THEPOWERGAME
Μετά την πανωλεθρία που υπέστη η στερλίνα λόγω του μίνι-προϋπολογισμού που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας Κουάζι Κουάρτενγκ, ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας είναι βαθύτατα προβληματισμός για τις εξελίξεις στην οικονομία. Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας υπέστη βαρύτατο πλήγμα μέσα σε λίγα 24ώρα, με τη στερλίνα να υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό, προσεγγίζοντας την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, και τις απώλειες στα βρετανικά ομόλογα να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη μεγάλη πτώση των αγορών δημοσίου χρέους.
Σε συνάντηση με παράγοντες του Σίτι του Λονδίνου που έλαβε χώρα την Τρίτη, ο Κουάρτενγκ εξέφρασε την πεποίθηση πως η πολιτική του θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να θέσει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος της χώρας. Ο ίδιος δήλωσε πως συνεργάζεται στενά με την Τράπεζα της Αγγλίας, οι προσπάθειες της οποίας όμως να δαμάσει τον υψηλό πληθωρισμό δυσχεραίνονται από τις προθέσεις της Ντάουνιγκ Στριτ για την οικονομία.
Ο Σάι Βάι της Virgin Atlantic ζητεί ματαίωση των μέτρων
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Virgin Atlantic Σάι Βάις. «Η Τρας είπε πως θα ελάμβανε ορισμένες δύσκολες αποφάσεις μόλις αναλάμβανε τα καθήκοντα της. Ίσως πρέπει να πάρουν πιο επώδυνες αποφάσεις για να αντιστρέψουν την πτώση της στερλίνας και να εξασφαλίσουν πως η θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές δεν είναι αποδυναμωμένη» είπε ο ίδιος με αφορμή την ανακοίνωση πως η Virgin Atlantic ενσωματώνεται στη συμμαχία αεροπορικών εταιρειών SkyTeam.
Αν και η στερλίνα ανέκαμψε στα 1,08 δολάρια την Τρίτη από το ιστορικό χαμηλό των 1,0350 δολαρίων μια ημέρα πριν, έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της από τις αρχές του έτους. Εκτός από την ιστορική αποδυνάμωση της στερλίνας, τα βρετανικά ομόλογα έχουν υποστεί φέτος απώλειες έως και 27% από τη μεγάλη πτώση των τιμών τους, πρωταγωνιστώντας σε μια υποχώρηση της τάξεως του 29% του δείκτη κρατικών και εταιρικών ομολόγων υψηλής βαθμολογίας του Bloomberg από τις αρχές του έτους. Η πτωτική αγορά στα ομόλογα αποδίδεται στην ραγδαία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής λόγω του υψηλού πληθωρισμού, κυρίως, στην ενέργεια και τα τρόφιμα.
«Απόλυτα ανεύθυνη» η δημοσιονομική πολιτική στη Βρετανία λέει ο Σάμερς
Σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς τόνισε πως «η δημοσιονομική πολιτική της Βρετανίας έχει πυροδοτήσει μια κρίση εις βάρος της στερλίνας που μπορεί να έχει επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα και να διαβρώσει το κύρος του Σίτι του Λονδίνου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου». Μάλιστα, χαρακτήρισε τη νέα οικονομική πολιτική της Βρετανίας ως «απόλυτα ανεύθυνη».
Η κυβέρνηση της Λιζ Τρας, η οποία ανέλαβε μόλις αυτόν τον μήνα τα ηνία της χώρας, σκοπεύει να χρηματοδοτήσει μειώσεις φόρων, συνολικού ύψους 45 δισ. στερλινών, με νέο δανεισμό. Στον αποκαλούμενο «μίνι-προϋπολογισμό» περιλαμβάνεται, ανάμεσα σε άλλα, η αναπροσαρμογή του φορολογικού συντελεστή σε ετήσια εισοδήματα άνω των 150.000 στερλινών, ετησίως, από το 45% στο 40% μαζί με την απαλλαγή του χαρτόσημου μέχρι τις 250.000 στερλίνες για την αγορά κατοικίας από το υφιστάμενο όριο των 125.000 στερλινών, υπάρχει μεγάλη δυσπιστία από τα «αφεντικά» μεγάλων ομίλων. Ο Κουάρτενγκ διευκρίνισε πως η μειωμένη φορολογία θα καλυφθεί από την αύξηση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης κατά μια ποσοστιαία μονάδα για την επόμενη πενταετία, μια εκτίμηση που συναντά την επιφυλακτικότητα των αναλυτών.
Προβλέπονται επίσης οριζόντια μέτρα της τάξεως των 60 δισ. στερλινών για τη στήριξη των πολιτών από τη μεγάλη αύξηση του κόστους θέρμανσης και ηλεκτροδότησης για το επόμενο εξάμηνο χωρίς να δρομολογείται η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας από τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων.
Η Βρετανία εκτεθειμένη σε ένα δυσμενές περιβάλλον
Οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας αποτελούν ένα πρόσθετο βάρος για τη βρετανική οικονομία που είναι ήδη αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις του Brexit, της πανδημίας και σήμερα της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει διογκώσει περαιτέρω τις δαπάνες διαβίωσης για τους Βρετανούς.
Μεγάλα ερωτήματα δημιουργούνται επίσης για τον τρόπο που η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας θα διαχειριστεί το Brexit. Από τη θέση της υπουργού Εξωτερικών ήταν εκείνη που είχε προτείνει στον προκάτοχο της Μπόρις Τζόνσον τη μονομερή αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας για τις εμπορικές συναλλαγές την Ε.Ε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών.
Οι επενδυτές παρακολουθούν όλες τις εξωτερικές και εσωτερικές παραμέτρους που επηρεάζουν τη Βρετανία, κάτι που αντανακλάται από την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το 10ετές κόστος δανεισμού της χώρας κινείται στο 4,3% αντί του αντίστοιχου 2,1% που ισχύει για τη Γερμανία.