THEPOWERGAME
Αψηφώντας τις εκκλήσεις των 15 χωρών της ΕΕ (μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα) αλλά και τις φωνές μεταξύ των Ευρωπαίων Επιτρόπων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει το ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.
Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Κομισιόν, Ντίτε Γιούλ – Γιόργκενσεν, μετέφερε τα νέα την Τετάρτη στους πρεσβευτές των 27, λέγοντας τους πως η Επιτροπή θα παρουσίαζε εναλλακτικά ένα «non-paper» με προτάσεις για κοινές αγορές.
Διάφοροι εμπειρογνώμονες, ο Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε η επιβολή του πλαφόν, μπορεί να επιτευχθεί με κοινές αγορές, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη και θα ανέβαζαν τις τιμές.
Σύμφωνα με το Politico, είτε πρόκειται για πλαφόν είτε για κοινές αγορές, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο — οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα μοιραστούν τις αγορές αερίου μεταξύ τους. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των χωρών που έχουν την πολυτέλεια να πλειοδοτούν έναντι των άλλων.
Οι χαμηλότερες τιμές του αερίου ίσως οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση – έναν τοξικό συνδυασμό που μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις, προειδοποιούν οι αξιωματούχοι.
Όπως σχολίασαν στο Politico διπλωμάτες, το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ιδιαίτερα τη φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι όταν μια πρόταση βρεθεί τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να την «πολεμήσουν» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.
Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές.