THEPOWERGAME
Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος της Μεγάλης Βρετανίας μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Κουάζι Κουαρτένγκ ότι θα εφαρμόσει το μεγαλύτερο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων των τελευταίων 50 ετών. Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση αντανακλάται από το γεγονός ότι πιστωτικοί οργανισμοί ανακοίνωσαν πως σταμάτησαν να προσφέρουν ενυπόθηκα δάνεια στους πελάτες τους, λόγω των υπερβολικών διακυμάνσεων στην αγορά ομολόγων.
Ο μίνι προϋπολογισμός που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση έστειλε την απόδοση του βρετανικού 10ετούς ομολόγου στο 4,45%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ παράλληλα πυροδότησε τη μαζική φυγή των επενδυτών από τη στερλίνα, η οποία υποχώρησε στα 1,038 δολάρια που είναι ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Η ελεύθερη πτώση της στερλίνας είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέα άνοδο στις τιμές. Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι το 60% με 90% της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα γίνει αισθητό μέσω των εισαγωγών και συνολικά θα δώσει ώθηση 1,5-2 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό σε διάστημα δύο έως τριών ετών, παρατείνοντας την ήδη σοβαρή κρίση κόστους ζωής που κλονίζει τη Μ. Βρετανία.
Όπως έγινε γνωστό, οι εταιρείες Virgin Money, Halifax της τράπεζας Lloyds και Skipton Building Society πάγωσαν ορισμένες από τις χορηγήσεις ενυπόθηκων δανείων εξαιτίας της μεγάλης αναταραχής στην αγορά ομολόγων.
Οι αγορές προεξοφλούν ότι το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας θα φτάσει κάποια στιγμή μέσα στο 2023 στο επίπεδο του 6%, από 2,25% σήμερα, εκτίμηση που ανησυχεί τράπεζες και άλλα πιστωτικά ιδρύματα που χορηγούν στεγαστικά δάνεια ότι σε τόσο υψηλό κόστος δανεισμού, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ακρίβεια στην οικονομία, η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια θα καταρρεύσει.
Σύμφωνα με παραδείγματα βρετανικών μέσων, ένα ενυπόθηκο δάνεια με διετές σταθερό επιτόκιο και μηνιαία δόση στις 863 στερλίνες θα φτάσει στις 1.490 στερλίνες η μηνιαία αποπληρωμή μέσα στο 2023. Άρα, η μηνιαία δόση θα αυξηθεί κατά περίπου 70% μέσα σε ένα χρόνο.
Ο πληθωρισμός καλπάζει με 10% στη βρετανική οικονομία και οι αναλυτές αναμένουν από την Τράπεζα της Αγγλίας να εφαρμόσει μία πιο επιθετική πολιτική με μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων. Ο καθηγητής Οικονομικών του κορυφαίου πανεπιστημίου Χάρβαρντ και πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, επί Κλίντον, Λάρι Σάμερς, προειδοποίησε ότι η Μ. Βρετανία χάνει την αξιοπιστία της με τις πολιτικές που ανακοινώθηκαν και ότι η βρετανική οικονομία σήμερα εμφανίζει τη μεγαλύτερη πιθανότητα χρεοκοπίας μεταξύ των χωρών του G10.
Σύμφωνα με τον Σάμερς, η στερλίνα θα πέσει κάτω από το 1 δολάριο και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα υπερτριπλασιαστούν τα επόμενα δύο χρόνια για να ξεπεράσουν το 7%. Ο ίδιος αποδίδει την εκτίμηση αυτή στο γεγονός ότι η Μ. Βρετανία αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και υψηλότερο πληθωρισμό από τις ΗΠΑ και τα αμερικανικά επιτόκια θα φτάσουν στο 5%.