THEPOWERGAME
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει απειλήσει επανειλημμένα με εισβολή σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, σχεδιάζει να αναπτύξει μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα που συνδέεται με την υπηρεσία πληροφοριών MIT, προκειμένου να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το Nordic Monitor.
Όπως αναφέρει ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, που υπογράφει το δημοσίευμα, η μονάδα MIT, η ύπαρξη της οποίας δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ δημοσίως, είναι ένα σχετικά νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στη συγκρότηση μιας μυστικής επιχείρησης στρατιωτικού τύπου εναντίον δυτικής χώρας.
Τα σενάρια που εξετάζονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας, περιλαμβάνουν διάφορες επιλογές, που κυμαίνονται από δολιοφθορά σε ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ενδοχώρα έως ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς, καθώς και πρόκληση προβοκάτσιας για να δικαιολογήσει την τουρκική απάντηση.
Όπως επισημαίνεται, ο ίδιος ο Ερντογάν εξακολουθεί να εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις που του υπέβαλε ο έμπιστός του και επικεφαλής της MIT, Χακάν Φιντάν, ενώ δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποια πορεία δράσης θέλει να ακολουθήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Nordic Monitor, από πηγές που έχουν γνώση του σχεδίου, θα εναπόκειται σε αυτήν την ειδική μονάδα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υπηρεσίας πληροφοριών να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με υλικοτεχνική υποστήριξη από τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού.
Το σχέδιο, που παραμένει αυστηρά εμπιστευτικό, ενδέχεται να τεθεί σε εφαρμογή κάποια στιγμή κοντά στις γενικές εκλογές του 2023, προκειμένου να συσπειρώσει τους Τούρκους γύρω από τον Ερντογάν και να ενισχύσει την εκλογική βάση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) – αλλά και τους εθνικιστές συμμάχους του – εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.
Σημειώνεται ότι για δεκαετίες, το MIT δεν είχε επιχειρησιακές αρμοδιότητες στρατιωτικού τύπου και η εντολή του περιοριζόταν κυρίως σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Τουρκία.