THEPOWERGAME
Τα βέλη του κατά της Ελλάδας, των ΗΠΑ του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη, έστρεψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απείλησε τη χώρα μας πως αν δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά της, θα γίνει… Ουκρανία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TVNET, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τις απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας. Είπε «καλημέρα» στα ελληνικά για…ξυπνήσει, όπως είπε, η χώρα μας.
«Λέμε στην Ελλάδα ότι αν θεωρείς ότι πίσω σου είναι οι ΗΠΑ και τη Ε.Ε., σου λέμε “καλημέρα” (σ.σ. στα ελληνικά) για να ξυπνήσεις» είπε ο Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε στη συνέχεια ότι «ρίξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα πριν από 100 χρόνια», κατηγόρησε την Ελλάδα ότι θέλει πόλεμο και πως οι δυνάμεις που τώρα τη στηρίζουν, ΗΠΑ και Ε.Ε. δηλαδή, θα την αφήσουν μόνη της. Και εκεί αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ουκρανίας, απειλώντας ουσιαστικά ότι η Ελλάδα θα γίνει… Ουκρανία και θα δεχτεί επίθεση.
Η απειλή «θα έρθουμε ένα βράδυ ισχύει για όλους» είπε ο Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η χώρα μας παραβιάζεις τις συνθήκες των Παρισίων και της Λωζάνης και πως στρατιωτικοποιώντας τα νησιά της «θέλει σύγκρουση και αυτό πρέπει να απαντηθεί από την πλευρά μας».
Το παραλήρημα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίστηκε, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για διώξεις της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, για καταπίεση των μουσουλμάνων.
Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν κρατούν τις ισορροπίες και «ο (Αμερικανός) πρέσβης στην Αθήνα να ξέρει ότι δεν έχουν όφελος αυτά που κάνει ούτε στην Αθήνα ούτε στις ΗΠΑ».
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας χαρακτήρισε την Ελλάδα «αξιολύπητη» γιατί αντέδρασε στο νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Η Ελλάδα είναι ήδη αξιολύπητη, πραγματικά είναι σε τόσο αξιολύπητη κατάσταση που πάνε σε άλλες χώρες και κλαίνε και ζητιανεύουν», είπε ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στον διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας μετά την υπογραφή του «μνημονίου» ανάμεσα σε Άγκυρα και Τρίπολη.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί να ερευνήσει, να κάνει γεωτρήσεις και να έχει εμπορικές δραστηριότητες στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε υποκριτική την στάση την ελληνικής πλευράς και υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στη Λιβύη και έχει μόνο έναν στόχο, τη σταθερότητα. Τέλος, είπε ότι «η Ελλάδα αισθάνεται άβολα με την Τουρκία να είναι παγκόσμιος παράγοντας. Άρχισαν να φλυαρούν και να παραπονιούνται».