THEPOWERGAME
«Σας παρακαλώ, μη λησμονάτε τη Σομαλία, όπου πάνω από 200.000 άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού εξαιτίας της ιστορικής ξηρασίας», ανέφερε την Τρίτη ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να συνεισφέρει στη συγκέντρωση κεφαλαίων για να προσφερθεί βοήθεια στους ανθρώπους που απειλούνται.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Ηνωμένα Έθνη, στην οποία συμμετείχε μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Μογκαντίσου, τη σομαλική πρωτεύουσα, ο Μάρτιν Γκρίφιθς περιέγραψε τη φρικτή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μέσω της ιστορίας ενός μικρού κοριτσιού, δυόμισι ετών που είδε την Κυριακή σε νοσοκομείο.
Επρόκειτο για εικόνα «που δεν θες να τη δείξεις στην τηλεόραση, που δεν τη μοιράζεσαι, ακραίας σωματικής αδυναμίας, ανικανότητας για επικοινωνία», λόγω της κατάστασής της, αφηγήθηκε, εμφανώς συγκινημένος, ο επικεφαλής του OCHA. «Πέθανε σήμερα», συμπλήρωσε.
Και αφού είδε «αυτό που δεν θέλουμε να βλέπουμε», τα υποσιτισμένα παιδιά σε αυτό το νοσοκομείο, «το εξαιρετικά ανησυχητικό είναι πως η κατάσταση είναι πιθανόν χειρότερη στις περιοχές από όπου έρχονται», πρόσθεσε, επιμένοντας στην ανάγκη να προσφερθεί βοήθεια απευθείας στα θύματα της ξηρασίας προτού αναγκαστούν να πάρουν τον δρόμο.
Προχθές, είχε ήδη τονίσει πως η Σομαλία βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, απευθύνοντας την «ύστατη προειδοποίηση».
Έπειτα από τέσσερις περιόδους βροχών που οι κατακρημνίσεις ήταν ανεπαρκείς από τα τέλη του 2020, 213.000 άνθρωποι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο λιμού. «Χρειαζόμαστε χρήματα», επέμεινε ο Μάρτιν Γκρίφιθς.
Ως τώρα, έχουν γίνει δεσμεύσεις για τη χορήγηση περίπου του 60% των 1,4 δισεκ. δολαρίων που απαιτούνται για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σομαλία. Πρόκειται για ποσοστό μάλλον καλό σε σύγκριση με άλλες χώρες· επέτρεψε να διανεμηθεί τροφή σε 5,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σομαλία πρόσφατα.
Όμως τα πράγματα «θα χειροτερέψουν», επισήμανε ο βρετανός διπλωμάτης. Καθώς γίνονται προβλέψεις για άλλες δύο περιόδους βροχών με ανεπαρκή βροχόπτωση (Οκτώβριος-Δεκέμβριος και Ιανουάριος-Μάρτιος), εκτιμάται πως «το κόστος μπορεί να αυξηθεί κατά τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο».
Γι’ αυτό, «σας παρακαλώ, μη λησμονάτε τη Σομαλία», είπε ο κ. Γκρίφιθς απευθυνόμενος στις δωρήτριες χώρες, η γενναιοδωρία των οποίων έχει καμφθεί εν μέσω της οικονομικής κρίσης που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο, και για αυτό «προσπαθούμε να προσελκύσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην φρικτή πιθανότητα να εκδηλωθεί λιμός στο Κέρας της Αφρικής, πρώτα εδώ στη Σομαλία, με την Αιθιοπία και την Κένυα να μην απέχουν πολύ».