THEPOWERGAME
Ως παράνομη απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες το Κοινοβούλιο της Λιβύης, με την αιτιολογία ότι δεν είχε λάβει την έγκρισή του.
Επισημαίνει δε ότι «η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής δικαίωμα για το πετρέλαιο».
(Breaking News) Speaker of Libyan Parliament Aguila Saleh calls hydrocarbons deal with #Turkey “illegal”, and says Dbeibeh’s government, whose mandate had ended, is not authorized to broker international deals
The #Libya Update pic.twitter.com/x9IXiUdXht
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) October 3, 2022
Τουρκία και Λιβύη προχώρησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. ΌΠως ανέφερε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών: «Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου».
«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Όλες οι παρόχθιες χώρες πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο», ανέφερε ακόμη μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.
#Canlı📡#Libya Dışişleri Bakanı Najla Mangoush ile Ortak Basın Toplantısı#Live📡
Joint Press Conference with Foreign Minister Najla Mangoush of Libya📍Trablus/Tripoli https://t.co/TB06M4slnq
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 3, 2022
Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας, για την εν λόγω συμφωνία. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, το ζήτημα παρακολουθείται στενά.
Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.
Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.