THEPOWERGAME
Tην ιστορική απόφαση να προχωρήσει στην κρατικοποίηση του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου στη χώρα -του Ομίλου Uniper SE– πήρε η κυβέρνηση της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια «διάσωσης» της ενεργειακής εταιρείας, η οποία πλήττεται από την εν εξελίξει κρίση.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον σκανδιναβικό όμιλο, η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η Fortum και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ, αναφέρει η φινλανδική επιχείρηση σε ανακοίνωσή της. «Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», διευκρινίζει η Fortum.
«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης της Uniper, η αποεπένδυση της Uniper είναι το σωστό βήμα», δήλωσε ο Markus Rauramo, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Fortum.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και το Βέλγιο. Στις αρχές του 2023 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία και οι δύο πρώτοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη Βόρεια Θάλασσα.
Ο συνασπισμός του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει την επιβίωση της Uniper τους επόμενους μήνες, όταν η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί.
Η Uniper έχει ήδη λάβει μια σειρά από δάνεια διάσωσης, ύψους έως και 20 δισ., αλλά αυτά αναλώθηκαν γρήγορα από την κλίμακα της κρίσης και απαιτείται πιο ισχυρή κρατική υποστήριξη.
Ειδικότερα, η εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου, καθώς και η διακοπή των ροών από τη Ρωσία δημιουργούν κάθε μέρα «τρύπα» εκατομμυρίων ευρώ στους ισολογισμούς της Uniper. Εξ ου και η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να διασώσει την εταιρεία τον Ιούλιο, στο πλαίσιο μίας συμφωνίας από την οποία απέκτησε και μερίδιο ύψους 30%. Ωστόσο, η κίνηση αποδείχθηκε ανεπαρκής, με αποτέλεσμα σήμερα, να ανακοινωθεί η αύξηση του μεριδίου σε ποσοστό άνω του 50%, ενώ σε παλαιότερο δημοσίευμά του το Bloomberg έκανε λόγο και για σκέψεις για πλήρη κρατικοποίηση της Uniper.