THEPOWERGAME
Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία προσέφυγε σ΄αυτό ενάντια στη Ρωσία. Μάλιστα, η Ουκρανία κατηγορεί δριμύτατα τη Ρωσία ότι πραγματοποίησε «στοχευμένες επιχειρήσεις δολοφονιών εις βάρος φερόμενων αντιπάλων».
Σύμφωνα μάλιστα, με το κατηγορητήριο της Ουκρανίας, τις δολοφονίες αυτές της έκανε η Ρωσία και στο έδαφος άλλων χωρών, περιλαμβανομένων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, διευκρίνισε το Δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο.
“Αυτή η διακρατική προσφυγή”, μια διαδικασία με την οποία ένα κράτος προσφεύγει εναντίον ενός άλλου στο ΕΔΔΑ, είναι η ένατη που καταθέτει το Κιεβο εναντίον της Μόσχας, με τέσσερις από αυτές να εξετάζονται από το δικαστικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης μέλη του οποίου είναι η Ουκρανία και η Ρωσία.
Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί επίσης τη Ρωσία ότι “δεν διεξήγαγε έρευνες γι αυτές τις επιχειρήσεις δολοφονίας” και ότι “οργάνωσε επιχειρήσεις απόκρυψης με σκοπό να βάλει εμπόδια στις προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπευθύνων”, συνεχίζει το Δικαστήριο χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις για τις δολοφονίες αυτές.
Το Κίεβο επικαλείται ως εκ τούτου παραβίαση των όρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το “δικαίωμα στη ζωή”, προσθέτει.
Οι υπόλοιπες διακρατικές προσφυγές, τις οποίες κατέθεσε το Κίεβο εναντίον της Μόσχας και οι οποίες εξετάζονται, αφορούν “τα γεγονότα που συνέβησαν στην ανατολική Ουκρανία, περιλαμβανομένης της συντριβής της πτήσης MH17 της Malaysian Airways, που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 2014”, “πολλές παραβιάσεις της Συνθήκης” στην Κριμαία καθώς και ένα “ναυτικό συμβάν που έλαβε χώρα στα στενά του Κερτς το 2018 και οδήγησε στη σύλληψη τριών σκαφών του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού και των πληρωμάτων τους”.
Την προσάρτηση από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας ακολούθησε έναν μήνα αργότερα ένας πόλεμος με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία που έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 13.000 ανθρώπων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ