο βαθμό η ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και της γραμμής παραγωγής του iPhone στην Κίνα. Μία ολόκληρη κατασκευαστική «πολιτεία» δημιουργήθηκε από την Foxconn στην κινεζική Σεντσού, ενώ ο δαιμόνιος CEO διαπραγματευόταν μέχρι τελευταίου σεντ την τιμή κάθε εξαρτήματος. Ακόμη και των πιο ακριβών, που επέβαλαν τα προχωρημένου design γούστα του Τζομπς και του επικεφαλής βιομηχανικού σχεδιασμού του, Τζόνι Άιβ. H Apple διέθετε, γράφει το δημοσίευμα, μέχρι και ειδικό υπάλληλο με μοναδική αποστολή να διαπραγματεύεται την τιμή της κόλλας!
Ο Τιμ Κουκ και ο Ντόναλντ Τραμπ
Επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, όταν θα περίμενε κανείς πως ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα θα έπληττε την παραγωγή της Apple, εκείνη γιγαντώθηκε. Ο Κουκ επένδυσε σε προσωπική επαφή με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, την κόρη του Ιβάνκα και τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ (παρότι Δημοκρατικός ο ίδιος). Αν και η παραγωγή του στις ΗΠΑ ήταν πολύ περιορισμένη, προέβαλε τη γραμμή παραγωγής του Mac Pro στο Τέξας (η οποία παραγωγικά ήταν μάλλον αποτυχημένη) ως παράδειγμα για το πολιτικό αφήγημα του Ντόναλντ Τραμπ της «επιστροφής της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ». Το αποτέλεσμα ήταν να πετύχει εξαιρέσεις από τους αμερικανικούς δασμούς στα κινεζικής προέλευσης προϊόντα, αρχικά για τα εξαρτήματα του Mac Pro και στη συνέχεια για το iPhone, το iPad και το Apple Watch.
Το επόμενο στοίχημα για τον Κουκ, είναι να αποτινάξει από επάνω του τις κατηγορίες περί μονοπωλίου, που αρχίζουν απευθύνουν οι ανταγωνιστές της Apple. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, η εταιρεία Epic Games, δημιουργός του βιντεοπαιχνιδιού Fortnite και της Spotify. Η Apple έχει γίνει το νέο «κατεστημένο» (αυτό που ήταν κάποτε η IBM για τον ανερχόμενο τότε Στιβ Τζομπς), γράφει το δημοσίευμα. Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν και από την σχέση που θα δημιουργήσει ο Κουκ με το νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.